Direktlänk till inlägg 17 augusti 2007

Capturing eller "skit i grimman"

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 augusti 2007 04:28

Efter en hektisk dag skulle hästarna få sitt. Ödets lott föll först på Cazal. Jag hittade inte hans lädergrimma så jag tog chansen att prova den jättefina Glen Gordon grimman som jag fått av Inger när hon var på besök. Grimman och dess grimskaft var urläcker på honom i samma cremévita nyans som hans man.  Med silkeslyster och med spännen lackerade i samma färg och sammetsmatta var den gudomlig. Här skulle fotas och sedan skulle grimman nogsamt hängas in igen för att vara fingrimma.


Cazal var lite mer på alerten än han vanligtvis är. För det första har hästarna haft en dryg veckas semester från i stort sett all mänsklig inblandning och för det andra har hela hans världsbilds omstrukturerats. Allt på gården ser helt annorlunda ut. Det är maskiner, jordhögar, nedhuggna träd, grävda vallgravar, skyttevärn och pooler………Han gjorde själv multarget på det han blir lite fundersam på, och jag kunde bara gå med och klicka och belöna. Vi ställde upp bredvid ett robust föremål och jag tänkte se om han skulle bjuda på en hovtarget också. Jepp, den kom. Super. Då finns den på andra föremål än just bordet och jag måste sätta stimuli på så att jag kan få det när jag vill och var jag vill och, väl så viktigt, att jag inte får det överallt.


Gick sedan vidare in på gräsmattan som heller inte är som den har varit. Det står grejor och har också grävts ut för att bygga en stenlagd gång till lösdriften från huset. Spännande tyckte Salle. Vi gick vidare till baksidan av huset och kollade på utgrävningarna. Han var jättenyfiken. Och så………



…. vid en jordhög som alla andra lade han sig ner för att rulla. Antagligen var det spänningar som släppte. Wow! Jag lade på stora jättberömmet. Slängde ned mig och stack till honom godis. Han bet mig av misstag i fingret och jag fortsatte att berömma – skit samma ett finger mer eller mindre. Och så upp… En gång till lade han sig och fick samma beröm.


Jag var uppspelt och alldeles bubblig i bröstet. Hade jag äntligen hittat tillfället att fånga ett ligg på honom???  Grimman var förståss både lerig och gräsig. Det är så typiskt, men i denna situation var det inte svårt att välja – skit i grimman!   Efter lite betande gick jag till samma ställe klickade och gav godis för mule, klickade gav godis för hov och så – lade han sig ned!! HOLY MOSES!!!!!!  Jag upprepade det två gånger till, med betande emellan.


 


Jag var så upprymd och jag tänkte att jag måste vänta en längre stund nu innan jag provar en sista gång. En sista gång för att verkligen grunda så att det kommer utlösas i morgon igen. För att ge honom lite tid att beta och lite glömma bort samt för att jag skulle lugna ner mig ringde jag till Emelie.


Efter ett tjugominuterssamtal, vilket i vårt perspektiv är mycket kort, tog jag med mig Salle till liggplatsen – och han lade sig! Sedan blev det mycket godis till Salle, mer samtal till Emelie och sedan fick det vara slut för denna dag – mitt hjärta och min hjärna orkade inte med mer…


Ni förstår att trick för trickets skull inte är det jag är ute efter. Då hade det gått snabbare att använda linor och ömsom lockat ömsom hållit/dragit ned hästen. För mig är det inte så viktigt att hästen ska ligga ned att jag skulle tvingas pressa hästen över en kant där jag riskerar att skada förtroende och tillit. En kant där jag rubbar och får ned hästen efter att den välvilligt har låtit mig komma dit. Förstår ni hur jag tänker? Det är inte säkert att hästen skulle uppleva det så, men jag känner att risken finns och jag har sett hästar som verkar ha upplevt det så.


För mig är trick ett utslag av frivilligt samarbete och träning. Ni må tro att jag har funderat över hur jag skulle få till det; locking, targeting, shejping, capturing. Skulle det ha lyckats med capturing (fånga)  i dag så är det urballt! För mig ett drömscenario.


Gissa vem som i arla morgonstund ska ut och testa. Samma plats och samma setting i övrigt. Skulle det inte funka så får jag intala mig att det dyker upp igen. Grunden finns där. Han lade sig sju gånger och det hade han inte gjort av en slump om han inte sett att det var uppskattat ;-). Om han lägger sig ska jag försöka sätta stimuli på så fort som möjligt för jag vill ju kunna få fram det var som helst (inte många dagar den platsen finns kvar – den ska grävas bort) dessutom vill jag ju absolut inte att han ska lägga sig när som helst och överallt utan kontroll. Hörde om en tjej som hade lärt sin lägga sig – hovslagaren hade ringt och varit mäkta upprörd för att hästen gång på gång dök ned på marken =D.


Håll tummarna för mig i morgon!!!!!

 
 
Ingen bild

ylle

18 augusti 2007 08:38

Jag håller tummarna så att de vitnar!! Vad himla spännande!!!! Ylle

 
Ingen bild

Ann-Louise

18 augusti 2007 12:23

Tack Ylle!!!! Det hjälpte! Rapport kommer under dagens datum!

 
Ingen bild

Malin

18 augusti 2007 12:56

Du lyckas säkert, jag har fångat beteendet på samma sätt (fast använde inte klicker då, bara jubel o godis ;-)) på en av mina hästar. Den gången var det en lockande gruspaddock och en svettig häst. Han lärde sig det oerhört fort. Om du vill kan du ju fånga sittandet när han reser sig också ;-). Oftast höjer de ju framdelen med frambenen först medan bakdelen är kvar i marken så belöna i den positionen så får vi snart se en både liggande o sittande Cazal på bild :-)

 
Ingen bild

Ann-Louise

18 augusti 2007 13:01

Kul Malin!!!!! Jag har försökt att fånga det på Junge. När han är svettig så tar jag honom till lösdriften, där han gärna rullar sig. Problemet med honom är att godiset och jag blir viktigare. Då vinkar han, pussas och joxar och har inte en tanke på att lägga sig och rulla tills jag gått därifrån. Har försökt smyga mig dit medans han gör det men det verkar inte koppla.... Såg tendenser hos Salle i dag också, men honom kunde jag få att testa sig fram till ett läggande igen....
Bilder kommer.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17 18 19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Augusti 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Ovido - Quiz & Flashcards