Direktlänk till inlägg 15 september 2008

Nä, nu ska jag skärpa till mig....

Av Ann-Louise Ryrvik - 15 september 2008 00:10


och skriva lite mer om träningen.


Jag kan vara lite slapp med att skriva på bloggen vad jag gör/tränar med hästarna och hundarna men ska försöka skärpa mig. Nu ett tag har det varit mest bilder och och små kommentarer. Det tar dock mycket tid och eftertanke att skriva ner mer detaljerat och ibland känner jag att jag bara inte orkar. Mycket av tankarna ventilerar jag med träningskamrater och vänner, men jag ska ta mig i kragen. Om jag strular ur så får ni piska på mig. Hoppsan - oklickerskt! Nä, ni får ignorera mina slappa dagar och förstärka mina ansträngningar :-).


Kan bara nämna lite tokigheter som hände idag. Inte så mycket om träning, men ändå. Jag kan tänka mig att det handlar mer om trygghet, förtroende och tillit.


Jag har varit och hämtat hösilage idag. Två stora ägg får plats i min transport. Jag har hittat bra hösilage i Uddevalla och kör sedan några år dit och hämtar. Inte så miljövänligt, men det är i alla fall ekologiskt hö. På höst och vinter brukar jag ta hem med lastbil, annars blir det för mycket åkande.


Innan jag åkte stod fyra fålar och stirrade ut mig med menande blickar att det minsann var slut i höhäcken. De envisas med att vilja ha hö trots att det växer gott om gräs, om ej så näringsrikt i hagen. Inte är de magra heller, men hö det vill de ha.


När jag kom hem skulle jag köra in med bil och släp i hagen. Jag har byggt en sluss, men i den får inte hela ekipaget plats. När jag öppnat ena grinden och kört in så långt det gick och skulle öppna nästa kom hästarna kutandes. Ja, ja de stannar väl om jag kommer rullande med bilen tänkte jag. Icke då. Salle i spetsen och resten av fålarna knödde sig mellan bilen och grindstolpen för de skulle se vad för roligt som hände här. Jag fick hoppa ur bilen och "hötta" lite åt dem för att få dem att bromsa och gå in i hagen igen innan de passerade sista grinden. Tror ni de reagerade nämnvärt? Nejdå. De tittade på mig med en konfunderad blick. Vad gör du? Är det något vi missat? Speciellt Cazal såg förundrad ut. Så konstig matte ser ut! Denna tillitsfulla blick och trygghet vill man ju inte spräcka, men å andra sidan vill jag heller inte ha fyra hästar på språng i grannskapet så jag fick försöka få in dem längre i hagen. För att mota in dem igen tog jag ett par pinnar och försökte fösa dem. Uppmärksamma men utan rädsla fick jag väl petat tillbaka dem in i hagen. (Hade jag haft is i magen och bara kört in så hade de med 99 % sannolikhet följt med mig, men vem vågar det???)


Så medan jag kör så går hästarna kring och runt bil och släp. Det är då man är glad att man har en skruttig gammal volvo....  När jag stannar till för att backa har jag en häst som står framme vid motorhuven och nosar på vindrutetorkarna, en annan trycker mulen mot rutan och kikar på mig, en tredje kollar antennen på taken och så Cazal då..... Helt plötsligt kliver han över dragkroken/draget mellan bil och transport. Tror ni jag blev rädd??? Gaaad, om han fastnat på något sätt.... Jag kunde väl inte i min vildaste fantasi tänka mig att han skulle kliva över där! Helt oberörd var han. Nu gick det fint men ändå. Jag kunde inte göra annat än skratta så jag nästan fick kramp, de var så härligt nyfikna och orädda.


Så småningom fick jag backat på plats, mycket långsamt eftersom de fortfarande gick runt. Väl på plats fick jag assistans av Cazal att baxa ut första balen. I ärligheten var han mest ivägen. När sedan balen rullande ut och dunsade ner på marken var det inte ett öra som vickades. I ställe kliver Cazal in i transporten, men kommer inte helt in eftersom den andra balen står där, men får ändå såpass plats att han kan stå där och kika på väggar och tak.


Efter lite mer social samvaro körde jag ut ur hagen och kunde väl ute göra några konstateranden; Mina hästar är i alla fall inte rädda för bil och transport, inte rädda för mig heller och är pigga och nyfikna (in absurdum). Det känns som de är så trygga så inget bekymrar dem - de tror att inget ont kan hända. Jag tror att det är därför man aldrig känner någon form av aggressivitet eller konflikt mellan hästarna i gruppen (förutom när Loke var ny och han och Junge inte samsades) och inte heller riktad mot människor eller hundar. Bara "kärlek". (Gött flummigt va´!?!?)

En annan insikt var att; nästa gång jag ska in med bil och transport får de stängas in i paddocken för annars sitter väl någon häst på motorhuven och en annan häst kör ;-).



Vad jag gillar hos en häst - tillit och öppen, uppmärksam blick! Hoppas att jag kan förvalta detta förtroende.... 



