Direktlänk till inlägg 22 mars 2010

En liten summering.....

Av Ann-Louise Ryrvik - 22 mars 2010 22:30


Gubben ville ge mig något fint då vi varit tillsammans i 20 år (hujedamej). Han tänkte då närmast på en ring med sten eller en resa. Jag hade dock kärat ner mig i en liten lusitanokille på 1 år och eftersom min käre man är tålmodigheten själv tyckte han väl att om det var det jag ville ha skulle jag väl få det.


Lusen, som fick benämningen Puttefnask, flyttade hit. Meningen var att han skulle gå med Junge och Milou, men jag tänkte att det kunde vara bra om han i alla fall träffat de andra. Det blir mycket mer flexibelt och om man någongång ska introducera en ny pålle till Cazal och Loke är ju denna rätt. Liten, stillsam och bäbis. 


Efter några små försök till mosningar (från Lokes sida) började det flyta fint. Loke gullade med den lille och Salle brydde sig föga. Loke och Puttefnask umgicks mest hela tiden. Putte hade förstått att man springer inte hur som helst. När loket kommer ska man stå stilla, bli avnosad och allt är frid och fröjd. Jag och gubben är så nöjda att de går så fint tillsammans.


       

Den "hemske" hingsten..... (På sista bilden leker han med Puttes svans.)


På D-day springer de lite tillsammans. Allt ser trevligt ut. Jag höll sträng övervakning inifrån huset. Plutten ska göra en tjurfäktarvändning och halkar och flatlandar på sidan. Loke kastar sig över honom, tar ett grabbatag i halsen.


Jag springer ut i strumporna, genom djupsnön, forcerar ett 160 cm grunnebostaket - hur nu det gick till - hoppar in i hagen medans jag vrålar. Loke släpper Plutten som kommer på benen och sticker in i lösdriftsstallet.


Gubben som hört att tanten vrålar, kommer utspringande i kallingar, träskor och med ett skohorn (!!!!) som tilltänkt vapen :-). Jag sa att det nästan var rätt... Jag behövde ett par skor där jag stod i issörja och hästbajsar....


Veterinär tillkallades. Det hade blivit en utgjutning på halsen i övrigt ok. Den lämnas, som är rutin är, att gå tillbaka själv. Denna gick dock sönder efter typ fem dagar. Veterinär ut igen för att eventuellt sy. Veterinären vågade inte rota för mycket av rädsla för eventuella blödningar. Det gick inte att komma fram i Skara trots att klockan inte var 21.00 Det innebar att han blev bandagerad över natten. Dagen efter fick jag komma in i Skara för rensning av koagulerat blod och fixning av sår. Då visade det sig att huden var så skör och att huden på översidan - den som brustit - hade börjat dö av. Det blev till att rensa ur och klippabort oduglig hud plus sätta drän på ett ställe.

Pga att såret är öppet och ska hållas rejält rent fick han vara kvar på Skara.


Efter kontakt med Skara idag så fick jag reda på att det läker fint. Han kunde ha fått åka hem nu, men eftersom han är skygg måste de fortsatt ge lugnande när de gör rent såret. Därför får han vara kvar några dagar till för säkerhets skull.


Nåväl, så kan det bli. Djur är djur och man vet aldrig. Hingstar är speciella på sitt sätt. Vissa i alla fall. Å andra sidan stötte jag på andra hästar i Skara bl.a en valack som fått käken söndersparkad av ett sto. En kompis hade en inhyst valack som försökte döda ett ettårs sto. Och en annan valack dödade sin gamle valackkompis för den inte tog sig ur snön...En annan  bekant har två ston som försökte ha ihjäl varandra.  Jag tror det händer mycket oavsett kön, men det blir speciellt "stort" när det är hingstar som är inblandade. Är det ston eller valacker är det olyckor eller en knäpp häst. Är det en hingst är det för att han är hingst.... (Att hingstar kanske upplevs som värre kan nog också vara att de ofta lever ett torftigt isolerat liv med ägare som "har tummen i ögat" i förebyggande syfte. Det är klart att med ston inblandade så är hormonerna i taket... ) Plutten fick ett rejält bett i halsen men det kunde varit värre!!!


När Puttefnask kommer hem ska han först få vila upp sig lite och sedan får han gå med de tilltänkta grabbarna Junge och Milou. Kan tänka och hoppas att det går bättre...fast man kan aldrig veta...


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Anledningen till att jag funderar på att snöpa Loke är inte enkomes för att han bet Plutten i halsen. Hästar har bitit varandra i halsar förut utan att det inneburit drastiska åtgärder....

Jag har mest resonerat som så; Han kommer inte att bli godkänd hingst. Trots förfrågningar om buskbetäckningar så kommer han inte att gå i avel. Kulorna ska i så fall hänga som prydnad. 

