Direktlänk till inlägg 21 april 2008

Hingstvisning

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 april 2008 08:41


Det var en gång en kvinna som hade en dartmoorhingst. Det var en liten söt en, med rufsig man och en hårrem som ett virvelmarsvin. Den lille ponnyn gick på lösdrift tillsammans med sina polare; Den Gode, Den Fule och Den Onde och livet lekte allmänt.


Så en dag ringde telefonen. Det utgick ett påbud att det var hingstvisning i Ljungby i antågande. Den lille hingstens goda uppfödare undrade om kvinnan skulle åka dit. Varför inte? tyckte kvinnan. Om jag bara visste hur man gjorde...... Den goda uppfödaren kom som i ett trollslag och visade kvinnan alla möjliga trolleritrix och magi för att den lille hingsten skulle bli förvandlad till en ståtlig springare.


Veckorna och månaderna gick och så kom då den stora dagen! Kvinnan och hennes väpnare gav sig iväg med sin kortege till den fjärran staden Ljungby. Resan var lång, men den fors under skratt och glamman. Aldrig förut hade väl den lille ponnyn varit så borstad och så blank!  Kvinnan var segerviss.


Väl framme drabbades kvinnan dock av svårmod och tvivel. Vad gjorde hon väl här? Där flög de vackraste welsharna fram utav olika stolekar och modeller. Glittrande som sagohästar med sina duktiga och rutinerade visare.

Helt plötsligt tedde sig den lille dartmoorhingsten inte längre som så ståtlig och kvinnan längtade hem. - Jag älskar dig i alla fall, och du är den vackraste för mig! mummlade kvinnan till ponnyn. Tur var väl att väpnar Annika var med annars hade nog ponnyn fått kliva på transporten igen och man hade vänt åter mot Skogen.


Hur som haver hamnade ponnyn i en box. Han tedde sig som en grå mus bland alla dessa vackra högröstade, högblanka och högtrampande cobbar i boxarna bredvid...... Men snabbare än man hinner säga hokus pokus var han mätt, veterinärkontrollerad och ögonlyst. Den lille ponnyn skötte sig som en prins. Han stod helt stilla vid mätning, trots att det tog en hel del tid. Så även hos veterinären. Det hördes spridda kommentarer om denna välartade lille ponny och kvinnan sög åt sig och kände sig väldans nöjd. Även om han är en grå mus så är han i alla fall en mentalt stabil och välartad sådan :-)! tänkte kvinnan.


Så kom den stora stunden - hingsten skulle visas! Kvinnan försökte få den goda uppfödaren att springa med honom. Kvinnan var nämligen rädd att hennes steg skulle orsaka seismografiska utslag och jordskred....

-Det är din hingst! sa den goda uppfödaren med ett leende. -Det kommer att gå bra! (Detta kom hon säkert att ångra senare...fniss.) Efter att fått ytterligare tips av den rutinerade goda fen var det dags att äntra ridhuset.


Stackars domarkungen och hans hov. Kvinnan visste inte hur hon skulle gå, och knappt om hon skulle stanna när hon var  en halvmetern från ridhusväggen eller om hon skulle fortsätta rakt in i den. Dessutom trodde kvinnan att ponnyn skulle ha frambenen helt parallellt och började flytta runt på dem - nöjd med att hon tränat honom på att stå helt stilla så att hon just kunde flytta om benen hur som helst... Ett sus hördes genom publikhavet när hon ändrade fötterna, både för att hun KUNDE göra det men kanske främst för att hon ändrade dem FEL efter att ponnyn ställt upp sig rätt - suck - förlåt kära goda uppfödaren!!!! Dessutom satt riddarna av runda dartmoorbordet där ( vilka senare skulle ha årsmöte) också och tittade på spektaklet!


