Alla inlägg under oktober 2007

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 oktober 2007 06:21

Nu rör det på sig i skogen i Skogen. Vitsigt va...

I går fick jag rapport från grannen att han sett en varg lugnt promenera på våran väg. Jag hade nog trott att han sett fel om det inte varit fler i dagarna som pratat om denna.


Lasse-grannen hade stått vid brunnen för att ta upp vatten till sina hästar, klockan 9 i förmiddags. Då hade Gråben kommit utmed gärdet, passerat honom mycket nära (15- 2O meter) och fortsatt ut på vägen, gått bredvid fårhagen, passerat brevlådorna och svängt vidare av mot Hagen.....

WoW!!! Nu får jag väl hela halva Sverige på mig, men jag tycker att det är spännande och intressant.

Konstigt  var dock att jag någon timme senare var ute och promenerade med Essie-vovven och Milou-ponnyn och  ingen av dem reagerade. i alla fall inte som jag uppmärksammade.


Det har dock varit två tillfällen sista tiden som jag sett att hästarna varit mäkta upprörda. Fullfokus, blåsande.... Junge har sakta avancerat och sedan gjort återmanövrar. Blåst och sträckt upp sig. Hästarna släppte inte blicken från ravinområdet. Det var ravinområdet bägge gångerna. Jag tänkte då att det måste vara älgar där, och tänkte inte mer  på det. Tänkte heller inte några dagar senare när hästarna stod i paddocken och då fyra älgar står på andra sidan staketet utan att någon av hästarna bryr sig!


Tja, detta får vi aldrig reda på men jag hoppas att jag får ynnesten att se den innan den ev. strosar vidare eller innan någon tjuvjägare skjuter den......

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 oktober 2007 00:16

Denna stackars förvirrade lupin blommar för fullt NU....  Är det normalt?


Av Ann-Louise Ryrvik - 16 oktober 2007 07:14

 Fler bilder och text är inlagda i början av oktober.


Hav

Av Ann-Louise Ryrvik - 15 oktober 2007 14:45

Måste bara lägga in en bild från sommaren.....


Av Ann-Louise Ryrvik - 15 oktober 2007 04:52

Många har undrat vad Bob sa och gjorde, och vad jag tog till mig från kursen......

Jag har funderat lite på det och kommit underfund med att; det teoretiska var oförskämt likt hur jag redan tänkt och vad jag redan visste. Det mesta av det är ju redan känt.


Däremot kände jag starkt för hans uttryck; Don´t take yourself too seriously!

Ibland kan jag tycka att det inom "klicker-religionen" kan vara lite väl mycket "den gör rätt" och "och den gör fel". Jag tycker att det är en tråkig attityd för primärt håller vi alla på med en hobby. Vi har FÖRHOPPNINGSVIS samma intresse kärleken till djuret. Vi tycker FÖRHOPPNINGSVIS att det är KUL att träna. Ibland får jag känslan att det är andra saker som driver människor tex önskan att få status, önskan att bli berömd, önskan att platta till andra som "inte är lika duktiga som mej". Kanske är jag stygg nu, men det är uppfriskande att vara ibland.


Allra mest fnissig blir jag när Bob upprepar Training is a mechanical skill. Han frågade vem vi helst ville bli hjärnopererad av; den som har läst och läst och kan alla fina termer i teorin eller den som har opererat massor av gånger (utan att den kanske kan alla dessa fina termer). Nu menar jag inte att det är fel att kunna termer och teori. Det är ju nödvändigt för att man ska kunna förklara för varandra hur man tänker och vad man gör, men ibland tycker jag nog också att termdiskussionen och teoridiskussionen kan ta överhand och att det blir mindre tränande med bra resultat.... och att tendensen finns att trycka den i halsen på folk som inte kan den. (Måste bara förtydliga att JAG är bekväm med termer och teori, men att jag tycker att det är principiellt fel att använda det till att slå folk i huvudet med!)


Speciellt tendensen att bygga upp sig själv som "guru" eller "gud" och sedan hålla hov gör mig förbluffad. Det var MYCKET uppfriskande att inte Bob Bailey (som kanske vore den enda i världen som hade rätt att göra det med sin stora erfarenhet) inte var sådan. Han var jordnära, cool och kunde skämta! Såg heller aldrig att han tittade ner på någon eller var spydig eller dryg. Training is a mechanical skill! Vilket innebär att om någon inte kan, har den bara inte hunnit träna lika mycket!!!!!


