Direktlänk till inlägg 11 december 2007

På benen igen!

Av Ann-Louise Ryrvik - 11 december 2007 22:15

Ursäkta att jag inte skrivit på ett tag.....men å andra sidan kanske det har varit lugnt och skönt!?!?

Jag har varit förkyld med feber och sängläge och ser numer ut som Rudolf med röda mulen.  Inget ont som inte har något gott med sig; det är julkortstider och näsan gör sig bra på bild plus att jag har TÄNKT! Jag tillhör nämligen kategorin som inte tänker så ofta. Jag har upptäckt att jag är retningsstyrd och enda gången det är tillräckligt lite stimulin är när jag duschar och då förstår ni hur illa det står till med tankesmedjan =D.

I vilket fall var jag nu utsövd och uttråkad så jag vaknade klockan tre i natt och funderade. Fick ihop en lista på femton saker som jag skulle ha gjort men har glömt och förutom detta  funderade jag lite på kommandon. Bob Bailey pratade om att ett beteende inte skulle vara alltför generaliserat och i flyt innan man satte stimulikontroll på det (om jag fattade rätt). Funderade hur det hängde samman med hur vi/jag tänker runt hund där vi vill ha flyt och generalisering på beteendet innan vi sätter kommando på.  Det är dessutom inga problem att få stimuluskontroll på dem. Å andra sidan har nog hundar väldigt lätt att lära sig detta för vilken ”Svensson” som helst har en hoper beteenden på kommando, om än inte perfekta men dock, utan att ha lagt någon vikt vid dem eller någon nämvärd träning. Kanske är hundar förlåtande i detta fall???

Funderade vidare på verbala kommandon på häst som känns svårare, i vilket fall på frivilliga beteenden.  Att hästar kan lära sig ord vet man ju. Det finns någon som kan ett femtiotal olika.

Trava! Sakt av! Galopp! o.s.v är ju saker som de flesta hästar kan. Vari ligger skillnaden? Kan det ha med konsekvensen?  I traditionell träning betyder ”Galopp” att om jag inte sätter fart får jag t.e.x en piska på rumpen. ”Ptroooo” betyder att jag blir dragen i munnen ( i alla fall ett tryck) om jag inte stannar. Om jag säger ”Visa svansen” till min häst och han inte gör det händer...inget.

För att få ett beteende under stimuluskontroll går vi vanligtvis igenom 5 steg:

1,  Säg kommandot samtidigt som djuret utför beteendet frivilligt

2,  Säg kommandot precis innan djuret utför beteendet.

3, Testa kommandot - säg ordet innan djuret har börjat tänka på att utföra beteendet

4, Belöna bara om djuret utför beteendet när du har sagt kommandot, inte annars.

5, Säg ord som inte betyder något – belöna inte om djuret  utför beteendet, säg därefter riktigt kommandot och belöna när djuret utför beteendet.

Jag får känslan på mina hästar att de bara gör och gör och gör och gör trots utebliven belöning och sen  så provar de något annat i stället. Jag funderade om mina hästars beteenden är så fasta att de är svåra att få under stimuluskontroll? Kanske tänker jag fel här och är totalt lost....

Fick dock planen till mig i natt. Här ska provas! I morgon bitti ska jag prova hönträning på någon/några av hästarna. Tänkte testa övningen att hästen ska targeta en punkt när en lampa lyser. Den ska lära sig att vänta fokuserat på att lampan lyser och då först targeta punkten med mulen... Andra bisarra konstruktioner av hur man praktiskt skulle kunna testa lite olika saker uppstod också och även planering  ned på konstruktionsritningsnivå.

Återkommer när jag provat.

Har någon där ute teorier eller kan hjälpa mig ur dessa feberhallucinationer så är jag tacksam.... Kommentera!!!

 
ANNONS
 
Maria Y

Maria Y

11 december 2007 23:26

Åhå! Aha! Tyckte just att detta går trögt med Boogie, men tänkte att vi ju inte kommit så långt ännu. Hon har fortfarande svårt att växla beteende när det inte längre ger utdelning.

http://cowgirlup.bloggagratis.se

 
ylle

ylle

12 december 2007 06:51

Nää Du Ann-Louise, jag kikar allt på Din blogg varje dag och blir lessen när där inte står nåt nytt. Din träning låter så intressant, jag VILL veta mer. Så synd att det inte blev av IDAG.......

http://sammie.blogg.se

 
Ingen bild

Hundbiten

12 december 2007 10:26

Är det bara rykten - eller har du gått och blivit seriefigur!?!? :D

 
Ingen bild

Ann-Louise

12 december 2007 15:01

Jepp Lina, numer är man kändis i serietidningsvärlden ;-)!
Tack Ylle! Tycker också att det är synd att vi inte kunde ses idag! Vi jobbar på ställe tills efter nyår.

Maria. Jag tycker att mina växlar, men jag kan inte "välja ut" vilket jag vill ha direkt. Däremot bläddrar de ganska fint igenom sina mappar och klickar jag för något då - så är det det de kör....

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4 5 6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17 18 19
20
21 22 23
24 25
26
27 28
29
30
31
<<< December 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!

Följ bloggen

Följ Häst och hund med Blogkeen
Följ Häst och hund med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se