Direktlänk till inlägg 14 juni 2009

En ny dust i Andrew McLeans anda

Av Ann-Louise Ryrvik - 14 juni 2009 13:37

Under tre dagar har jag varit på kurs på Skogsgården i Timmele. Det har varit tre härliga dagar men mycket trevliga människor.

Christina är gôtt inspirerad av Andrew McLean.

Vi var ju båda och lyssnade på honom i Stockholm. Angående honom har vi mycket lika tänk men också väldigt olika. Jag hade inget emot det teoretiska. Att ha tydliga signaler som alltid innebär samma sak, att hästar inte lever i fasta hierarkier utan att det mer handlar om motivation och inlärningsprinciperna är bekant sedan länge inom hundkretsar. Jag satt mest och applåderade nöjt inombords att det äntligen kanske händer mer inom hästgebitet.

Det jag reagerade över var den praktiska hanteringen, och då jag tyckte att det brast i mina ögon.  Jag tycker också att det saknas tonvikt på timing i eftergift och på kriteriesättning. ( Så uppfattade i alla fall jag det.)


I vilket fall gick kursdagarna mycket i Mc Leans spår fast med en mycket mjukare hantering á lá Christina förståss. Vi fick öva gåsignal, stanna och backa.  Eftersom det var första gången Salle var på kurs passade övningen väldigt bra. Han fick något att tänka på och hann inte fundera så mycket över tjejerna och valackerna runt omkring. Det gick riktigt fint.

Två pass var vi ute i paddocken och han var faktiskt riktigt sansad och mjuknade ganska okey. Blev mer lik hur han är hemma.


Det blev mycket nytt på torsdag så jag struntade att ta med honom på fredag. På lördag var det en kort dag och mycket tidig morgon - så han fick vara hemma då också. Det var dock en bra miljöträning på torsdag och skönt att vara fotfolk fredag och lördag. Man har mer tid att tänka då än när man ska fundera på om hingstpojken springer sönder gästhagen, om han går igenom tråden när de vackra brudarna går förbi, att han stör med sitt gnäggande o.s.v

Fast eg. skötte han sig fantastiskt bra!!!! Över förväntan.


På fredag kväll tittade vi på McLeans dvder (de två första av tre). Jag har dem ju också eftersom jag kastade mig över dem och köpte dem direkt på morgonen dag ett i Stockholm (efter hans eminenta teoretiska föreläsning),  men har bara lagt undan dem. De och boken var svindyra men jag kände att jag inte var så lockad att se dem eller läsa boken. Var väl inte stormförtjust nu heller, men jag får väl ta tag i att läsa boken och kika på filmerna ändå.


Christina pratade mycket om ryggningens effekt och på uppbromsningsmuskelaturen och att man måste lära hästarna att stanna. Var nog mycket sant och klokt i det.
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!

Följ bloggen

Följ Häst och hund med Blogkeen
Följ Häst och hund med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se