Alla inlägg under mars 2007

ANNONS
ANNONS
Av Ann-Louise Ryrvik - 20 mars 2007 23:13

Måste bara lägga in några bilder från kurs nr 2 - Signalkontroll, som jag gick för ett och ett halvt år sedan. Visst är det fräckt. De två första bilderna; hönorna skulle lära sig att picka på den färg som stämde med mittenrutans färg. Färgernas positioner växlades ständigt och oregelbundet. Funkade fint! FRÄCKT!!!Tredje bilden;Här skulle hönan vänta tålmodigt(med fokus, utan att picka, scratcha med fötterna) tills ett laserljus lyste - då skulle hönan picka på den svarta fläcken! Tror väntetiden skulle vara 20 - 25 sek. Koncentration! Att tänka på när man håller på där med sina hundar och att de tappar koncentration ;-DSista bilden;En blivande SUPERHÖNA tro!?!?!? Sötare kan ingen vara....

Av Ann-Louise Ryrvik - 20 mars 2007 12:58

Fick ett mail från Chicken-Grace. Hon hade hittat följande på nätet; http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/sleep/sheep/reaction_version5.swfNågot att öva upp reaktionstid på ;-D!

Av Ann-Louise Ryrvik - 20 mars 2007 09:47

Söndag kändes som en flytdag. Fortsatte att jobba med Super-Bettan och hennes övergångar mellan olika beteenden. Hon klarade att gå runt två varv slalom - belöning - två varv koner - belöning - två varv slalom....Sedan kunde hon också byta beteende mitt i ett pågående beteende. Imponerande!Gjorde utmaning med Super-Bettan på morgonen och hon fixade det! Hon var verkligen Super-Bettan!!!!Det kändes ganska tomt att lämna Marie, Mockfjärd, hönorna och de andra kursarna. När man har varit totalfokusera i så många dar känns det konstigt när det är över. Jag kan ju i alla fall trösta mig med att jag snart kommer tillbaka. Vill ni veta mer om Chicken Camp gå in på Maries hemsida http://www.house-of-learning.se/

Av Ann-Louise Ryrvik - 20 mars 2007 09:43

Så lördag... Lördagen när allt lossnade!Helt plötsligt kändes det som man hade kontroll!!! Slipade till det sista och sedan - dags för examen.På förmiddagen tog jag kon testet med "Omskolade-Suss" det funkade!!!!!! Jättekul! Från att ha varit långsam och seg hade hon blivit målmedveten och pigg.På eftermiddagen gjorde jag slalomtestet med "Super-Bettan" och även hon fixade det!! Så häftigt!!Trodde jag aldrig. Speciellt inte på torsdagen när allt var kaos och inte heller på fredagen då jag inte trodde jag skulle hinna rätta till allt knas jag hade lärt hönorna. Men det gick....Jag fick börja med att växla beteenden med samma höna. Det fick bli Super-Bettan. På kvällen var jag och Cazandra ut och "gjorde Mockfjärd". Vi hittade en restaurant med rättigheter där vi kunde frottera oss med den lokala befolkningen. Intressant!

