Direktlänk till inlägg 13 augusti 2007

I hopp om att bli upplyst..... =D... eller att man aldrig lär sig...

Av Ann-Louise Ryrvik - 13 augusti 2007 00:28

 Vet en ordförande på en brukshundklubb jag var med i. Han sa alltid när det kom upp någon diskussion  eller tex en insändare i tidningar eller så

- Ge er aldrig in i en diskussion för det tar aldrig slut, det blir större och större och du kommer bara att missförstås. Bättre att strunta i det och då blåser det över fortare!

Så sant, så sant....


Det började med detta;

( Ja, det huset gick inte av för hackor. Fast jag tycker att ditt verkar MYCKET CHARMIGARE!!!!


Måste bara förtydliga;

"Andalusier" kan vara en P.R.E utan papper, men kan också vara en blandras. Det enda benämningen säger är att det är "en häst från Andalusien"....


Hälsningar från mig som tog morsarvet och köpte en P.R.E ;-D. Happy, happy, happy! Snällare, vänligare och godare häst finns inte!

                                                  
                                            Ann-Louise)


och slutade .... aldrig


Sista ordet läggs härmed. För nu kan det väl inte missförstås? Eller kan man tolka detta som att "andalusier" är identiskt med P.R.E.?  Att "andalusier" är en ras?

Jag är ingen forskare (kanske vore något förresten. Intressant ämne.)

Har därför, igen, hämtat in info från några som borde veta... Vet inte om detta är tydligt nog?


 ANCCE - (spanska uppfödarföreningen som har hand om stamboken för världens alla P.R.E )


Important data about the purebred spanish horse

1-. Name: Purebres spanish Horse.
It is also known by its initials (P.R.E.). Other names such as Andalusian or Iberian horse do not represent this horse. These should generally be regarded along with the cross-breds that lack the quality controls and purity, as well as of the official documentation of the Spanish Stud Book.
Those known as Carthusian horses are a family (or line) within the Purebred Spanish Horse breed.

 (http://www.ancce.es/ver_wysiwyg.php?id=datos&seccion=El%20Caballo%20Español&subseccion=Datos%20del%20Caballo%20Español)Norska föreningen för P.R.E


Hva er forskjellen på en P.R.E og Andalusier?
PRE er en forkortelse på Pura raza española, som betyr ren spansk rase. For at en hest kan kalles P.R.E må den være registrert i den spanske stambokens register for rasen. Tidligere ble rasen omtalt som Andalusier, fordi den har sin opprinnelse i Cordoba, Andalusia. Nå blir det avlet seriøst på rasen i hele Spania, og det korrekte navnet er nå P.R.E Spanske hester fra Andalusia er Andalusiere.

(http://www.pre-norge.com/index2.htm)Dansk P.R.E Avlsforening


The conclusion is documented by studying ancient documents, that have shown that authors have called even crossbreeds for Spanish Horses. This was caused by ignorance, and they even managed to call the real breed for bastards! Centuries ago, the Spanish people define a horse from the region where it was bred -  even though it wasn´t a purebred horse.  For example a crossbreed of a Spanish horse and a thoroughbred was called an Andalusian horse, because it came from and was bred in Andalusia. Today we also say “I have bought a German Horse” without specifying the breed. (http://www.pre-horse.dk/breed/page2.html)


På danska med lite annat innehåll….Men denne forvirring har sin forklaring, når man bliver oplyst om, at fra gamle tider – inden ordet race fik sin nuvaerende betydning – blev hesten betegnet ud fra det område, hvor den kom fra. Det vil sige, at dengang blev en hest uanset race – benaevnt som en Andalusier, når den forlod området. Det gjaldt også for de heste, som var opdraettet der, selv en engelsk fuldblod opdraettet i Andalusien og senere solgt til en anden region, blev benaevnt som en Andalusisk Hest. Sådant fortsatte det. Kom en hest till Spanien fra Friesland, blev den betegnet som  en Frieser, en napolitask enaevnt som en Napolitaner, en portugisisk som en Portugieser og så videre. I dag siger vi f.eks stadig ”jag har kÖbt en tysk hest” uden at specificere racen

(http://www.pre-horse.dk/racen/page2.html)


 Svenska avelsföreningen fö Pura Raza Espanola;


Vad är det för skillnad på en P.R.E och en Andalusier?
Hästar av rasen P.R.E kallas ibland i olika sammanhang för Andalusier eller Andalusisk häst, en benämning som kommit till under 1800- och 1900-talen, vilket kan leda till viss förvirring. Det förekommer också att en spansk häst som inte är stambokförd kallas för Andalusier.

http://www.swedishprehorses.se/Fragor_och_svar.htm


Sveriges förening för Pura Raza Espanola;


Som sammanfattning kan man väl säga att under benämningen andalusier hamnar allt som man inte hittar något annat rasnamn på. De korsningar med PRE som faktiskt har egna namn är ju hispano-arab (PRE/arab) som är en egen ras i Spanien och Hispano-anglo-arab (PRE/arab/eng fullblod) som mera bara är en benämning. I Sverige har vi ju infört part-bred PRE för korsningar med minst 50% PRE för att kunna skilja ut dem från övriga hästar med okända och kända härstamningar (den benämningen finns inte i Spanien).  (mail)


Uppfödare och hingstägare;

Det kan både vara en pre utan papper och en helt vanlig ickeprehäst från Andalusien eller annorstädes i Spanien.
 