Han trampar gärdet en del för att hålla koll på grannens ston bredvid. Svårt att stripbeta då han trampar "mitt i maten". Han är dock inte så manisk utan han släpper dem för att komma till mig direkt om jag visar mig.


Han är snäll, vänlig och lyhörd. Han matchar Salle bra och de har riktigt fint tillsammans.


Dock säger summan av kardemumman att han är lite snar att ta till tänderna och mena allvar. Han har, och har alltid haft, ett annat kynne mot andra hästar än vad tex Cazal och Milou har. Vad händer i en riktig konflikt som kan uppstå med Cazal om tex grannens ston? Vågar jag riskera att Cazal blir skadad?

Förhoppningsvis tar en kastration bort den värsta peaken om något händer.

Det är också lättare att ha med sig en valack om man ska någonstans tex på någon kurs. Plus att man förhoppningsvis slipper "onda ögat"(allmänhetens tyckanden, förfasanden och ojanden) för att han är hingst. Det är antagligen det som är det värsta.......

(Fast tyvärr får det motsatt effekt på mig. Då ska jag snarare på pin kiv behålla honom som hingst... bara för att.... )     


Snöper jag honom blir det "vad var det jag sa!". Snöper jag honom inte blir jag idiotförklarad som behåller honom som hingst. Skulle något hända så skulle det också bli "vad var det jag sa!" Så det spelar ingen roll vad man gör. Det kommer att vändas emot en. Man kan ana att gamarna sätter sig samman och bidar sin tid. Väntar på att få gotta sig i NÅGOT oavsett vad och åt vilket håll det tar....

Man får väl  strunta i det, följa sitt hjärta och göra det man tror är bäst....

 
ANNONS
 
AK

AK

23 mars 2010 00:13

Sen när började du bry dig om vad folk säger? ;)
Följ ditt hjärta.
Men jag är rätt säker på att personligheten inte sitter i ballarna. Han kommer vara Loke den underbart förskräcklige även utan...möjligen utan så himla mycket killer instinct.

http://bacillen.wordpress.com

 
Ann-Louise

Ann-Louise

23 mars 2010 00:58

Nä, bryr mig gör jag väl egentligen inte. Det är jag för gammal för.
Däremot vill jag bara uppmärksamma folk om att jag inte är dummare än jag vet hur snacket går =D. Det beror också på att man är gammal.... och ERFAREN.
Som man säger. "Man känner sina löss på gången" =D!

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Lin

Lin

23 mars 2010 06:09

*ASGARV* till din kommentar Hahahahahahahaha

Folk ska alltid tycka så mycket...det enda som är viktigt är faktiskt att du bryr dig om dina djur och DET gör du!!!!!!!

Från en erfaren till en annan :D

http://www.dogsandroses.wordpress.com

 
Tina

Tina

23 mars 2010 06:37

Jag tycker som de andra. Du känner själv vad du vill göra. Jag förstår ditt dilemma. Men som du själv säger: Han kommer aldrig bli avelsgodkänd. Men i slutändan så är det lättare att ha med en valack i alla situationer. Behålla dom som hingstar bara för man kan, kanske inte är värt det:)

Du kommer göra det rätta belutet, det blir rätt vilket som!

Kram på dig

http://www.lightningpre.se

 
Ingen bild

Annie & Bandido

23 mars 2010 08:43

Jag är precis så där som du , tänker vad folk ska säga o att de nog inte tänker snällt!
men det finns ju dem som bara vill ditt bästa med ditt häst ägande o som klappar dej på axeln om det nu skulle gå åt fanders endera .

personligen tycker jag det är mycket enklare med en valack, så när jag öppnar munnen blir det mer av omsorg utifrån mina tankar, inget att använda mot dej. det är ju för att man bryr sig om dej man tar sig tid att lämna en kråka eller en fundering...
kram

 
Ann-Louise

Ann-Louise

23 mars 2010 09:18

Annie; Å nej då kära du! Jag tänkte inte på dig :-)! Jag vet att du vill väl och har goda intentioner!!!!!!

Kram!

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Ann-Louise

Ann-Louise

23 mars 2010 09:21

Tina; Tack. Vad glad jag blev för din kommentar! Den kändes skön!

Kram!

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
ylle

ylle

23 mars 2010 09:50

Du är en sån klok hästmänniska så Du gör säkert det rätta, låt mig falla in i kören och stötta Dig i det beslut Ditt hjärta säger åt Dig att ta.. hur man än vänder sig så har man ändan bak, som sagt.... Kram till lille Puttefnask där på kliniken!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Kryddan

23 mars 2010 09:56

Svårt dilemma det där men om man får lägga en röst utifrån vad du skriver så blir det kastration för just Loke.
Jag har också haft en häst (kastrerad som 7 åring), som försökte döda sin sällskapsshettis (1 års hingst), då var han ca 9-10 år. Hade jag inte varit där så hade han knäckt benen på honom.
Kan du inte skriva lite om det du ville att jag skulle ta bort? Det intresserar mig verkligen.
Pussa på lille Putte när han kommer hem.
Kram, Kryddan

 
Lena

Lena

23 mars 2010 10:54

Tack för summeringen. Nu är jag med på banan igen! När det gäller kuldiskussionen så kan jag som du vet nada om hästar och försöker heller inte att påskina att jag kan/vet heller. Men däremot kan jag lätt följa med i dina tankegångar - dom känns ju igen från hundvärlden.

