Direktlänk till inlägg 7 december 2009

Tankar om hästar, hagar och berikning....

Av Ann-Louise Ryrvik - 7 december 2009 10:20


I förra nummret av Hästfocus delgavs vi forskning ang hagens betydelse för hästens rörelse. Ylle har redans krivit om detta och nu är det min tur... Här är några ytterst ostrukturerade tankar och funderingar....


Det jag slogs först och främst av när jag läste artikeln var... sorg! Det som gör mig ledsen är att miljön är helt UTARMAD! Tragiskt! Det finns INGENTING att göra! En alltför vanlig syn. ( I artikeln växte det lite växter i sanden i den lilla paddocken). Det är praktiskt att ha grusade hagar i dessa monsuntider men NÅGONTING annat än gruset kunde kanske finnas där. I denna artikel går i alla fall hästar tillsammans, men det är ju otroligt vanligt att en ensam häst står på en liten grusyta timme ut och timme in. 


”Men intressant nog var den ökade aktiviteten i den stora paddocken främst kopplad till mer tid till att försöka komma åt gräset under staketet. Eftersom hästarna utfodrades precis innan de släpptes ut i paddocken var detta ökade betande förmodligen inte relaterad till deras näringsbehov utan snarare till att gräset på andra sidan var ett mer intressant stimuli.”


Det är ju inte bara fråga om näringsintag utan om ett biologiskt behov. Hästar är ju skapta för att äta största delen av dygnets timmar så det är ju inte så konstigt. Att jämföra med att en mätt katt ändå jagar för den är skapt för det. Organismen säger till individen det.

Om jag ska ta i , utan att vara försiktig och taktisk och därigenom riskerar att göra mig ovän med en del, så tycker jag att det är djurplågeri! Jag är inte dummare än att jag förstår att vissa hästar inte fixar att gå på bete, att fånghästar måste hållas på ett sådant sätt att de inte får i sig gräs - men det måste ju finnas NÅGONTING i miljön som de kan göra i alla fall.....


En tanke jag har är att om inte äta-behovet är uppfyllt så går inte leka-programmet in??? Kan det vara så? Jag kan ju bara yttra mig om mina hästar och det är ett jäkla ståhej.


En annan tanke är att de är vana ”en viss lunk” kanske hade det varit skillnad om de blivit släppta i större kuperade hagar och fått gå där ett tag.... Vad vet jag.


Nu kan jag förstå att alla inte kan ha stora varierade hagar, men man kan i alla fall försöka berika dem med något i alla fall.

Många gårdar jag åker förbi ser jag hästarna gå i en liten lerig, platt åker och så finns det bergknallar, med sly och träd som är ”skräpmark” bredvid. Varför kan man inte hängna in det? Tror det kan vara en kombination av gammal vana (hästar ska gå i platta gräshagar med vita, raka staket), rädsla för skador (skulle vara intressant att undersöka) och kanske bekvämlighet. (Det är jobbigare att fixa staket och kolla av det i sådan terräng).


En intressant sak med mina hästar, som fått mig att fundera är att de verkar ha ett undersökningsbehov. Mina hästar går som bekant för de som varit inne på bloggen tidigare, på lösdrift. De har dränerade hårdgjorda ytor närmast ligghall och hösilagebar. Sedan kan de gå vidare till områden med skog, bergshällar/knallar, öppet gärde och en ravin med gammelbete på andra sidan. De står i stort sett aldrig stilla. Endera äter de (fri tillgång på hösilage), eller leker.


Det mest intressanta är att de verkar ”bli färdiga” med områdena. I början var de lite överallt och grejade, nu sedan en tid verkar det som om det som tänder dem lite extra är nya saker.  Ett tag vände de upp och ned på vattenkaren och kastade runt på dem. Drog dem i gruset, lyfte, skakade slog på varandra med, trampade på dem o.s.v.  Nu är det mest bildäck som är roligt.

Jag försöker tänka på att lägga in roliga saker till dem som de kan undersöka och leka med.


Vet inte om mina hästar är onormala men jag tror dock att alla hästar skulle kunna uppskatta en aspruska, en hink eller en tygbit.....

Någonting mer än en helt kal grushage....Någon annan som har någon tanke om hagar?
Leker era hästar?
Undersöker de och grejar med nya föremål?
Vad tror ni om detta med undersökningsdrift, eller vad vi ska kalla det?
Tror ni det är så att program äta behövs vara uppfyllt för att program leka sak träda in?
Jag har ingen aning, men kanske någon har?!??!!


  

Loke älskar att leka med saker.....

