Direktlänk till inlägg 26 april 2009

Pedagogen, kanske inte så pedagogisk....eller Ibland blir det inte som man tänkt sig.

Av Ann-Louise Ryrvik - 26 april 2009 08:15

Här kommer lite om lördagen;

Det var träff 2 på klickerTRÄNARutbildningen i Vänersborg. Denna helg hade jag förlagt träffen hemma hos mig eftersom vädret hade lovat varmt och fint. Helgens tema var kriterier, göra kriterieplaner och att föra logg. Många gånger tycker jag att fokuset vid detta tillfälle har en tendens till att läggas på hundens inlärning och inte på förarens inlärning. Det är ju att göra kriterieplaner och föra logg som är grejen. Att det blir så tror jag beror på att när man tränar sin hund så är man så målstyrd.

Grunnade lite på diverse och så kom jag på den genialiska tanken att de skulle klicka på någon häst. Då borde det bara lättare att göra kriterieplan och föra logg. Vi skulle ta Loke också. Han är långsam och man hinner räkna latenstid lätt ;-).


Uppgiften var att få hästen att som färdigt moment putta en boll tre meter in i ett mål. Glad ihåg gjordes en kriterieplan sittandes i solen på uteplatsen och sedan var det dags att köra igång. Loke var borta så vi fick ta Salle istället. Det gick ganska bra. Efter lite putt på boll i hand, blev det förstärkning på att han sänkte huvudet rakt ned på bollen på marken. Detta utvecklades i en oönskad riktning till en del bett i bollen, lyft i bollen.  Frekvensen blev lite låg ibland. Vid ett tillfälle lyfte han till slut upp en pinne och undrade ungefär -Men detta då.... duger det??? :-) De duktiga kursarna fixade dock bort betten i bollen och fick honom att börja putta lite på den.


Lin och Salle


Lite längre ner


och längre


och nere....


- Oh, där är bollen! Ina frestar.


Putt. Ina får Salle att putta i stället för att bita i bollen.


Salle är ju lite mer intensiv än Loke och när Loke dök upp tog jag ett snabbt beslut att byta häst. Salle ska alltid vara med och väldigt nära. Minsta lilla rörelse får honom att följa ännu mer och bli intensiv. (Betänk då om vi använt Milou!!! )


- Vad gör ni????


Hmmmm

Salle är med i diskussionen.


Marcus var den förste som började med Loke. Han var fantastisk. Helt utan traditionella låsta ramar hade han intressanta ideér om hur man kunde förändra i kriterierna. Nytt och fräscht tänkt.


Loke gillade verkligen Marcus.


Loke och Marcus.Vi kom inte så långt med beteendena, vilket jag tror berodde på att det var svårt att vara stilla. Helt stilla. Hästarna ser varje rörelse och störs. Vad gäller loggföringen så gick det väl också sådär. Det blir lätt att man dras med i att experimentera mitt i träningen istället för att stanna upp och tänka till. I eftertankens kranka blekhet skulle jag ha styrt mer. Sett till att man verkligen satt sig ned och tänkt till. (Där gör jag ofta fel. I stället för att stanna till och tänka så bara kör man. Jag får sådan ångest av att jag vet att folk vill träna, så det känns "onyttigt" att bara prata och diskutera. Dumt för det  är ju verkligen inte så.)

Vad jag tror blev tydligt är detta med att det finns så små kriterier som man oftast inte tänker på. Tex var på bollen hästen ska putta, med vilken del av mulen/nosryggen och med vilket tryck samt vilken riktining bollen far iväg? Vikten av att träna ett kriterie i taget.....


Det sista, när alla var trötta, var tre inblandade; En bollhållare, en klickare och en godismatare ;-)!
 
ANNONS
 
Ingen bild

Lin

27 april 2009 09:55

Tänk att jag ska gifta mig med en supertränare:) OJOJOJ vad han var duktig!!!
Orädd, kärleksfull, öppen, tänkande Marcus:)

 
Ingen bild

Maria Y

27 april 2009 11:43

HiHi, jag har lånat ut hundar istället på de senaste helg 2 tillfällena. Samt satt en icke-tävlingsrelaterad uppgift typ apportera banan. Hmm, kanske Boogie ska få vara med i år.....

 
Ingen bild

Ann-Louise

27 april 2009 12:38

Det var inte dumt att låna ut egen hund....
Eller så får vi väl köpa ett gäng hönor ;-)ha ha ha ha.

 
ylle

ylle

27 april 2009 14:39

Hmmm, mycket intressant!!! *försöker insupa lärdom* Men jag skulle behöva vara MED, det låter svårt i teorin! Har ju en del inlärningsvilliga flickor på plats, borde gå *borde gå!*

http://ponnyflickornasblogg.bloggagratis.se

 
Carolina F

Carolina F

27 april 2009 21:33

Det där hade verkligen också kunnat vara titeln på klickerkursen som jag höll för en vecka sedan ;-). Tycker dock att din idé lät alldeles utmärkt måste jag säga. Marias motsvarande övning för min kull, bananapporteringen, kom vi inte heller så långt med. Det blev dock väääldigt tydligt hur detaljerade kriterierna behöver vara och hur det behövs många små steg (för att inte bananen bara skulle försvinna ner i en stackars lagottomage). Ibland behöver man kanske som kursdeltagare få tillåtas misslyckas med planerandet lite för att verkligen inse värdet av att sätta sig ner och kriterieplanera och loggföra. Tror säkert att din övning fyllde sitt syfte.

http://klickerhastar.blogspot.com

 
Ingen bild

Ann-Louise

27 april 2009 22:54

Ylle; Klart det gör! På´t bara!!!!

Carolina F; Ha ha ha ja så är det ibland. Intentionerna är goda och så blir det något annat.... vilket inte helt behöver vara av ondo. Nja alltid lär man sig väl något. I morgon ska vi köra igen och då blir det på hund. Tack!

 
Ingen bild

Maria Y

28 april 2009 20:08

Carolina: Precis! Och det är nog mindre "laddat" att klanta och experimentera i grupp, med nonsensträning av frökens hund, än med ett tävlingsmoment med egen hund.
Jag håller som bäst på att klura på nya lämpliga övningar för årets kull...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19
20 21 22
23
24
25 26
27
28
29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!

Följ bloggen

Följ Häst och hund med Blogkeen
Följ Häst och hund med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se