Direktlänk till inlägg 30 april 2010

Vad jag avskyr....

Av Ann-Louise Ryrvik - 30 april 2010 09:24


..... är när man blir bedömd utifrån sitt yrke eller sina kläder. Jag verkligen får KRUPP! En kompis hade nyss skrivit på F.B att hennes barns lärare hade ändrat attityd när de fick reda på att hon inte "bara" var hundinstruktör utan också hade ett annat "fint" yrke...

Är inte det fördjävligt! Inte mycket är så irriterande.


Jag jobbade extra i garderoben på en krog parallellt med att jag jobbade som lärare och som konsult. Hur ofta blev man inte tilltalad som en idiot, behandlad som ett kryp - riktigt förnedrande. De kunde säga precis vad som helst till en. Nedvärdera, bedöma hur man klädde sig. Kommentera... "Du ska vara glad för att du fått ett jobb du!" Jag sa aldrig något om vad jag gjorde i övrigt, för jag tyckte mest det var intressant att se hur människor är och beter sig.

Jag tror att det är en nyttig erfarenhet så man förhoppningsvis tänker till hur man behandlar andra.


Sen är det detta med att bli bedömd utifrån sina kläder.

En gång skulle jag ta taxi från ett hotel. Ni som känner mig vet ju att jag är en som sällan "klär upp mig" utan det är jeans, tröja och gympadojor som gäller.  Bekvämt och praktiskt ska det va ;-)!

Jag skulle i alla fall snabbt iväg till någon affär och behövde en taxi. Stack ned till receptionen och frågade om de kunde ringa på en. Nä, du kan gå ut på gatan och se om du ser nå´n sa receptionisten surt och nästan fnös.
 På kvällen skulle jag och gubben ut på nån "chefsmiddag" (han är ju en sån"VD-slips") så det var gubbar i kosym och jag var tvungen ta på klänning och långkappa (blä!). Vad tror du hände när vi kom ner i lobbyn!??! Samma "kärring" kom springandes, undergiven och fjäskade "-Ska jag ringa efter en taxi?" (Hon kände förståss inte igen mig, men jag spände ögonen i henne och sa att ; Om det inte gick förut när jag hade bråttom, så klarar vi nog oss själva nu också! Då gnydde och kröp hon lite till men jag fick med mig gubbarna och vi tog en taxi på gatan... Blir fortfarande förbannad när jag tänker på det!


Ha ha kom förresten på en släkting som heller inte trivdes i att vara uppklädd. Han åkte till stan för att kika på en Posche. Gick runt där i affären och fick ingen hjälp. Ingen ens tilltalade honom. Han gick då fram till en säljare och sa att han var intresserad av ett köpa en speciell bil av de som stod där och frågade om han kunde få provköra. Försäljaren bara vände sig om utan att svara. Då gick mannen bort till den andre säljaren och sa - Du jag köper den där. KONTANT!  Och så blev det! Han åkte hem med Poschen och första säljaren stod med lång näsa.


Hundvärden tycker jag är bra på det sättet att det inte är så segregerat. Här samlas man kring ett gemensamt intresse tex sök. Ingen vet vad den andre jobbar med, ingen bryr sig. Den första frågan när man träffar någon ny på  tex ett sökläger är inte -Vad jobbar du med? utan Vad har du för hund? Vad gör du med hunden? Var kommer den ifrån? o.s.v

Ganska skönt. Jag har träningskompisar som jag tränat med i kanske 10 år och jag har ingen aning om vad de jobbar med. För det är OVÄSENTLIGT om det inte just i en fikadiskussion är relevant i samband med att vi diskuterar något världsligt. 


Alla oavsett yrke, utseende och klädsel kräver respekt och alla oavsett yrke, utseende och klädsel bör ifrågasättas och inte sättas på pedistal just för detta. Alla lika, alla olika! Alla är lika mycket värda!


Uj vad jag pladdrat nu då... Ha strunt samma!

Nu ska jag ut och rida!

