Direktlänk till inlägg 18 augusti 2007

Höjd förstärkningskvalité, frustrationsbeteenden och lyckanden.

Av Ann-Louise Ryrvik - 18 augusti 2007 12:25

Jag lyckades vänta till klockan tio innan jag hämtade Salle för ett nytt försök. Denna gången fick han ha en gammal grimma, som visade sig vara tämligen urväxt, så så skrockfull är jag inte ;-).

Jag gjorde ungefär samma saker innan som jag gjorde i går. Lite multarget, hovtarget och så gick vi bakom huset och till jordhögen. Han lade sig omgående! Eftersom jag verkligen ville förstärka hans liggande hade jag höjt förstärkningskvalitén och tagit äpplen i dag. Denna gång lyckades han dock lägga sig på grimskaftet och han satt lite fast i det. Jag fick knäppa av grimmskaftet medans han låg ned, som tur var så var det inte mer spänt utan det gick. Äpplen var mumsiga tyckte han.


 

Det går inget vidare bra att fota själv samtidigt som man tränar.....

 Han lade sig en gång till, denna gång kast jag grimskaftet framför honom när han påbörjat läggandet så att han inte skulle fastna. Han fick äpplen igen.


Tredje gången började det uppstå lite strul. Antagligen var han lite uppspelt över att han fick äpplen och att det kanske var lite spännande, för när han började lägga sig så kastade jag iväg grimskaftet, han trodde då att det var klart - antagligen hade berömmet kommit ungefär samtidigt förut - så han skuttar upp och slår bakut medan han reser sig och lyckas träffa mitt lår. Aj, aj, aj - det var en bra smäll, men som tur är han oskodd och som tur hade jag en gigantkasse med godis i min ficka som dämpade smällen.  Ett gôtt blåmärke lär det dock bli. Skit samma! Han fick beröm, äpplen och klapp. Mao man ska aldrig underskatta godisbelöning =D!!!!


Efter en stunds betande var det dags igen. Det var egentligen först nu som jag insåg vilka problem jag byggt in i passet innan.

- antagligen var belöningskvaliten lite för hög för nu hade han helfokus på mig. Försökte targeta med mule och med hov. Belönade det några gånger men det var svårt att få honom vidare från det. Höll lite på belöningen och då blev han frustrerad och nafsade och tom bet mig. Det var solklart ren frustration och inget illa ment - dock är jag lite lilagrönblå på armar och händer =D. Började känna mig som  någon i Jackass....

Lugnt försökte jag hålla honom i från mig samtidigt som jag var tvungen att höja kriterierna från mul och hovtarget.....

- då kom nästa strul. När han då började lägga sig kastade jag grimskaftet för han inte skulle fastna och då avbröt han läggandet och ställde sig upp. Belönade ändå och då fick jag honom att göra läggrörelser utan att lägga sig, skit! Eller rättare sagt intressant!!! Provade att ta av honom grimskaftet, men det hade blivit en del i stimulit för att lägga sig så då fattade han ingenting. provade också att stå framför honom, men jag var också en del i stimulit och skulle stå på en speciell plats till höger om hans höft....... (lurig position med tanke på vad som hände tidigare under första passet ;-P, men vad gör man inte!??!??)


Nya tag. Lugn och stilla väntan. Denna gång var han tvungen att vara nere innan godis och beröm kom. Efter någon minut och funderande lade han sig ända ned - godis och beröm.

Sedan lade han sig ytterligare en gång - massor med godis och beröm!!! Kändes som vi kommit över en tröskel!!! Kul, spännande, intressant!!!!


Kanske inte att rekommendera om man inte är lugn av sig och har kläm på detta med beteenden. Vissa stunder var han lite yster, han testade genom att skutta, stod på bakbenen lite, ruska på nacken.  Eftersom han är en så genomvänlig varelse kan man bara le åt det, men jag förstår folk som blir rädda och tycker att de blir pestiga. Om man tror på teorierna så håller man bara ut, förstärker det man vill ha och så är det inga problem. (Kanske ska lägga in en passus om att vi får väl se hur landet ligger om fem år ..... han kanske är ett monster då... ;-) ) 


Sedan blev det smaskelunch för honom och jag passade på att borsta och även introducera vatten på benen genom att använda hink och blöta borsten i. Det gick fint. Detta är ju ett av stegen på vägen mot att spola benen med slang......


Antagligen blir det ett pass till i dag, men först ska de andra tottisarna ha sitt och även vovvarna. Tur att det är lördagag och man är gräsänka så man har tid. Att det är ostädat hemma är underordnat. Vad spelar väl lite disk på bänken och hundhår och grus på golvet när man har djur att leka med?!?

 
 
Ellen

Ellen

18 augusti 2007 17:53

Hahaha och jag som tyckte klickerträning verkade enkelt men den där beskrivningen fick det att låta som rocket science! ;)

http://elaphesitula.livejournal.com

 
Ingen bild

Ann-Louise

18 augusti 2007 20:15

Hej Ellen!
Principerna är enkla men det är skit som håller i grimmskaftet ;-). Man ställer till så mycket själv. Däremot är jag förundrad att han förstår att han skall lägga sig....

 
Emelie

Emelie

20 augusti 2007 17:15

COOOOOLT!!!!! : )

http://-

 
Ingen bild

ylle

21 augusti 2007 15:37

Jag tycker allt att det är SKITINTRESSANT att få följa Dina vedermödor med hästarna!!! skulle gärna vilja lära mig mer...... Ylle

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7
8 9 10
11
12
13
14
15 16 17 18 19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Augusti 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Ovido - Quiz & Flashcards