Direktlänk till inlägg 9 november 2008

Det är fantastiskt!

Av Ann-Louise Ryrvik - 9 november 2008 22:26


Jag blir så full av vördnad över klickertänkets effektivitet och hästars intelligens....ideligen! (Konstigt nog blir jag gång på gång euforisk och förvånad. Eller förresten.. det är ju underbart egentligen, så att man kan få uppleva de känslorna fler gånger.)


Lucky-Loke och jag har haft smekmånader fram tills nu. Vi har bara känt in varandra. Vid något tillfälle i somras körde jag någon targetövning, men annars har det inte varit mer än kel och borst. I dag så började jag lite smått.

Började med en ponnie-zen. Tre godbitar senare hade han fattat galoppen. (Åh så fyndig jag var där då ;-)  ) Bytte hand. Han gjorde ett försök att bara ta den, sedan inget mer. Shejpade mulen på marken med några "klick" och fick honom att titta bort åt höger med några också.


Det fascinerande är att det bara förstår spelreglerna sådär direkt. Att de ser mönstren bums. Även en orörd pålle som Loke. En näve godbitar och några formade beteenden... Lika imponerad av hur lätt det är, lika bedrövad blir jag när jag då tänker på allt harvandes som görs, utan att någon lär sig något. Eller när de rycks i eller slås. Uttryck som "dumma häst" och "den djävlas", "den testar mig", "den försöker komma undan" eller "den försöker ta över"....... Bara SUCK!!!!


 
ANNONS
 
Ingen bild

ylle

10 november 2008 06:23

Vad härligt! Men är det inte så att just en "rå" häst som Loke borde vara mer oförstörd och därmed reagera lättare? Så att resultatet egentligen är självklart?Undrar bara...

 
Ingen bild

ari

10 november 2008 07:30

Men visst är det fantastiskt! Det går så fort att de lär sig..jag tycker också fortfarande att det är förvånansvärt enkelt med min nya hingst. Han är en ett-årig tinker, men redan nu verkar han vara ganska "färdig"..jag skyller på rasen, fast det egentligen är klickerträningen som verkställer detta.

 
Lillan & Zelda

Lillan & Zelda

10 november 2008 09:09

Hallo! Kul att du är igång och bloggar igen så man får läsa om era bravader=)
Blir så impad av att hästar hajar klicker så jag måste nog ta mig i kragen och testa på våra småttingar. De är ju "ätgalna" båda två så det borde ju passa dem...

http://hem.bredband.net/b581626

 
Ingen bild

Ann-Louise

10 november 2008 09:21

Ylle; Jovisst. Absolut är det så, men samtidigt vet "tama" hästar ändå att man ska interagera på något sätt. Att det inte bara är att ta för sig.
Jag menar att valackerna har haft ett liv innan mig, hingstpojkarna var bäbisar när de kom och torde ha vant sig vid mig. Loke är liksom "vild". Visserligen har han haft folk runt sig och så, men inte så mycket.

Lika imponerad är jag när jag träffar en gammal "stendöd", avstängd häst, som på några minuter vaknar upp och också förstår precis.

Detta borde vara argument nog att klickerträning funkar på allt och alla och att man inte behöver "spela häst" och "tala hästspråk" för att man ska kunna "dominera" dem........ :-D

Livet är härligt!!!! :-D

Ari; Ja visst är det fräckt! Oh, vad härligt med en tinkerkille. Så roligt! Skulle jag också vilja ha, men nu är det definitivt FULLT på gården:-P!

Lillan&Zelda; Tack! Jag ska försöka hålla i några veckor igen. Ibland blir det liksom bara förmycket. Då orkar jag bara inte. Hinner bara inte. Klart du ska prova!!!!! Ska antagligen upp till Värmland och hålla någon form av klickerkurs på häst. Hör av dig om du vill komma och kika :-). Kanske du kan få lite inspiration till din uppstart...

 
Ingen bild

Caroline cc

10 november 2008 10:05

Kul att det flyter på..=o)

 
Ingen bild

ylle

10 november 2008 10:17

Bärlagret kallas 4-8 (står för mm) och det är helt OUTSTANDING!!!!!!!! Där framför mitt stall var det full lervälling förut när det var blöta perioder, hästarna hänger ju gärna där rätt mycket i väntan på fodringen. Det var så att man nästan tappade stöveln i lersuget... fick nog av det, och la på ett helt lastbilslass med den här 4-8. Perfectomento - det är så smått att det inte kilar fast sig i hovarna, det lossnar lätt från gödselhögar osv men ändå bär det bra och där finns nu absolut ingen lera!!!!! Ytterligare en fördel är att det inte fryser ihop så kolossalt lätt under vintern, utan håller sig rätt bra som ett mjukt tramplager. Ylle

 
Ingen bild

Ann-Louise

10 november 2008 10:52

Aha. Hur länge har det legat? Jag lade på 0-8 drän förra hösten. Vet inte vad som är problemet, men det har blivit geggigt. Lagret är inte så djupt så de sjunker inte ner men ändå. Det blev spritt direkt av lastbilen så det hamnade lite ojämt. Det är aningen klafsigt och när jag mockar nu följer mycket med. Misstänker att det också tätats igen av lerpartiklar, bajspartiklar och torvpartiklar.... suck!
Som det ser ut nu får vi nog gräva bort det översta lagret tills vi kommer ner till bärlagret igen och så lägga på något annat. Jag ska kika på det du har lagt på. Det verkar ju super.

 
Lillan & Zelda

Lillan & Zelda

10 november 2008 12:21

Vill JÄTTE-GÄRNA komma och titta om du ska hit till Värmland! Hör av dig när det blir!
Hoppas bara att jag är ledig då...
Kramis!!

http://hem.bredband.net/b581626

 
Eiram

Eiram

10 november 2008 15:10

Hallooo...Du vet jag håller med...;-)) kram!

http://marie-bergstrom

 
Ingen bild

Lin

10 november 2008 16:58

Ännu en självklar medhållare. Mycket annat behöver jag inte skriva i ämnet;)
KRAM

 
Caroline Kj

Caroline Kj

10 november 2008 20:41

Hatar sånna presoner som håller på med hästarna!, hästar är jätte smarta djur och om man bara visar dom vad man vill så gör dom alltid sitt bästa, om hästen inte fattar så är det människans fel som inte visar bra nog vad den ska göra!!.
Vad kul att du har börjat att grejja med Loke toke!
Kram Caroline

http://kjellberg.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Jenny

11 november 2008 21:55

Undrar om du kan registrera honom som nordis eller om det finns trav i ledet? Har du några planer på när du ska visa honom isf? Väntar med spänning;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7 8 9
10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20 21 22 23
24
25 26 27 28 29 30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!

Följ bloggen

Följ Häst och hund med Blogkeen
Följ Häst och hund med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se