Hur som haver; de tu, kvinnan och ponnyn, kom levande ur ridhusets mörker och domaren hade t.o.m kunnat bedömt hur ponnyn såg ut. Kvinnan hade nämligen varit rädd för att hingsten inte skulle kunna bedömmas pga av undermålig visning.


Det resulterade i 40 p och därmed är han den första dartmoor, som visats vid två års ålder på våren, som fått guldpoäng!  Tyvärr blev den lille hingsten inte godkänd pga två roterade testiklar! Dessa kan dock eventuellt rotera tillbaka eftersom han är så ung och då är det ok.


En bild som är snodd från Svenska dartmoorsällskapets hemsida. http://www.dartmoorponny.org/sidor/dartnytt.htm.

Foto: Mara Zahlander


En bild som är snodd från Stjärnsunds dartmoorstuteris hemsida.  http://stjarnsund.etanet.se under Nyheter.

Foto: Maria Zahlander



Snipp, snapp, snut, så var sagan slut!

 
 
Ingen bild

MariaY

21 april 2008 10:58

Grattis! Tror frun skulle behöva en sån där mental träninsgkurs för att våga lita mer till sin förmåga, den som ju är uppenbar för alla andra utom dig!
Förlåt en okunnig - men roterade? Har de bytt plats med varandra eller?
Ingen käck typ som föreslog att du skulle KLICKA tillbaka dem? :-D

 
Ingen bild

Ann-Louise

21 april 2008 11:25

Tack! Ha ha ha! Du är rolig du. Det är precis så det brukar vara med "käcka typer" fniss fniss! Jag skyller på att jag brukar vrida om där om han är olydig... hi hi

Tydligen är de på något sätt avokadoformade, och den spetsiga delen ska vända bakåt... Inte vet jag och inte känner jag det heller. En roterad är ok. Två roterade - icke.
Det kan ändra sig när han blir äldre och fullmogen he he.
Å andra sidan skit samma....

 
ylle

ylle

21 april 2008 13:23

GRATTIS!!!! Va´roligt! Håller med ovanstående inlägg, det verkar som om Du dras med dåligt självförtronde och ber om ursäkt, trots att Du verkar hur duktig som helst! Roterade testiklar, det är väl bara att longera bussnabbt i motsols varv då.... hi hi 40 poäng, det är sannerligen inte dåligt! Ylle

http://ponnyflickornasblogg.bloggagratis.se

 
Anna H

Anna H

21 april 2008 15:36

Stort GRATTIS !!

Håller oxå tummarna för att de "snurrar" rätt igen !!

http://www.blogtown.se/blog.php?id=Annas

 
Lena

Lena

21 april 2008 16:01

Känner igen mig extakt från den första hundutställningen jag skulle gå själv med Cola så jag säger bara: STARKT! Min första utställning jag visade på var MyDog i Gbg...

http://klingemaden.bloggagratis.se

 
Carolien Kj

Carolien Kj

21 april 2008 19:04

Fin saga!. Men ännu finare skötare och häst som var där!!! :), och fick uppleva allt!.

http://kjellberg.bloggagratis.se

 
AK

AK

21 april 2008 20:30

Grattis till fin bedömning! Världens finaste Milou-pojk ju!!

http://bacillen.wordpress.com

 
Emelie

Emelie

21 april 2008 21:27

kul att han pick sååå bra poäng & att allt ändå blev genomfört! hoppas på kulorna nu då ;)

http://kawa.bloggagratis.se

 
Emelie

Emelie

21 april 2008 21:28

FICK...inte pick :) ha ha ha ha ha ha

http://kawa.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Lin

22 april 2008 06:30

Du är ju BRA, DUKTIG, BÄST!!!!!!!!
Lita på det:)

 
Ingen bild

Ann-Louise

22 april 2008 08:17

Ylle: Ha ha ha. Ska prova att longera honom åt andra hållet a la centrifug =D.

Tjejer: Tack så mycket! Det kändes ganska ok faktiskt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28 29
30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Skapa flashcards