 


Goda vänner.....
Mycket kärlek....

              

 
ANNONS
 
Larsson

Larsson

7 december 2009 17:00

De bilderna blev man glad av se :))

http://www.ymer.bloggagratis.se

 
Ann-Louise

Ann-Louise

7 december 2009 18:29

Tack Larsson! Visst är Loke söt med sitt bildäck :-)!

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Larsson

Larsson

7 december 2009 21:29

Jaa, verkligen!

Å sen den sista bilden...ser nästan ut som han ler. Man blir alldeles varm i hjärtat!

En fråga; har han inte väldigt små öron? Kanske är den årsmodellen eller.... ;)

http://www.ymer.bloggagratis.se

 
Maria Y

Maria Y

7 december 2009 21:32

Hos oss leker killarna (valacker allihopa) väldigt mycket, medan tjejerna mest letar mat. Tjejerna kommer i gång i lek när någon av dem kommer tillbaka efter några dagar på kurs eller tävling.

Tuggbehovet kan nog inte underskattas! Boogie och de flesta andra får "pysselhalm" i boxen eftersom de står på torv. Så fort gräset började gro i hagarna i våras så det blev mer att knapra på under utevistelsen, gick förbrukningen av pysselhalm under natten ned till nästan ingenting.

http://cowgirlup.bloggagratis.se

 
Ann-Louise

Ann-Louise

7 december 2009 23:32

Larsson; Jo, kanske har han det... De är nog ganska små, sen gör nog (den inte så tjocka längre) kalufsen att de ser ännu mindre ut. Kanske är det den norska exportmodellen...
Ser du att han sticker ut tungan lite....

Maria Y; Aha. Kan jag tro. Pysselhalm är inte så dumt..... Något att greja med i boxen.

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Maria Y

Maria Y

8 december 2009 00:34

PS Hos oss går alla bofasta hästar i flock i hyffsat stora hagar på vintern och stora beten på sommaren. Även tävlingshästarna. Vi får helt enkelt stå ut med lite kommentarer om våra runda damer och lite luggslitna herrar...
Nu när lilla Hottis har kommit går han med bara en snäll valack. Så han hinner växa på sig lite innan det är dags att tampas med alla Älgbrorsorna.

Pysselhalm är kanon! Har även gjort att knaprandet på inredningen minskat rejält :-) Har sett att vår Fröken även skojar till det genom att gömma kvällshöet under halmen.

http://cowgirlup.bloggagratis.se

 
ylle

ylle

8 december 2009 06:56

Jag kan (förstås) inte annat än att hålla med i varenda bokstav!!! Det ser verkligen så SORGLIGT ut med hästarna i dessa pyttesmå, kala hagar! Jag tror också att tuggbehovet är viktigt viktigt, och att få greja med sakerm, både naturliga och konstgjorda leksaker. Loke med däcket var väl ett fantastiskt exempel! Sen tror jag att hingstar/valacker leker mycket mer än ston, i alla fall de flesta ston är ju litet tråkigare i hagen (enligt min erfarenhet) Kanske hänger det ihop med deras uppgift här i livet (äta, ta hand om avkomman) medan killarna ska skydda stona och ta reda på om omgivningen är farlig eller säker....
ALLA hästar borde få tillgång till en hyfsat stor hage, om det går så bör den vara kuperad. Och ALLA hästar borde få ha sällskap av annan/andra hästar, att gå ensam är för en häst högst onaturligt! Jag tror att många hästägare är rädda för skador och därför begränsar hästarnas möjligheter att röra sig i större, ojämna hagar och att få gå med kompisar. Och det är väl gott att man är rädd om sina hästar, men vore ännu bättre om man försökte eftersträva att de fick leva mer naturligt......... halm är ett bra och nödvändigt tillskott om hästen står på annat strö, bra för både tuggbehov, sysselsättning och växttrådsbehov!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Lotti

Lotti

8 december 2009 12:28

Mina hästar har fri tillgång på hösilage i en höhäck som står på hårdgjord mark och tillgång till en stor ligghall med halm att ligga i. Jag har inte så mycket mark, två hagar på ca 5000 kvm vardera, men jag har försökt att kompensera med varierad terräng. Det finns både skog och "galoppytor". Dessutom har jag lämnat lite stockar att hoppa över, lite ris att stå och dra i och en fotboll. De äter mest, leker varje dag flera gånger och driver på varandra i vildsint galopp (då de gärna tar vägen över stocken). Inga skador so far... Tur? Eller också kan man lära hästen att "se sig för" genom att inte göra det för lätt. Kanske ren rappakalja, men jag tror att lite hinder i hagen bara är nyttigt särkskilt för unghästar. Jag fodrar dem i minivarianter av flexitubs. Dem älskar de att kasta runt med när maten är uppäten. Vatten karet är kul att välta och fotbollen är kul att sparka på.
Sen är jag av den (säkerligen absolut förkastliga) åsikten att hellre ett brutet ben och ett kort liv, än ett långt skadefritt liv uppnått genom ensamvistelse i tråkig hage. Faktiskt. Och lyckliga hästar leker. Hungriga hästar är inte lyckliga. Eller hur?
Pladder... :)