Annan uppfödare och hingstägare;

Jo, de flesta kallar allt som överhuvudtaget varit i närheten av Spanien för andalusier. Det finns inget som  heter så så man kan inte säga vad det innebär att vara en andalusier. 
ANNONS
 
Ingen bild

Karin

13 augusti 2007 07:29

Hejsan! Och kram på dig Du missförstådda!
Till och med jag förstår hur du menar. Lägg nu inte ut denna kommenatren för då blir det väl bara värre ;).
MEN underskatta aldrig människors förmåga till avundsjuka som yttrar sig i vilka saker man har/vad man gör med sina pengar och vad man uppoffrar (även om jag inte gillar ordet) för att kunna ha/utöva sina största intressen. Sedan har jag tänkt på en sak till. Viktig tror jag i sammanhanget faktiskt. SLUTA (nej jag skriker inte men jag talar lite tydligt ;)att undervärdera dig i bloggen som ryttare. I denna rasdiskussion tror jag att det ligger med åxå. Typ: jaha, PRE och så kan hon inte ens rida. Och erkänner det. Skit nu i alla knäppskallar och njut av världens vackraste älg! ÅH nej! Jag menade ju PRE ;) :). Själv har jag just nu världens vackraste svarta ögon att titta på och in i.
Kramizar!

 
Ingen bild

Caroline cK

13 augusti 2007 08:18

Hej! Kul att det händer lite! Tråkigt med människor som är oseriösa,tänker på detta med papper/stamtavla. Antagligen livrädda att folk ska lära sig hur det är med P.R.E !
Kram Caroline

 
Ingen bild

Ann-Louise

13 augusti 2007 11:30

Tack Karin! Problemet är väl att du är en MYCKET intelligent människa. Behöver man din brillians så är det hopplöst! Kul att höra från dig! Hoppas allt är bra med dig och dina fyrfotingar och de vackra svarta ögonen skulle jag vilja se live..... Säkert helt underbar!

Hej Caroline! Visst är det skoj när det händer något! Om alla bara håller med varandra blir det ingen dynamik... och inte heller någon dynamit ;-Dfniss fniss... Fika någon dag?

 
Ingen bild

Karin

13 augusti 2007 14:21

Är du med på söket den 21:e?
Annars får du bara skicka iväg några förslag på datum jag tror att du är mer uppbokad än jag. Iaf av roliga saker. Jag bara lönearbetar ;). Vore jättekul at ses jag har såklart en miljard frågor :)

 
Ingen bild

Caroline cK

14 augusti 2007 09:28

Hej igen! Tänkte höra om du varit inne på min blogg? Vill gärna fika om det skulle vara möjligt, hos dig eller mig...Det är ok att ta med hundar t mig!

 
Ingen bild

ylle

15 augusti 2007 06:08

Undervärdera sig själv som ryttare? Njaa, jag är nog av åsikten att om man kommit riktigt långt så får man insikten hur SVÅRT det egentligen är och då blir man ödmjuk. Att man sen som A-L gör en och annan lustig kommentar om att man bara "gnuggar sadel" när man rider osv, det tar jag bara som ett utslag av humor. "Den riktigt stor är, som erkänna kan, hur liten den är... Och den som tror sig stor, visar bara hur litet den har förstått...." Okänd skald

 
Anna

Anna

15 augusti 2007 14:12

Håller med Ylle, bara den som verkligen kan mycket vågar erkänna att man inte kan allt.
De som bara kan lite TROR att de kan allt !!!!

http://www.freewebs.com/solhem

 
MariaY

MariaY

15 augusti 2007 15:46

Jisses! Jag vill minnas att du förklarade detta för mig på ca 15 sek utanför Rufos hage i Trondheim.
Men du, starta en ny kul debatt inför hösten: Hur många täcken behöver man -egentligen? Med hel eller halv hals? Fodrat eller inte? Storleksdjungeln! (Går jag efter måtttabellerna ska jag köpa som till B-ponny!)
Jag blir allt mer förvirrad och drömmer mardrömmar om att lilla Texashästen kommer att ligga ihjälfrusen i hagen ca den 1 sept. Jag som precis lämnat den eviga jakten på den ultimata vinteroverallen (för barn) bakom mig.

http://www.myeducation.nu

 
Ingen bild

Ann-Louise

16 augusti 2007 09:55

Hej och tack!
Det är bara blotta halsen och säga -Hugg, hugg!

Alla fikasugna - smsa ett förslag på tid! =D Jag älskar fika!!!!!!!!!!

Täcke ja - det skulle kunna bli en rolig diskussion. Jag själv anser att KYLAN klarar de, det kan vara ihållande regn med blåst som är problem. Cazal har varit tvungen att täckas vid tre- fyra tillfällen från februari tills sommaren. Det var inte när det var 16 grader kallt, det var inte i snöglopp faktiskt utan när det var runt 5-10 grader men det regnade och blåste över ett dygn......

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17 18 19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Augusti 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!

Följ bloggen

Följ Häst och hund med Blogkeen
Följ Häst och hund med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se