Direktlänk till inlägg 17 januari 2010

Härlig hästhelg i Skara!

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2010 19:47


Nu var första helgen på Hästensbeteendebiologi avklarad och sicken helg sen. Det började med att Karin (Stillberg), som också ska gå kursen, kom på fredag kväll. Efter lite mat och lite rött samt mycket hästsnack fram till småtimmarna var det dags att nana. Det har varit lite sömn de senaste dagarna och detta resulterade i ett sms på morgonen; Är du vaken? Shit. Jag hade försovit mig. Jag som ALDRIG försover mig! Stackars Karin hade själv fått fixa sig frukost och hade lite försynt börjat fundera vart jag tagit vägen.  Nåväl, efter en rusch nedför trapporna, in i duschen, på  med kläderna och en microvärmd kopp kaffe hoppade vi i bilen och hann faktiskt till Skara i tid. Skönt. Det är ju inte roligt att komma sent första dagen om man inte absolut behöver.


På första dagens schema stod föreläsningar om evolution och domesticering, naturliga beteenden och hästens sinnen. Föreläsare var Maria Andersson och Margareta Rundgren. Trevligt och intressant och sicken stämning i gruppen. Det var öppen och trevlig från första stund, så denna kurs kommer nog att bli enormt trevlig både vad gäller kunskap och social samvaro. På kvällen var det lite kvällsaktiviteter med god mat och mycket snack så vi var gôtt möra när vi kom hem igen. Det var bara att drypa ned i säng.


I dag vaknade jag i tid som en lärka... nej kanske inte som en lärkare utan som en sengångare snarare...men jag kom i alla fall upp.

Dagen började med att Anna Lundberg pratata om vetenskaplighet och sedan fick vi börja vårt arbete i grupper. Efter lunch bar det av med buss till Larsagården Active Stable.  Där blev vi väl bemötta av ägarna. Innan vi fick oss en visning av gården stassade vi om till medhavda studiebesöksoveraller. Det var m.a.o ett gäng lantmännensmurfar, biltema-michelin-gubbar och andra förvuxna overallbarn som stövlade in på anläggningen (rena/nya overaller och hästfria sedan 24 h för att inte sprida smitta). Det var roligt att se en Active Stable anläggning "live" och i drift. Förut har jag bara läst om det plus sett tex foderstationer på mässor och så.

Larsagården är ett inackorderingslösdrift och just nu fanns där 16 stycken hästar. Det mest spektakulära och det man associerar med Activ Stable är väl foderatomaterna. Där fanns fyra höstationer och en kraftfoderstation. Stationerna styrs av transpondrar som hästarna har runt halsen. Dessa släpper in hästarna och ger dem så mycket mat som de ska ha. Allt styrs med hjälp av en dator. Varje häst får sin mat fördelad i 20 givor i varje station per dag. För att få hästarna att röra sig mer var det avdelare som gjorde att de fick gå extra långt för att komma till kraftfoderstationen.


Förutom foderstationer, uppvärmd vattenho med flottör och ligghall fanns också en rull yta av sand som hästarna verkligen gillade.

Himla fint och finurligt. Kika in på sidorna så får ni se mer...


Eftersom jag glömde kameran i bilen kunde jag inte ta några kort. Men jag har fått tillstånd att låna några från Larsagårdens hemsida. ..


  

Fräscht och lättskött med hårdgjord yta i hagen.

Här efter lång tids regn och ändå torrt och fint.


  

Rullytan med sand - en uppskattad plats i hagen.

 

 

  

Kraftfoderstationen. Avdelaren är en bra bit lång så hästarna naturligt rör sig mer.

 
 
Ingen bild

Lin

18 januari 2010 10:41

Läst på Karin Stillbergs hemsida nu, fanns tyvärr ingen gästbok, annars hade jag kommenterat där!!!
Blev så förtjust över Karins tankar och sätt att se livet och lärandet på, att jag nästan ville skaffa häst igen!!
WOW, att det finns fler sådana människor, som då också har kunskap kring kroppsmedvetande, underbart!!!!

 
Ann-Louise

Ann-Louise

18 januari 2010 10:58

Hon har bra och kloka tankar, Karin. Jag träffar henne om ett par veckor och får väl hälsa henne detta :-).....

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Natalja

Natalja

19 januari 2010 23:10

Jag har också träffat Karin på en skåneträff för ett par år sen (fast hon minns nog inte mig)
Måste passa på att säga att hon har gjort ett otroligt jobb med sin Mourven. Imponerande!

http://latin.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13
14
15
16
17
18 19 20
21
22 23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Skapa flashcards