http://lottiestrin.blogspot.com

 
Ingen bild

eiram

8 december 2009 22:43

Jag va engång i Tyskland på lite mindre hästtrevliga men dock väldigt hästiga ställen. Kollade in några creme de la creme ställen inom tysk hästavel. Det var minst sagt lite skiftande hästhållning.
På ett ställe vi var va det fantastiskt där alla hästar fick vara ute i fina småkuperade hagar och hästarna va trinda å såg glada ut.
Sen va i vi på ett annat ställe där det va mindre bevänt med utevistelsen....man kunde nästan lukta ångest i luften av pållarna där de stod täckade med xantal täckeslager och endel med plattor på bringan så de inte skulle bita sig själva...
På det sistnämnda stället såg jag ändå något roligt i tragiken. Där var en gammal avelshingst som hade fått extra privilegier. Han fick leka med en boll eller om det va ett däck modell större med snöre i till sin favoritmusik i ridhuset minst en gång om dagen. Vi fick gå in å kika och hingsten var lyrisk av att leka med sin leksak. Han var så glad över sin leksak han kunde kasta runt i ridhuset å jaga.
Det var underbart att se, så när jag skaffade Sixpack (min hingst) så tänkte jag att så kul ska ju han få oxå...
Så jag skaffa bollar och tunnor och däck å la ut i hagen. Sixpack bara stod och blängde på dem och tyvärr "lekte" han bara om jag sparka med bollen mot honom...och då på ett lite halsbrytande sätt och jag tyckte inte han verkade till fullo uppskatta leken. Annars rörde han inte eller såg åt dem över huvud taget.
Så efter att ha legat å skräpat på samma ställe i några månader tog jag bort dem. Himmla tråkigt, men han är väl inte så "pryl"tokig och materiell ;-).
Nån gång har jag sett han släpa på lövruska eller gran som jag lägger ut ibland och då blir jag glad. Han gillar dock att jaga katter, men jag vet inte hur jag ska få dom att stanna kvar och leka med honom i hagen....öh...Nån gång har han lekt-läs fart runt-när Tim bjudit upp till lek när Tim(min hund) var liten och oförståndig ;-) Jag var glad att dom trots allt lekte på var sin sida staketet den gången annars misstänker jag att Tim fått en å annan bula. Men det är kanske dags att prova nån boll med snöre när han läkt ihop i benet igen, hade ju vart så roligt om han kunde sysselsätta sig lite eftersom han inte,tråkigt nog, har någon hagkompis.
Det ser ju så underbart ut när hästar leker med varandra och ibland mår jag ganska dåligt över att mina hästar inte går tillsammans-även om dom till synes inte ser ut att lida, så känner man ju att man tullar på ett av deras absolut viktigaste behov-att få känna riktig fysisk närhet till en artfrände-det behovet tror jag inte att människan kan ersätta hur aktiverande den än skulle vara för hästen, även om hästar kanske kan verka vara ensamvargar i vissa fall, men det beror nog då på att de inte funnit rätt vän eller vänner...
Men Sixpack har ju sin kamptrasa som han gillar i allafall, men den vågar jag ju inte ha hängande på grimman om jag inte har koll eftersom den måste hänga ner lite(den är ju inte rolig om han inte kan greppa den ordentligt) och då kan han ju trampa på den när han betar. Men den fyller sin funktion i leksyfte till och från hagen i alla fall! Alltid något...

 
Ann-Louise

Ann-Louise

9 december 2009 00:16

Maria Y; Låter ju himla bra. Hellre då det att de är aningen runda bitvis.... :-) Som en annan alltså ;-).
Ska verkligen bli kul att se på den lille KILLEN växer och utvecklas!!!
Sicken busa, gömma hö´t :-)!