Av Ann-Louise Ryrvik - 20 mars 2007 09:25

Fredagmorgon vaknade jag med lite ångest. Vad hade jag gjort... Vilken dålig träning... Nya tankar, ny lapp med teorier och sedan på hönorna!Marie sa att det var positivt att vi såg att vi tränade dåligt för då började vi SE! Jag kände mig dock som världens sämste klickertränare.....Under dagarna hade en del hänt med hönorna. Zonja blev utbytt för hon hade blivit seg. Det var väl något jag hade gjort ;-D fast det var nog något annat också för hon ville inte ens äta. Jag omskolade den då Sega-Suss från slalom till koner och Bettan fick gå slalom. Suss funkade jättebra och fick gå under benämningen Omskolade-Suss. De misstag jag hade gjort på Zonja runt konerna kunde jag ju nu i större grad undvika. Det samma gällde ju de misstag jag gjort med Suss på slalomen som jag kunde försöka akta mig för med Bettan. Nu började jag i alla fall förstå vad jag borde göra i teorin men så var det det där med praktik... Fasen vad svårt det är att få kroppen att hålla sig i schack och ögonen och hjärnan att ha kolla på allt som händer med hönan.Fredagen var HARD WORK! Rätta till gamla tabbar och försöka undvika nya. För att vidare forma beteendena till vårt mål.Ett problem som vi såg och kunde fixa till var lite intressant. Vi började med koppar och koner nära oss, så att vi kunde belöna även längst bort. Vi var tvungen att stå på kortsidan för det var så testet skulle utföras. Vi tränade hade tränat mycket där. Eftersom en höna plockar in ALLT och SER ALLT (även bakom sig) så hade den bortersta konens/koppens placering i förhållande till något (tex fönster, bilder på väggen, avstånd till tränaren) blivit ett mönster och ett stimuli. Det fick vi bittert erfara när vi skulle börja träna på längre avstånd. Vi började med konerna nästan längst bort på bordet och successivt flyttade den första konen närmare oss och på en given plats började hönan cirkla runt den första. What in hell.... Vi stod som frågetecken. Varför där helt plötsligt? Tills vi kom på att det var i det läget vi hade haft den bortersta så länge. När konen sammanföll med det gamla läget (i förhållande till omgivning) cirklade hönan. Det var bara att hoppa över det läget och ta konen en längre bit närmare sig direkt. Då kunde man se hur hönan, när hon kom till det geografiska läget kollade - men när inte konen stod där fortsatte hon till det bortersta och gjorde "rätt". Vad lär man sig av detta? Att tidigt variera avstånd och läge och inte hamna i något statiskt samt att man ska lita på hönan - den är inte "dum i huvudet" - man får det mar förstärker ;-D!!!!!Jag var så glad att jag hade en så bra, trevlig och positiv tjet som träningskompis. Tina var helt suverän. Man kände ingen press eller konkurrens och vi fick fint flyt i samarbete med att hämta och lämna hönor, sopa bordet, byta koner mot koppar och hålla koll på timern. Med andra ord ett bra klimat för inlärning....På kvällen åkte hela gänget till Dala-Floda och käkade thailändsk mat. Det var jättegott! Vi satt där bra länge och gaggade om allt mellan himmel och jord. Sedan blev det fortsatt prat i Mockfjärdshuset...

Av Ann-Louise Ryrvik - 20 mars 2007 09:11

Dag två vaknade jag klockan sex av att jag satt mig käpprätt upp i sängen - Vad hade jag GJORT förra dagen! Hittade en papperslapp som jag kunde skriva ner några idéer och nya tankar jag fått på. Rasta hundar, duscha och frukost sedan hönor....Nu hade jag en teori var jag skulle lägga mina belöningspunkter och var jag skulle klicka. Vi körde igång och till en början verkade det funka men naturligtvis hade man förstärkt något annat också... Suss fick gå slalom och Zonja fick gå runt konerna.Jag hade varit för statisk i mina klick och belöningspunkter och fick tveksamhet och att hönan vände om hon inte fick något där. Tyvärr såg jag inte det förrän hela dagen gått och jag fick en höna som snurrade runt första konen. Jag hade nämligen tittat på kroppens riktning och varit för statisk i mitt klickande. Hönan hade haft fokus på mig och när jag höll inne på klicket så vände den tillbaka runt konen. ATTANS!På kvällen blev det hundprat över ett glas vin med Cazandra. Hon bodde också i Mockfjärdshuset i lägenheten under mig. Det är jätteintressant att höra hur andra tänker och tycker. Vi grottade ner oss i en diskussion kring klassisk och operant inlärning och om man kan klicka eller vissala med "värdering".... :-)Oj, oj, oj vad man kan gräva ner sig i konstiga diskussioner - och så roligt... ;-D Bilden - Så här glada blir man när det funkar!!!! Här är det Cazandra och Grace som är lyckliga!!

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!

Följ bloggen

Följ Häst och hund med Blogkeen
Följ Häst och hund med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se