Direktlänk till inlägg 26 juli 2008

Skillnad på djur och djur....

Av Ann-Louise Ryrvik - 26 juli 2008 12:32

Salle har fått en pinne i halsen för några dagar sedan. Det är inte så stort sår och inte heller så djupt, men med en liten ficka. Veterinären var ute och jag fick förståss antibiotika som ska ges intramuskulärt. Det är aldrig roligt, men måste bara göras.


Jag kom då att tänka på vilken skillnad det är på hund och häst, i alla fall som jag upplevt det. På hund är det hur pilligt som helst att få ut medicin (måste undersökas in absurdum) och man får inte ens ta stygnen själv utan måste in till kliniken igen för att det ska göras. (Nu måste jag bara tillägga att MIN veterinär inte är sådan, men å andra sidan har vi ju känt varandra i snart 20 år så det kan ju ha betydelse.)

Med tanke på medicinering och dosering, så får man först en genomgång med veterinären, sedan en extra med sköterskan när man får ut receptet och sedan en vända när man hämtar ut på apoteket. Dessutom står det prydligt skrivet på förpackningen.


På häst däremot upplever jag att det är väldigt "slappt" eller bra beroende på vad man kan och vet själv.  Det är ju bra om man är erfaren med lurigt om man är ovan/okunnig. Förra året fick Salle lymfangit. Knät svullnade och såret var så litet att jag knappt kunde hitta det. Jag ringde ut veterinären som kom. Han hade svårt med svenskan men det gick. Det var semestertider och då är det ju så ibland.


Han gjorde ett snabbt gluttande på hästen, bla bla bla. (Jag; -Que?)

Vad kan han väga? undrar veterinären och gissade sedan på något som var väldigt lite. Nä, han måste väga mer sa jag. Han var förvirrad, men jag räknade ut med hjälp av omkrets och längd ett fick ett ungefärligt mått.

 Så stacks spruta i hästens hals och sedan räckte han över spruta + penicillin + sa antal dagar och tänkte sedan åka. Jag hade aldrig gett någon spruta till någon häst. Jag hann fånga veterinären och fråga bl.a. var jag skulle sticka. Sedan fick jag klara mig själv.


Det gick ju bra. Sprutorna kom in och det mesta hamnade i hästen och inte utanpå. Han blev frisk. Här var inget snack om att kolla så man inte stack i något blodkärl och penicillinchock...... Vad är det?

Just den känslan att bli lämnad med en sjuk häst, med en spruta och ett gäng kanyler är inte roligt. Man känner sig ganska liten och tafatt då. När man dessutom läser protokollet och ser att det står sto i stället för hingst blir man ännu mer bekymrad.


Numer är jag rutinerad stickare och det går finemang...peppar, peppar. Salle är tålmodig, men får å andra sidan massor av morötter och äpplen som tack för samarbetsviljan. Ska jag vara ärlig så märker han nog inget. Gubben stoppar i snask fram och jag sticker. Han reagerar överhuvudtaget inte när jag sticker honom, så jag misstänker att de spruträdda hästarna har annat i bagaget än smärtassociation.


Groomingen tar lite tid dessa dagar. Jag är ju ingen "peta-pensla" människa

 men ibland måste man. Förutom att Salle nu ska ha intramuskulär penicillin ska han ha salva i såret. Dessutom måste han och alla de andra hästarna ha flugmedel mot bromsar, blinningar och flugor. Runt ögonen och mulen ska de smörjas in med salva. Junges fötter måste penslas eftersom de är torra och fnasiga.

Suck! Det kommer väl bättre dagar.....


Lite av pluttiduttandet som ska på. Kan bara rekommendera Hästsalva att ha runt ögonen och sår. Flugorna hålls borta. (Är bra då mina inte kan ha "fransmössa" -eftersom de sliter fransarna av varandra....) Den är också bra runt Salles sår. Socatil höll inte borta flugorna så jag fick lägga den salvan i såret och Hästsalvan i en ring runt = flugfritt.


Har någon därute tips på bra medel mot flugor och andra "stalltips" skriv gärna en kommentar. Även om ni provat något som varit dåligt.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Caroline cc

26 juli 2008 17:16

Tack för tipset med hästsalva!Jag håller på att bli tokig på flugorna och de bitande insekterna, för hästarnas skull!Fast de går i var sin hage och har flugsskärm...