Ylle; Ja vi tycker ju lika i mycket :-). Kan nog vara så att stona är mindre lekna... Spännande. Det stämde ju med Maria Ys iakttagelser också. Skulle vara kul att höra fler....
Ja idealet är ju milsvida (kanske inte riktigt) hagar med varierande terräng, men det är väl så att förutsättningarna varierar. Jag skulle också önska större men man tager vad man haver. Tror just detta med berikning på något sätt är viktigt. Minsta lilla förbättring är nog ganska viktig.

Lotti; Låter super. Mycket klokt och absolut inte pladder!!!!
Jag skulle också vilja ha en gigantumstock mitt i någonstans som de kunde skutta över/gå runt/gnaga på / klia sig mot /putta på o.s.v Står på önskelistan när grävmaskinen har "vägarna förbi" nästa gång..
Håller med dig om detta med skador. Förstår förståss folk som blivit nervösa pga att de varit med om att hästen skadat sig i hagen. Själv har jag samma måtto som du. Olyckor kan hända, men vardagen finns där varje dag. Hjälper inte om hästen är hel om dess hjärna är skrumpen, håglös och retarderad. I vilket fall så har jag klippskrevor, ris och höga nivåskillnader i min hage. Jag var ganska orolig i början men peppar, peppar så har det gått bra. Tror att hästar på lösdrift brallar runt mindre obetänksamt eftersom det inte blir så stora skillnader som champagneeffekten box - hage. Tror att de har hjärnan mer med.

Eiram; Jo det är säkert så att det varierar....och smaken är som baken och åsikterna går isär.
Ibland, antagligen oftast, går det inte att ha punghästar ihop. Det är som det är. Jag är glad så länge som mina fixar det. det kan snart vara över och ev ta en ände med förskräckelse. Den dagen den sorgen...
Vad gäller att leka med saker så är det nog olika. Det känns som sagt som ett undersökningsbehov med tanke på att de ändrar saker de gillar.....

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Henrietta

Henrietta

9 december 2009 01:30

Hej!
Jag har läst din blogg ett tag och blir lika glad varje gång. Jag är absolut ingen hästmänniska och har ingen erfarenhet av just det, däremot är jag djurmänniska och är alltid för naturligt beteende och att hela tiden uppmuntra till djurens välmående. Tyvärr är det få som är så kloka som du! Fortsätt sprida goda tankar!

http://henriettaseward.blogspot.com

 
Ann-Louise

Ann-Louise

9 december 2009 07:06

Henrietta; Vad glad jag blir!!!!!! :-) Gulligt att du tog dig tid att skriva också. Man blir så glad när man får en kommentar och ännu gladare blir man förståss när man får en sån snäll :-)! Tack och åter tack!

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Åsa och Popsy

Åsa och Popsy

9 december 2009 11:17

Temple Grandins bok "animals make us human" rekommenderas! Hon delar upp djurens "drifter" i olika stora block: seeking, rage, fear, panic, play. Hon återkommer hela tiden till djurs (och människors) enorma behov av "seeking", dvs undersöka, utforska, lösa problem, pyssla med prylar.
Hennes enkla metod att få djur lyckliga: maximera seeking och play, minimera rage, fear och panic.
Mina hästar har tre ha gräs att gå på, med diverse stubbar, skjul, och annat, och de utnyttjar hela ytan och leker med rubb och stubb (inklusive en del som det inte ska lekas med...). För mig är det jättetydligt att de behöver stimulans och berikning, och aktivt söker bådadera!

http://www.asashundar.bloggagratis.se

 
Maria Y

Maria Y

9 december 2009 14:58

Vi har provat med fotboll i stohagen. Tanterna var inte intresserade! Några kom dock och tittade på en stund när mina hundar fick tag i den och lattjade.
Däremot gillar de ju att undersöka nya saker, t ex grävmaskinen som en kille ställde in i hagen i tron att där var tomt....

http://cowgirlup.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Ylva

10 december 2009 10:45

HEj!
För er som har lite mark till era hästar kan jag tipsa om detta:
Paddock Paradise kallas det i USA. Finns en bok skriven om detta av Jaime Jackson om man vill läsa.

Man gör själva hagen till ett litet spår i ytterkanten av marken (3-6 m brett, våra hästar utnyttjar kanske max 3 meter men vi har gjort 6 m brett). Innerhagarna kan man använda till ridbana eller sommarhagar.

vi har gjort ingångar till innerhagarna på vissa

Då blir det mkt längre för hästarna att gå och de måste röra sig mera. En variant på Active Stable som är vanligt i Tyskland.

Har man lösdrift som vi så låter man spåret gå fram till ligghallen så att den kan användas. Men jag ser ingen orsak till att det inte skulle kunna funka i vilken hage som helst.