 
 
Ingen bild

Lin

16 september 2008 06:47

Alldeles underbart att läsa, de är verkligen tillitsfulla dina hästar.
Ja, den nyfikenheten är det inte något fel på hör jag:)
Tur det gick bra när han gick mellan bil och transport, Casino *fniss*
Kramisar

 
ylle

ylle

16 september 2008 07:16

Ha ha, vad jag skrattade, "en häst sitter på motorhuven och en annan kör"..... Vet Du, det är precis likadant i min hage! När jag (eller någon annan) kör in med något fordon så flockas alla tre kring den och vill undersöka och vara i vägen. När vi (min man mest) byggde nya stalldelen så var det likadant, alltid en eller två (eller tre) hästar som flåsade i nacken och ville undersöka brädor och borrmaskin och allt annat. Så ska man göra något i övre delen av hagen får jag stänga ner dem i den nedre, det går inte att få nåt gjort annars. Som när Nyponros har sina brunstperioder, ideligen går fram till sin idol vhiskur, och när han sen tittar på henne, så piper hon i högan sky. DET höll på att driva byggaren till vansinne, så för att få honom att jobba på, bort med hästarna...... Mer kommentarer kring Ditt jobb med hästarna, vi är tacksamma för varje smula!!! När du har lust och tid, förstås!!!!!!!!!!!!!!!

http://ponnyflickornasblogg.bloggagratis.se

 
Lin

Lin

16 september 2008 08:30

Hahahaha, du vet ju att du är BÄST i mina ögon:)
Men du vet....det finns ganska många andra man kan jämföra sig med iaf;)

http://www.redneck.bloggagratis.se

 
Siv og Kry

Siv og Kry

16 september 2008 08:30

Haha, syns jeg ser det for meg, for et sirkus! Dine hester må være noen av de tryggeste jeg vet om, selv om det tydeligvis kan ha sine ulemper :)

http://www.behavoristen.wordpress.com

 
Ingela

Ingela

16 september 2008 09:31

Helt underbart....

http://www.schaferpower.se

 
Jana

Jana

16 september 2008 11:53

Hahaha, nu har äntligen någon testat vad som händer när man kör in med bilen i hästhagen. Och varför skulle det egentligen vara annorlunda med hästarna än med hundar (det går inte att köra på gården när det finns lösa hundar som vill hänga på) och katter (som vill så gärna kliva in och åka med)? Eller får för den delen? Grannfåren skulle säkert gladeligen kliver på och in i bilen också. De följer i alla fall med längs staketet när deras "matte" kör förbi.
Kör på!

http://isgardsdjur.bloggagratis.se

 
Emelie

Emelie

16 september 2008 15:54

hihihi...coola hästar :)

http://www.kawa.bloggagratis.se

 
Caroline Kj

Caroline Kj

16 september 2008 16:53

Haha, det är ju possitivt att dom inte är rädda iaf och att du fick dig ett gott skratt! :-D. Hahaha :).

http://kjellberg.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Ann-Louise

16 september 2008 22:55

naturligtvis... Jana du har så rätt! Klart att de funkar precis som resten av fyrforingarna. Jag har faktiskt inte riktigt tänkt på det. Antog nog att de skulle vara lite mer försiktiga och ointresserade. Jag har ju kört in förut och de har varit med och gått, men de har i alla fall flyttat på sig när man kört så man kommit fram. Nu var det verkligen som att köra med ett gäng jyckar som vill åka med ha ha ha....

Ylle; Kan tänka mig att ponnyflickorna är likadana :-). Ja det enda är väl att sätta undan dem för som du säger, det blir inte riktigt någon effektivitet på arbetet. Va´do du är. Tror inte jag har något speciellt av allmänt intresse att komma med, men kanske något att le överseende åt.

 
Anna

Anna

17 september 2008 09:34

Vilken härlig läsning !!
Låter som när man kör in nåt fordon till kvigor eller kor, de är ta mej tusan överallt de oxå då.

http://www.freewebs.com/solhem

 
Ingen bild

Marie

17 september 2008 09:38

Jag är stolt över att känna dig!!

 
AK

AK

17 september 2008 11:07

*skratta*
kan se det framför mig!
De är häftiga, hästarna!

http://bacillen.wordpress.com

 
Eiram

Eiram

17 september 2008 21:25

NU VET JAG VA JAG SKA RITA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

http://marie-bergstrom.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Eiram

17 september 2008 21:38

Hmm en tanke slog mig....människan kanske byggde stallet för å ha hästen IFRÅN sig, för om en hadde bott i en grötta och hatt en häst så hade den ju oxå vart i gröttan och med en tanke sänd till Majas uppträdande på grillkvällen, så kan det va lite lurt med öppen eld och hästsvansar...hmmm en liten filosofisk tanke bara....med tanke på att pållarna faktiskt hade kunnat gå helt lösa bara dom hade haft en anledning att hålla sig hemma, och dom hade antagligen hållt sig ganska nära (i/på) huset då vi är vakna.Strövat iväg en bit på natten antar jag i och försig dom hadde gjort, och där misstänker jag att man hadde behövt stängsel-för grannsämjan....

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
<<< September 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Ovido - Quiz & Flashcards