 
ylle

ylle

27 juli 2008 11:36

Föllings spray mot flugor är jättebra. Stark doft av citronella. Flughuvor från Hööks, se min blogg, jätteeffektiva! Sitter bra, skyddar ögon och öron, mina hästar står i kö på morgonen för att få dem på sig! Helosan Sol på vita o skära mular INNAN solen börjar gassa (eller efter)... Hästsalva jättebra, tycker precis som Du. Det har kommit ett nytt medel från Effol som heter Bromsstopp, en spray som luktar tjära och nåt annat. Om man sprayar på den på fm funkar den bra mot bromsar i 4-5 timmar. Mina hästar står i solen och betar och rör knappt på svansarna en gång!! Ovanligt, eftersom det finns massor av bromsar i grannskapet! man kan ju undra vad mer det finns i sprayet än tjära.. kanske skulle man ha gummihandskar och gasmask på sig när man sprayar???? Ylle

http://ponnyflickornasblogg.bloggagratis.se

 
AK

AK

27 juli 2008 12:13

aa det är verkligen skillnad på häst och hundvärlden! På gott och ont.
Här uppskattas hästsalvan också! Dessutom smörjer jag Flisans rosa mule med solskyddshelosan.
Jag minns inte vad vårt flug och bromsspray heter, men det är effektivt! Ska kolla och återkomma.
Flisan har fått nått mysko fnas/sårigt på bakhovarnas ballar...nån form av mugg trodde hovis. Har du nått tips?
Ha det gött i värmen!

http://bacillen.wordpress.com

 
Evis

Evis

27 juli 2008 13:35

Angående ögon och flugor så ska man ju ha såna hästar som Loke! :) Aldrig något krångel med flugor i ögonen.

Flugmedel vet jag inte, om man vill undvika bekämpningsmedelsklassade medel så är det svårt... Chevalet är effektivt men är onyttigt för allt runtomkring. Samma med RB 86 tror jag (men den hjälper inte mot bremsarna).

http://ceridwen.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Maria Y

27 juli 2008 15:07

Boogies billiga flugluva från hööks funkar bra. Stona är inte så mycket för att klä av varandra, och det verkar som om luvor utan öron sitter kvar bäst.
Hovarna penslar vi med vanlig olivolja efter tips från vår hovis som är mycket skeptisk till råvarorna som används i färdigproducerade hovoljor.

 
Ingen bild

ylle

27 juli 2008 21:02

Ja, det är konstigt så lättvindligt veterinärerna beter sig mot hästar ibland. De FÅR inte lämna ut sprutor och antibiotika om de inte försäkrat sig om att man verkligen behärskar behandlingen själv. Och att informera om penicillinchock osv borde väl vara självklart! Hoppas nu att det går bra och att det inte blir några men. Det är ju verkligen extra trist att få sårskador i denna hetta med alla insekter... Så bra att Sallemannen finner sig i att sprutas, det är det inte alla som gör... Ylle

 
Emelie

Emelie

27 juli 2008 23:50

Hej hej! Stackars lille salle då och dig som får hålla på med allt...jag vet hur det känns... bra att det går fin fint med sprutan. Kul & bra att du vart nöjd med salvan... är det fyra ess salvan som du fick av mig som du menar? den är super runt ögonen,ljumskar mellan ganacherna m.m Kram på dig!!

http://kawa.bloggagratis.se

 
Ann-Louise

Ann-Louise

28 juli 2008 09:00

Caroline cc: Jag tyckte den funkar superbra. Blir rinnig i värmen men håller otygen borta tex runt ögon eller salles sår. kanske kan den dock missfärga vackra vita hingstar ;-) som du har!!!! De är ju alldeles sagolika Caroline!!!!


Ylle; Kanonbra tips!!! Speciellt ska jag kolla den där Effol Bromsstopp. Det verkar ju som odjuren inte gillar tjära. (Ibland undrar man när man sprayar på och ev. sittande bromsar bara ramlar handlöst av.... Å andra sidan skiter jag nästan i vilket med tanke på hur plågsamt det verkar för hästarna utan medel.)

AK; bra tips! Kom gärna igen när du kollat vilken spray det var. Alltid bra att höra. Jag har ingen aning om vad som kan funka på fossingarna. Kanske någon annan därute som vet.

Evis; När det är så extremt som dessa hemskt varma dagar är att det håller odjuren borta, speciellt de stora "herkulesplanen", och miljön i andra hand. För min del är det sällan jag sprutar - typ aldrig om det inte är extremt. Tack för tipsen!

Maria Y: Vanlig olivolja, snackar min hovis om också. Jag har haft på det, men som den icke groomer jag är kanske det är för sällan. Eller också hade han varit ännu värre.

Ylle: Det var väl för att det var en vikarie eller också såg jag så proffsig ut :-D... ha ha. Det är som när jag är på typ plantskolor och liknande då brukar folk komma fram och fråga om råd. fniss fniss. Som sagt numer är jag rutinerad och det går finemang, men just första gången och bara rakt i näven. Jag är jättetacksam att han inte har märkt något. Inte roligt att ha en häst som skuttar runt med en spruta modell gigantum i halsen....