 
ANNONS
 
Natalie

Natalie

30 april 2010 12:07

Jag jobbade i garderob på en finare restaurang en period mellan mina två företag och studier. Det var många som tog förgivet att jag måste ju plugga samtidigt för vad gjorde jag annars där? En man blev tom. arg på mig som jobbade i garderoben utan att plugga...det var ett jobb jag stal från studenterna minsann...jahaja.

http://colina.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Kryddan

30 april 2010 12:51

Jag håller med dig. Försökte få ihop något vettigt att plussa på med men det blev bara en enda härva...
Men du fick till det så bra själv!
Kram, Kryddan

 
Maria Y

Maria Y

30 april 2010 15:16

Oj, jag triggade visst i gång nåt!
Håller förstås med dig till 100%. Personligen älskar jag när jag får mina första intryck av någon ställda på huvudet. (Nej, inte om det visar sig vara en skitstövel, så klart.) T ex när man håller kurser och någon som verkade lite udda visar sig vara den skickligaste tränaren. Eller när läraren som klär sig som en uteliggare öppnar munnen och visar sig vara en brilliant pedagog.

Kostymväldet kan göra mig galen, speciellt på flygplatser. Glömmer aldrig när vi jag pga förseningar höll på att missa en connection, sprang som en svettig idiot och ser gaten stängas framför mig. För att 15 sek senare öppnas eftersom jag hade en viktig kostymnisse bakom mig. Då gick det bra att hålla planet nån minut till, han behövde inte ens springa, bara vifta med laptopväskan. GRRRRRR!

Trivs bäst i boots o jeans, men känner ändå att jag ibland måste powerdressa i vissa sammanhang där jag inte har tillräckligt lång tid på mig att bevisa att vem jag är och vad jag kan ändå.

Håller med om att hundvärlden är ganska öppen och fördomsfri just vad gäller folks bakgrund och yrken. Däremot är man inklassad i en kategori 5 sek efter man öppnat bakluckan och plockat ut sin hund, beroende på vad man har för "varumärke" på den... men det kanske man som bruksschäferägare aldrig upplevt? ;-)
Å andra sidan verkar jag drivas av nåt slags motvallskärringssyndrom på den fronten eftersom jag genom åren envisats med att tävla elitlydnad med rottweiler, köra bruks med lagotto och nu tävla trail med kossehäst.

http://cowgirlup.bloggagratis.se

 
Jana

Jana

30 april 2010 17:03

Nu får jag faktiskt skriva att hundvärlden inte är ett speciellt lyckat exempel på att alla få delta på lika villkor och utan fördomar. Det är lätt på en Brukshundklubb om man har Schäfer och tränar sök men man är inte alla gånger lika välkommen med en blandras som tränar agility. Fel hund OCH fel sport!
Missförstå mig inte där ute, de allra flesta på Brukshundklubbar är jättetrevliga och välkomnar en oavsett ras eller gren! Men en självklarhet är det tyvärr inte. Tänk bara på alla fördomar som fortfarande finns: "Du har en mellanpudel och vill tävla i sök???" - "Blandraser är osunda psykopater." - "Akta din Amstaff, den är säkert farligt."
Och min favorit som förhoppningsvis kommer att vara glömt om några år: "Löptikar får inte vistas på tävlingsområdet för då kan hanhundar inte tävla." Haha, nu får jag säkert stryk. ;-)

http://teatermimulus.bloggagratis.se

 
Cissi

Cissi

30 april 2010 18:11

Underbart blogginlägg!
Håller med varenda ord du skriver!

http://www.tripora.se

 
eiram

eiram

30 april 2010 19:17

hi hi ho ho...ja si desse klär...Det va enna som lite Pretty Women det där men surtanten och taxin! Men det är så intressant det där med folks bedömningar fast ibland kunde man ju blivit besparad vissa incidenter om folk va litte mer öppna i sin tanke. Det där med porshen är ju dock klockrent hi hi underbart!!!!
Ibland kan jag tycka om å klä upp mig, men inte alls på samma sätt som jag tyckte förr, känner mig lättare "utklädd" idag. Va bekvämare med å klä upp mig förr...är det åldern???kilona???frisyren(har förvisso inte ändrats,blivit glesare med frisse besöken bara(läs:år))??? Men det är ruggit intressant hur folk uppfattar en beroende på kläder och "setting" eller framförallt vad man har för "tillbehör" eller inte...
intressant :-)

http://www.langebogard.se

 
Ann-Louise

Ann-Louise

30 april 2010 19:26

Natalie; Meeen. Så galet!