Kan vara ärlig och säga att jag har allvarliga funderingar när det gäller Colas kulor. Du vet ju hur tiktokig han är och att det är i princip omöjligt för honom att göra något vettigt när det finns en tik i närheten... Allt prat om att det "bara är en uppfostringssak" står mig så högt upp i halsen så jag får snart ingen luft. Jag får väl ta på mig att jag är en dålig hundägare då. (trots att jag haft hanhund förut som inte brydde sig det minsta) Kram

http://klingemaden.bloggagratis.se

 
Lotti

Lotti

23 mars 2010 11:05

Stackars lille Putte. Hoppas du kan hämta hem honom snart.

Varje (VARJE) gång jag valt att inte lyssna på min magkänsla tar jag fel beslut. Det händer tyvärr ganska ofta. Du har ju en bra känsla! Du kommer ta rätt beslut.

http://lottiestrin.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena N

23 mars 2010 11:10

Gör som du brukar! Bestäm själv utan att bry dig om folks tyckanden. Folk har så mycket åsikter att hälften vore nog, och det är jättejobbigt att vara rådvill. Fundera över hur din morfar hade gjort, det kanske kan vägleda dig.

Bautakramen

 
Malin m Birk o Mio

Malin m Birk o Mio

23 mars 2010 12:45

Jag har ingen åsikt om vad du ska göra :-). Men jag ville bara säga att jag har inte ångrat att jag har kastrerat vare sig mina hästar, hundar eller katter. Personlighet har alla kvar så det räcker o blir över ;-). Största nackdelen är väl att de har lättare för att bli feta och det är en nackdel när man har lösdrift o helst vill ha fri tillgång. Och visst, lika flashiga är de väl inte längre när de är valacker men det är ju inte heller det viktigaste.
Kram!

http://vetmalin.dinstudio.se

 
Maria Y

Maria Y

23 mars 2010 18:21

Håller med övriga - det blir ett bra beslut för Loke, vad du än gör. Eftersom du alltid gör det bästa för dina hästar :-)
I "min hästvärld" är det inte särskilt dramatiskt med hingstar. Man kan stå på framridningen med sitt sto och bli ombedd att hålla någons hingst (som man aldrig träffat förut) i andra handen medan de springer på toa. Det är rätt poppis med hingst, många hoppas på avelsinkomster, (men glömmer att Sverige är litet med få ston...)Hingstarna sköter sig fint. Genetik eller bra träning? Vet ej, men man slipper i a f höra gamar kraxa om kulornas vara eller icke vara...

http://cowgirlup.bloggagratis.se

 
Ann-Louise

Ann-Louise

23 mars 2010 21:51

Tack allihopa för kommentarer, idéer och glada tillrop. De har varit till god hjälp och i morgon blir Loke kastratsångare......

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Caroline cc

Caroline cc

24 mars 2010 09:52

Hej,vännen! Har inte varit inne på ett tag och har läst lite i bloggen, nu. Klart att du gör rätt när du kastrerar honom, det är ju ett moget övervägande och ansvar som du tagit. Det är alltid svårt att ta ett sådant beslut! Men är det inte så att han mår också bättre av att inte ha "elden i baken"hela tiden och det blir en situation som alla i familjen blir nöjda med?!
du har ju kvar din vackre springare och som sagt kan vara på vilka kurser du vill!-) Hoppas du känner dig nöjd det tycker jag du ska vara! Kramkram Caroline

http://www.preclassica.bloggsida.se

 
Ingen bild

Charlotte

24 mars 2010 13:55

Hoppas allt gått bra idag!

 
Cissi

Cissi

24 mars 2010 18:57

Oj här har det hänt grejer sedan jag var här sist!
Tillhör ju gänget som älskar Loke men jag skulle nog välja kastrering just för att inte riskera något av det fina som finns bara pågrund av "hingstbeteenden".

Kortet på Loke och Cazall är bara underbart!!!

http://www.tripora.se

 
Ingen bild

Tant e

24 mars 2010 21:38

Bättre lyss till den pung som brast, än aldrig få vara mä goa vänner.
Nog e man kluven alltid men trots allt har jag aldrig träffat en häst som farit riktigt illa av kraschtången även om min egen lille mådde taskigt ett tag så blev det bra till sist. lol emma PS hör av dig du ska få lite pengar DS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6 7
8 9 10 11
12
13 14
15
16
17
18 19 20 21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!

Följ bloggen

Följ Häst och hund med Blogkeen
Följ Häst och hund med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se