Direktlänk till inlägg 15 oktober 2007

Tankar efter Bob......

Av Ann-Louise Ryrvik - 15 oktober 2007 04:52

Många har undrat vad Bob sa och gjorde, och vad jag tog till mig från kursen......

Jag har funderat lite på det och kommit underfund med att; det teoretiska var oförskämt likt hur jag redan tänkt och vad jag redan visste. Det mesta av det är ju redan känt.


Däremot kände jag starkt för hans uttryck; Don´t take yourself too seriously!

Ibland kan jag tycka att det inom "klicker-religionen" kan vara lite väl mycket "den gör rätt" och "och den gör fel". Jag tycker att det är en tråkig attityd för primärt håller vi alla på med en hobby. Vi har FÖRHOPPNINGSVIS samma intresse kärleken till djuret. Vi tycker FÖRHOPPNINGSVIS att det är KUL att träna. Ibland får jag känslan att det är andra saker som driver människor tex önskan att få status, önskan att bli berömd, önskan att platta till andra som "inte är lika duktiga som mej". Kanske är jag stygg nu, men det är uppfriskande att vara ibland.


Allra mest fnissig blir jag när Bob upprepar Training is a mechanical skill. Han frågade vem vi helst ville bli hjärnopererad av; den som har läst och läst och kan alla fina termer i teorin eller den som har opererat massor av gånger (utan att den kanske kan alla dessa fina termer). Nu menar jag inte att det är fel att kunna termer och teori. Det är ju nödvändigt för att man ska kunna förklara för varandra hur man tänker och vad man gör, men ibland tycker jag nog också att termdiskussionen och teoridiskussionen kan ta överhand och att det blir mindre tränande med bra resultat.... och att tendensen finns att trycka den i halsen på folk som inte kan den. (Måste bara förtydliga att JAG är bekväm med termer och teori, men att jag tycker att det är principiellt fel att använda det till att slå folk i huvudet med!)


Speciellt tendensen att bygga upp sig själv som "guru" eller "gud" och sedan hålla hov gör mig förbluffad. Det var MYCKET uppfriskande att inte Bob Bailey (som kanske vore den enda i världen som hade rätt att göra det med sin stora erfarenhet) inte var sådan. Han var jordnära, cool och kunde skämta! Såg heller aldrig att han tittade ner på någon eller var spydig eller dryg. Training is a mechanical skill! Vilket innebär att om någon inte kan, har den bara inte hunnit träna lika mycket!!!!!


Ut och träna gott folk! Ha kul! (Och se för guds skull till att det är kul för djuret också!!!! Måste man "straffa" dem med olika sofistiskerade nya metoder är det något som är galet.) Ta er själva inte på allt för stort allvar, det är hobby vi håller på med, inte hjärnkirurgi =D!


 
 
ylle

ylle

16 oktober 2007 07:15

Vd underbart att Du är tillbaka på bloggen! Har jag skrivit det förut? Vilka bilder!!! De där med morgondimman.... jag bara svimmar av!!!! Och hönorna - man tycker att man känner dem!! Så kloka tankar - självklart ska man ha roligt och inte vara så vetenskapligt trist och rigid!!!!! kram Ylle

http://sammie.blogg.se

 
Ingen bild

Lin

16 oktober 2007 08:00

Hahaha, jag gillar tankarna, var gärna elak lite oftare;)
Känner mig ej träffad.
Däremot måste jag öva mer på min mechanical skill......

 
Ingen bild

Ann-Louise

16 oktober 2007 11:41

Tack Ylle! Det är alltid så uppiggande med dina glada tillrop!!!

Vem behöver inte träna på dem, Lin. Det är bara att öva och öva...vi har kanske en del år att öva på innan vi trillar av pinnen ;-)

 
Maria&Hera

Maria&Hera

16 oktober 2007 13:28

Du är inte elak! Du har ju bara reflekterat! Håller med om alla olika termer. Känner att jag ibland blir alldeles yr i "bollen"men jag todde det berodde på åldern;)

http://belgarfans.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Ann-Louise

16 oktober 2007 15:15

Jovars förrvirrad kan man allt bli ibland....beroende av ålder eller ej. :-)

Jag är bekväm med det mesta av teori och termer, men jag kan tycka att många använder den för att visa hur "duktig" man är....

 
MariaY

MariaY

16 oktober 2007 19:05

Japp, obligatorisk hönsmössa till oss alla! Så vi inte blir för allvarliga ;-)

http://cowgirlup.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Lin

16 oktober 2007 20:13

Kommer gärna och övar på mina skills om du behöver hjälp med horseysarna!!

 
AK&Kråka

AK&Kråka

16 oktober 2007 22:28

Oerhört bra uttryckt!
jag gillar teori och termer, kämpar för att förstå och sedan omsätta i praktik, ofta inte så himla lätt men skojigt!
Andra sidan av myntet är kanske de som känner sig hotade av teori och termer, det har jag ibland svårt att hantera...eftersom jag ju tycker att det är såå intressant, förstår du hur jag menar??
Dessutom är det ju trist om vi som enas under klickandet inte just kan vara enade i att vi tränar på det absolut kuligaste och effektivaste sättet, även om vi gör en del saker lite eller mycket olika.
...oj vad mycket jag skrev... ;-)

http://bacillen.wordpress.com

 
Hundbiten

Hundbiten

16 oktober 2007 22:55

Fast jag vill göra både och ;) Både diskutera teorin OCH träna och ha roligt. Tror det är nödvändigt för mig, kanske särskilt för att jag är relativt ny på det här, att vända och vrida på argumenten och vetenskapen ibland. Om inte annat för att på något sätt övertyga mig själv om att jag gör vad som är rätt för _mig_ och min hund :)

http://www.hundbiten.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Ann-Louise

16 oktober 2007 23:22

Ha, ha! Vilken strålande idé Maria! =D Allvarligt talat så skulle nog hönsmössor på alla göra susen!

Du är alltid välkommen, Lin. Du kan ju alltid experimentera vidare med targetöverföringen :-)!

Klart att man ska kunna diskutera i facktermer, Ak och Lina. Det är ju t.o.m i nödvändighet! Så diskutera på bara :-).

Jag tror dock att andan på t.ex forum och diskussioner kan nog ibland bli lite tuff och många gånger dömande i rätt och fel. Bob var inne på att det också var så i USA. Kan det kanske vara därför "klickertränare" fått så mycket motstånd och reaktioner från omgivningen?? Jag har ingen aning, är själv försvinnande lite på forum och tittar så jag ska egentligen inte yttra mig.

Sov gott allihop och dröm sköna drömmar!!!!

 
Anna

Anna

18 oktober 2007 03:19

Tycker det är SÅ sant det du skriver, väldigt lätt att känna sej tillplattad bara för att man inte envänder "rätt" terminoligi.......

http://www.blogtown.se/blog.php?id=Annas

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5 6 7
8
9 10 11 12 13 14
15 16 17
18
19 20 21
22 23 24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Oktober 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Ovido - Quiz & Flashcards