Emelie; Synd om Salle ja.... och lite synd om mig som måste piffa och puffa ;-). Nädå, det går fint. Jag tror att vi båda uppskattar den lilla extra fixandestunden...
http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Malin m Birk & Mio

28 juli 2008 19:43

Stackars Salle med pinne i halsen, han kliade sig väl lite för häftigt på den... En skön sak med PRE hästar är faktiskt att de generellt sett verkar vara väldigt okänsliga vid injektioner. Det här med smärtkänslighet är väldigt olika för olika individer, eller kanske snarare hur de upplever den smärta de känner. Sedan hänger det nog i viss mån ihop med nervositeten hos den som sticker samt om hästen tidigare blivit stucken lite tokigt. Mina PRE-pållar kan jag nog injicera vad som helst hur som helst på. Valacken går att sticka utan att ens ha grimma på, står som ett ljus lös i hagen - dock var han en av topp 10 vad gäller värsta hästar att spruta som jag träffat på som ett-åring. Däremot att ge dom mediciner i munnen är med risk för mattes hälsa... Morötter o äpplen är bra övertalning för att stå ut med ett litet stick :-)

 
Ingen bild

Ann-Louise

29 juli 2008 07:29

Kanske det... eller också är den i sprungen...
Jasså är de det generellt sett? Kan nog stämma. Kom att tänka på att han var tålig när jag stod och petade i såret med fingrarna mellan huden och köttet ... :-P. Att han inte brydde sig. Tryckte i salva....
Vilket bra jobb du har gjort med honom valacken då!!! Kanon! Och va bra det är med lite karameller till dem :-D!

 
Ingen bild

Ann-Louise

29 juli 2008 17:34

MALIN!!!!! jag tappade bort din kommentar!!!!! Hann inte läsa den ens.... Attans. Första gången det händer (vad jag vet). Skriv gärna igen om du vill/orkar!

 
Ingen bild

Malin m Birk & Mio

29 juli 2008 21:39

Datorer lever sitt eget liv ibland ;-).
Vad skrev jag då... jo mest att det nog inte var min förtjänst att Fandango blev lättsprutad, det gick liksom bara över av sig självt (fast morötterna fanns nog lite med i bilden :-)).

Härligt att Salle har sånt förtroende för dig så du får peta i såren! Godis är bra vid obehaglig hantering hihi. Inte klokt vad fort hästar fattar att de kan vinna nåt på att stå stilla.

 
Ingen bild

Ann-Louise

30 juli 2008 10:01

Malin; Aha!
(Det var nog i ärlighetens namn jag som tryckte någonstans där jag inte borde...)
Verkar som om de tål mycket bara de har förtroende för en, medans ingenting om de inte har det..... Det är därför jag tror att detta med sprutan är typiskt. Om de inte förväntar sig något ont utan bara snask och kel så är det mindre prob, men misstänker de att det kan bli obehagligt blir det GIGANTISKA problem... Tycker det verkar så...

 
Maria Y

Maria Y

30 juli 2008 16:36

Har snackat lite mer med vår Superhovis idag. Olivoljan (eller annan ren olja av livsmedelstyp) ska penslas på hela hoven, dagligen....
På Boogie har det definitivt gett resultat på en månad. Inga fler sprickor och fnas.
Enda bekymret är Tosca som smyger dit och försöker slicka av oljan. Helst på bakhovarna eftersom de sitter längst från det, enligt Tosca, lite läskiga hästhuvudet. Tur vi har snäll hundvan häst!
"Hovoljor" innehåller enligt hovis ofta biprodukter som luckrar upp och torkar ut hoven.
Vi har faktiskt inte så farligt med insekter i hagarna i år, kanske för att det ständigt fläktar där?

Ses vi nästa vecka?

http://cowgirlup.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Ann-Louise

31 juli 2008 10:42

Oh yeah! Samma som min hovis också har sagt just detta med matolja. Så ofta som möjligt. Så bra att Boogie har blivit fin om fötterna. Jag får väl ge mig i kast med detta och göra det VARJE dag. Tyckte dock burken var himla praktisk som jag köpte. Jag får väl hälla matolja i den - det bästa av två världar :-D.

Vad gäller hundarnas fabless för oljan är det samma här. Hästarna vill också ha av den.

Tycker att det ventilerar här också men ändå har vi såna... Kanske är det olika miljöer/platser och olika år. I fjol kommer jag inte ihåg att det var såhär... å andra sidan regnade det väl konstant från midsommar till jul också.

Yes, som landet ligger nu kommer jag.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13
14 15 16 17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!

Följ bloggen

Följ Häst och hund med Blogkeen
Följ Häst och hund med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se