Direktlänk till inlägg 21 december 2009

Och så började dagen med tårar och ont i hjärtat....

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 december 2009 06:01

Vaknade glatt strax innan sex. Krypa ned i sängen igen med en jättemugg kaffe och sedan kika på tv4´s nyhetsmorgon.

Vad börjar man med? Vargjakt!

Nu måste jag börja med att säga att jag förstår att det är hemskt med får och hundar som blir rivna. Så jag är inte helt förblindad.... Jag är heller inte emot jakt. Jag har själv jägarexamen även om jag inte jagat praktiskt pga tidsbrist. Jag gillar att äta kött och jag är ganska bonnig och hårdhudad vad gäller att döda djur för mat och för att bespara djurets lidande. Men det är just det att bespara lidande..... 


* Det som gör mig så förblånat ledsen, frustrerad och får tårarna att rinna är att vargar lever i familjegrupper. I starka sociala grupper. Det är väl ingen tvekan om att det är "intelligenta", kognitiva väsen. Att skjuta helt "vilt" i en familjegrupp. Tänk er... Ett troget par i livslångt förhållande där den ene skjuts av? Den sorg och saknad som den kvarlevande måste känna? Vad får det för konsekvens för vargstammen? Borde inte det göra att de splittras och resulterar i ännu mer ensamgående vargar som blir hänvisde till att ta får för de inte orkar ta större vilt såsom älg?


* Det som gör mig arg är att det är att vissa intressen har så starka lobbyister och att man faller till föga för detta. Varför kan man inte uppbåda den energin till att få viktigare saker gjorda och ändrade i sammhälle? Hur kan det komma sig att just jägarna lyckas så bra? Beror det på att det är mycket pengar bakom? Många MÄN?


* Jag kan tycka att det är dåliga ursäkter att skjuta av för att de tar hundar. Jag förstår att det är tråkigt, men hur många hundar skjuts av sina egna förare? Hur många körs över i trafiken? Att det skulle vara för HUNDENS skull tycker jag verkar långsökt. Det finns fler och reellare faror och då hade man nog inte släppt hunden över huvudtaget.... Jag tror snarare att det är en kombination av främst konkurrens om viltet och rödluvanskräck. Förlåt alla kära vänner som gillar jakt och är väldigt måna om era hundar. Jag vet att ni bryr er om hundarna, men jag undar om en övergripande inställning.....


* Åter igen - jag förstår problemet med att vargar börjar gå nära boningshus och ta tamdjur o.s.v En selektiv jakt där man möjligen tar bort de vargar som inte är skygga, som får beteenden som är "onormala" istället för, som det verkar nu, bara skjuta det man ser och kommer över.....

Borde det inte vara bättre, om man nu ska skjuta, att kartlägga och skjuta av de som är ungdjur som vandrar ut för att skapa nya flockar...  


* Sen kan jag tycka att det är något obehagligt, nästan perverst i denna önskan att få DÖDA en VARG. De intervjuade mös, och undertonen var obehaglig.

En respektfullt inställning till vargen och ett nyktert konstaterande att det måste göras hade varit bättre. Ett konstaterande med sakliga argument. Då hade jag kunnat klarat det bättre utan att behöva möta måndagen med tårar.

 
 
Ingen bild

Lin

21 december 2009 07:12

Jag kan bara HÅLLA MED dig i allt du skriver !!
Själv har jag väldigt starka känslor och åsikter kring detta.
Jag tycker det är fruktansvärt att de tänker som de gör och gör det på detta sätt.
Visst myser de och det är äckligt att se.
Känner en vars sambo skulle vilja skjuta en varg för att ha vargskinnet på väggen *^`?_**^^^#¤ Finner inga ord för detta......................

 
Ann-Louise

Ann-Louise

21 december 2009 07:26

Jag tror att det är inställningen som gör mig mest illa till mods och att inga hänsyn tas till vargflockarnas inre sociala band.

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Lin

21 december 2009 07:35

Jamen visst är det så, att man kan skjuta sönder en flock för att sedan också klaga på att de ger sig på tamboskap??!!
Att man inte tar någon hänsyn till vad för slags djur de egentligen är.
Det SKÄR I HJÄRTAT och det är inte alltid lätt att tycka om människor.

 
Cissi

Cissi

21 december 2009 09:19

Såg inte inslaget men håller verkligen med dig i ditt sätt att resonera.
Selektiv jakt för att få vårt djurliv att fungera i stort är något som borde ingå i jägarexamen.
Vet några jägare här nere som faktiskt verkar bedriva viltVÅRD och inte bara jagar för jagandets skull, sådana gillar jag :-)

http://www.tripora.se

 
Ingen bild

Sara -Thulissa matte

21 december 2009 09:49

Förjävligt är det. Ännu en gång skäms jag över människosläktet. Så fruktansvärt inskränkt och okunnigt.








 
ylle

ylle

21 december 2009 15:33

iNSKRÄNKT var ordet! Att i en totalpopulation på cirka 200 djur "skjuta av" 20% verkar väl inte riktigt klokt? De hundar som blir dödade är väl mest JAKTHUNDAR som skickas ut i skogen och hotar vargen? Jag kan hålla med om att man borde se till att ta bort (via välutbildade viltvårdare som vet vad de håller på med) de ev vargar som "kommit snett" och börjat ta tamboskap.... Men de andra? Borde vi inte ha skogar nog för att de ska få leva sitt naturliga liv?
Jag har också märkt och mått illa av det hat och den blodtörst som en del jägare verkar ha gentemot vargen. Frågan är om det inte är onda människor vi borde göra oss av med?

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Lillan & Zelda

Lillan & Zelda

21 december 2009 15:53

Har inte sett det reportage du sett på tv men jag bor mitt i "vargarnas land" Jag tycker som du att borde gå att skjuta mer selektivt, att välja de med "fel beteenden" om man nu kan kalla det så. Det är svårt att veta vad jag tycker om vargen fastän jag bor mitt i. Har aldrig sett ens ett vargspår fastän jag vet att vi har dem "runt knuten" så för mig är vargen inget problem. Självklart tycker jag synd om och lider med dem som får sin tamboskap uppäten så skyddsjakt är jag för men det måste ju gå att göra det på ett för vargen sjysst sätt.

http://zelda.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7
8
9
10
11 12
13
14 15 16 17 18
19
20
21 22 23 24 25 26 27
28
29
30
31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Ovido - Quiz & Flashcards