Ut och träna gott folk! Ha kul! (Och se för guds skull till att det är kul för djuret också!!!! Måste man "straffa" dem med olika sofistiskerade nya metoder är det något som är galet.) Ta er själva inte på allt för stort allvar, det är hobby vi håller på med, inte hjärnkirurgi =D!


Av Ann-Louise Ryrvik - 14 oktober 2007 13:53

Sista dagen! Både tråkigt och roligt... Tråkigt för att det är sista dagen med Bob, kursarna och hönorna. Roligt för att vi kunde lattja lite. Vi shejpade hönorna till att dra gummiband. Våra gamla hönor drog bra, men jag tänkte att Lilla Gal-ningen borde vara busbra på detta. Carita var tveksam till tanken- hennes sår höll på att läka...


Hur som haver, Lilla Gal-ningen kom ut på bordet och var strålande! Vilken intensitet! Den tom struntade i klick och belöning, den bara kämpade vidare.... Hon hängde i snodden och hoppade jämfota medans hon drog baklänges.




k


Av Ann-Louise Ryrvik - 13 oktober 2007 19:23

Vilken strålande morgon! Innan jag åkte till Borlänge och hönorna var jag tvungen att ta fram kameran och fota utsikten från svärföräldrarnas hus. Den var underbar när solen kom över horisonten och dimmorna på sjön lättade.




Vi tog oss an våran träningsuppgift med stort fokus och god optimism. Jag tyckte att mina hönor egentligen var klara igår och hade ju också försökt göra testet då men missat med 3 sek. Surt!

Konstigt. Egentligen är det ju ovesäntligt om hönorna klarar testen egentligen, det viktiga är ju att VI LÄR oss någonting. Ändå kommer det där med att vara duktig och redig och ställer till det.


Zonja fixade det galant när vi tränade. Hon väntade, vi kunde kasta och låtsaspicka på targetarna och hon stod emot. Jag ber Bob komma och.... det sket sig igen.... STOR FRUSTRATION! Va i h-vete....

Lite stukad jobbade jag vidare med mina hönapönor.


Caritas höna, "Den lilla Gal-ningen" har fått sitt namn för att den är helt maniac. Verkligen helt tokig! Den hänger i hennes armar och ruskar, och Carita ser numer ut som en kvalificerad sprutnarkoman... Lilla Gal-ningen har en annan egenhet också. Den kacklar och hållerpå hela tiden när den jobbar på bordet. "Man blir som man umgås" kanske gäller hönor också ;-). Stor glädje utbröt när Lilla Gal-ningen klarade testet, och det var inte bara för att testet var godkänt, utan för att Carita skulle slippa hand ha hönan igen. Tji fick hon, Carita alltså!


Så här glad blir man....


Caritas arm....


Min lilla Suss är ju proffs på form. Hennes target är cirkeln och oavsett hur den flyttas hittar hon den i ett nafs. Dock hade jag byggt in ett problem själv. (Egentligen är ju alla problem vi får vårt fel... men denna gång var det extremt mycket mitt fel.) När hon hade väntat och var duktig och stått emot alla frestelseförsök från Caritas sida har jag kastat till henne "rätt" target som belöning. Ofta lite slarvigt så den hamnat vid sidan av de andra och lite på andra sidan bordet.  När Carita kastade en felaktig, kall target på den platsen tittade hon inte utan pickade bara. -Nu kommer min target som är biljetten till belöning, hurra!!! Mycket träning gick till att ta bort min dåliga träning innan. Att få henne att titta på vad som kastades dit.


Så klarade hon att vänta mycket, mycket länge trots att vi fintade henne, provocerade henne och verkligen försökte få henne att begå misstag. Marie hade kikat och sa att hon fixar det definitivt nu. Jag bad Bob komma . Han hinner knappt testa något, innan hon börjar picka hejdlöst på ALLA lappar. Det gick bara någon sekund! Åter igen total RIDÅ! Hur går det till? Hon hade ju ALDRIG pickat på fel utom när den blev kastad i den position som jag brukade kasta rätt target, och det var ju borttränat nu. Ännu mer stukad, färdig att ge upp fick jag plåga mig vidare. Det kändes hopplöst för när vi tränade gjorde inte en höna något misstag fast vi var värre än Bob och så fort han kom bara FEL.


Nu är jag dock glad igen för efter lunch testade jag både Suss och Zonja och bägge klarade sig på raken! Jag är kung igen! HI HI.