Trickset vi var tvungna att ta till för att de inte bara skulle stå och häcka på sina favoritplatser var att vi placerade maten så långt bort på spåret som möjligt. Funkar både om man som vi utfodrar med storbal (vi har traktor), eller om man fodrar med IKEApåsar, men det blir ju en del promenerande fast det skadar väl inte :)

Ibland är vi lata och slänger ut löst hö närmast stallet :)

Vattnet har vi placerat nära stallet så att vi kan kolla varje dag så att det funkar (numera har vi vattenkopp men förr hade vi badkar som vi fyllde på). Då ökar motivationen för dem att röra sig runt hela spåret.

Vi har även gjort några lite större lekytor längs spåret men där står de mest och sover *grrr* Men jag antar att de rör sig tillräckligt ändå.

Till sist vill jag bara säga att det är SJUKT att det ska behövas forskning för att folk ska förstå att det är naturligt för hästar att vara ute och röra sig, och att det är ett stäppdjur som inte blir stimulerat av små fyrkantiga, nakna hagar. Varför vågar folk inte ha lite fantasi? Lita på sitt eget förnuft?

Tycker det är tragiskt att hästtidningar skriver om "självklarheter" som "är din häst besvärlig, prova att låta den gå ut i hagen, iaf några timmar om dagen" - detta har jag själv läst! Det borde vara självklart att alla hästar får vara ute. Och i stimulerande miljö.

 
Ingen bild

Ylva

10 december 2009 10:48

Glömde säga att om man är mera nyfiken på Paddock Paradise-varianten på hage så får man gärna maila o fråga så ska jag svara så gott jag kan. Hoppas min förra kommentar kom in, den var lång och jag glömde kopiera innan jag skickade...

ylvahelmersson@yahoo.se

 
Ann-Louise

Ann-Louise

12 december 2009 06:32

Åsa; Jepp. Den är bra och läsvärd.
Tycker också det är tydligt, en jag tycker det är bra med öppna frågor för då får alla tänka till och sen kommer det så många bra svar med nya små tankar eller vinklingar.
Helt enig med dig.

MariaY; Ja vad är det med hästar och grävmaskiner. Vi fick hägna in den som var här. Hästarna var helt maniska på den. Klart det är många detaljer och skrymslen att undersöka. :)

Ylva; Så superbra! Har du någon hemsida eller blogg med bilder. Det är alltid kul. Det är smart för då behöver hagarna inte vara så långa om man gör så. Lite har jag tänkt i dessa banor, men av bekvämlighet (hårdgjord yta) - suck - blir ju det mesta centrerat till lösdriftshuset. Å andra sidan springer de runt hela tiden ändå, unga och busiga...
Gulligt!!!

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
MariaY

MariaY

12 december 2009 20:40


Temple Grandin är min idol - alla kategorier!
Läs Emergence oxå - om att vara människa....

http://cowgirlup.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Ylva

14 december 2009 13:38

Ann-Louise:
Jag har länge tänkt att jag ska ta ordentliga bilder och kanske göra en ritning och lägga ut på mannens hemsida...

Kanske kan det bli av nu i jul :) Det är alltid bra att kunna visa för nyfikna, en bild säger mer än tusen ord som vi alla vet...

 
Ingen bild

ida

15 januari 2014 10:03

Intressant att du tar upp detta! Tror dina tankar är väldigt sunda då det på hundsidan kommit upp allt mer med just berikning INTE att jämföra med hjärngympa, utan att om vi ska hålla djur i fångenskap så borde vi se till deras naturliga beteenden och låta dem få utlopp för det på frivillig basis. DE djuren mår mycket bättre. Som att t.ex låta en hund få mer varierad mat, och få tillfälle att undersöka maten, det kanske ligger tomater och något annat i med. Saker som främjar det de är skapta att klara av i naturen borde finnas som valmöjlighet för djuren. Som t.ex vävning/krubbitning, minns inte vilken av dem, men en kan ofta avhjälpas med att låta hästen dricka "Naturligt" ur en hink istället för ur automat.

Ann-Louise Ryrvik

16 januari 2014 00:23

Tack.! Både krubbitning och vävning är väl konstaterat beror på miljö. Inte enbart den åtgärden, men att ändra tex mer utevistelse med andra hästar, mer konstant tillgång till grovfoder kan göra stor skillnad…
Tack för din kommentar Ida!!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8
9
10
11 12
13
14 15 16 17 18
19
20
21 22 23 24 25 26 27
28
29
30
31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!

Följ bloggen

Följ Häst och hund med Blogkeen
Följ Häst och hund med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se