Som grädde på moset fixade jag och Carita färgreverseringen på mycket kort tid. Man skulle alltså shejpa hönan att från att ha pickat tusentals gånger på gul skulle den nu picka på i mitt fall rött. (Carita hade till sitt stora förtret varit tvungen att plocka fram Lilla Gal-ningen igen för att göra denna uppgift. Om Gal-ningen varit bitsk förut kan jag säga att hon inte blev bättre nu när hon blev frustrerad. Hon hoppade och pickade på Carita när hon var på bordet också. När uppgiften var avklarad var det en själaglad höntränare som lyfte in Gal-ningen en sista gång =D. )


Jag är glad att jag har Carita som coach och bordskavaljer. Hon stöttar och tröstar bra, och vi har dessutom ENORMT roligt.



Av Ann-Louise Ryrvik - 12 oktober 2007 19:36

Nu har jag varit off line ett tag igen. Det har gått troll i uppkopplingen hemmavid. Det vanliga seg-snöret funkar inte och sedan så skaffade Peter en trådlös sån manick som man kan ha med sig överallt, då funkade inte den heller.... Blä! Och inte hinner man åka till någon kompis och sitta och småskriva mellan varven heller. Då snackas det ju bara.


Just nu är jag på "Retreat"! Istället för konstant avhållsamhet från att prata som är grejen i det fallet, är det här mer en fråga om oregelbunden tystnad och dess emellan ett jäkla kackel ;-D. Det gemensamma är att man lever som i en liten bubbla, ett annat liv, helt bortkopplad från vardagens normala sysslor och bekymmer. Ja för min del blir det så illa att jag SKITER i allt vad gäller ansvar, mail, trix och fix - och ägnar mig bara åt mitt uppdrag.


Var jag är? Chicken Camp förståss. Jag har ju äran att få vara med på dessa skojigheter igen och denna gång för Bob Bailey. Förut har jag gått alla stegen för Marie (som om det skulle hjälpa när det är frågan om min motorik, hi hi.) Tja, ganska ok går det i alla fall. Mina två hönor Zonja och Suss är helt underbara. Ja, jag döper mina fast man inte ska ha en "personlig relation" till dem, för jag gillar inte att kalla dem vid nummer så länge de är i min vård.


Zonja är en gammal van höna (ha, ha, Zonja är du inne och läser?!?!?), men var rädd första dagen när jag skulle ta ur den ur buren. Den var seg att äta, följde inte koppen och var långsam, MYCKET långsam med att picka på target. Något måste ha hänt. I vilket fall har hon jobbat upp sig så bra så att jag i dag trodde att jag skulle fixa färgdiskrimineringstestet idag. De skulle klara att picka rätt på en av tre färger i olika positioner i förhållande till varandra och även klara att man tog bort den rätta färgtargeten och då vänta utan att picka på någon annat (Bob provocerar dem med att knacka på lappar med "fel" färg, håller upp dem och kastar  dem) , scratcha eller hålla på med något annat beteende i 20 sekunder. Zonja klarade 17 innan den gjorde bort sig med ett pick på en röd target. Attans! Tja, nytt försök äger rum i morgon.


Lilla Suss är helt ljuvlig och mycket energisk. Snacka om personlig relation ;-). Hon är ganska nyligen kommit från hönseriet och ser ut som f-n fjäderlös och dan. Hon är min symbolhöna och fixar dem galant. Hon har cirkel som sin symbol bland trekant, fyrkant och åttkant. Hon är också en mästare på att vänta tålmodigt utan att picka på något annat. Ska försöka göra provet i morgon. Det jag bekymmrar mig mest om är att Bob ska skrämma henne av bordet. Hon har blivit lite rädd för min coach och kompanjon Carita. Om man försöker locka henne med att picka på fel eller om man kastar targetarna för att så henne att göra fel, blir hon snarare rädd och backar bakåt. Kan vara till min fördel ;-) men också till min nackdel. En gång i dag blev hon så rädd så hon ramlade av bordet när Carita kastade en lapp, men det verkade gå över. Annars har hon ett ruskigt tempo!


Som gammal inventarie hjälper jag också till med sysslor efteråt såsom matande av icke-tränande hönor och vatten påfyllnad, allt för att inte missa en uns av hönornas sällskap.


Jepp, jepp. Nu ska jag nog gå och meditera och fundera för att sedan sussa och drömma om pickande hönor!

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5 6 7
8
9 10 11 12 13 14
15 16 17
18
19 20 21
22 23 24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Oktober 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Skapa flashcards