Kryddan; Jag känner igen det:-). Jag har ju gjort det någon gång på din blogg =D. Ha ha. Kram!

Maria Y; Jepp. Jag går lätt igång som du vet. He he. Så sant så. Ibland måste man anpassa sig till dresskod och det må väl vara hänt. Men att döma andra sådär bara rakt av är galet. Och vanligt. Fast det är lätt gjort själv heller. Ibland kanske man känner att man gör det själv också, men jag försöker alltid tänka ett steg till.

Nä, som bruksschäferägare känner man inte av det i de situationerna. Det verkar också bra att ha en sk "riktig" hund i viss klickersammanhang. Ibland har jag varit på någon klubb och gamla bruksrävar har lyssnat för att jag just har en bruksschäfer. Om man går på stan däremot kan man känna av det då folk tar sina hundar och springer all världens väg, samtidigt som man får onda ögat :-).

Jana; Det ligger något i det. Man märker inte fördomarna om man tillhör normen :-)! Sen är det nog som du säger att det varierar. I mitt sökgäng finns det förutom schäfer, flat, tollare, rottis, kelpie också dalmatiner, leonberger, bullmastiff och setter.. Inte så små hundar men kanske inte urtypen av sökhund.

Jepp det får du ;-). Nädå, eg. ska de fixa det också. Jag försöker uppsöka tikar i träningssammanhang för att träna det, för man vet aldrig...

Cicci; Tack å tack!


http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Ann-Louise

Ann-Louise

30 april 2010 19:30

Eiram; Åldern OCH kilona ;-) he he

http://hastochhund.bloggagratis.se

 
Inger

Inger

30 april 2010 20:17

Bra inlägg, hoppas någon får sig en tankeställare:)

http://www.pony-show.com

 
Ingen bild

Lin

30 april 2010 21:55

Det är allt tur man har en bruksschäfer då HAHAHA :D

 
ylle

ylle

1 maj 2010 11:50

Japp, det är inskränkt och fördomsfullt att döma hunden efter håren.... du skulle se mig när jag ibland åker och handlar i mina skönaste trasor, men jag bryr mig inte.. det är ju det INRE som räknas!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
sofia

sofia

1 maj 2010 13:36

Jag kille som jag känner som jobbar o säljer bilar sa en gång till mig tvärt om...."folk som kommer in arbetsklädd och knappt hinner in innan vi stänger har som så oftast vad man kan se ett jobb. En som kommer finklädd kan ha hela dan på sig att klä upp sig"

Jag kommer ofta ihåg den synen, men jag kan också säga en sak det är förts å enda gången jag hör den synen på saken. Annars är det som oftast som du säger man "dömmer hunden efter håren";)

http://www.stallneshime.bloggplatsen.se

 
Viveca

Viveca

1 maj 2010 15:06

Fördomar och särbehandling finns överallt. Blir uppriktigt förbannad när det fjäskas för läkare som ibland även blir patienter. De ska behandlas som alla andra, men lyckas ändå få eget rum och blir daltade med av sjukvårdspersonalen. Helt förkastligt när det finns de som behöver eget rum bättre. Behovet ska styra inte yrket, plånboken eller ryktet.

Ytan betyder nog alldeles för mycket i vårt samhälle. Om man vågar se under den istället så blir tillvaron så mycket bättre för oss alla. Märkeshysterin t ex. är bara ett sätt att få folk att göra av med sina pengar. Tyvärr så har många gått på det, nästan lite löjligt om man tänker på t.ex alla bloggar om märken hit och dit. Jag trivs bäst i praktiska kläder, men klär upp mig ibland. Högklackat går dock bort direkt;) Men att betala hutlösa pengar för själva märket skulle jag aldrig göra. Dock kan jag köpa märkesgrejor om jag gillar dem. Snurrigt och litet utsvävande, men, men.... Bra inlägg:)

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Linda

1 maj 2010 17:21

Det är därför jag kompenserade min litenhet med rejäl hund. Nu kan jag iallafall hota med dräggel om nån är otrevlig :)

 
Ingen bild

Lin

1 maj 2010 18:04

Åh förresten, angående Maria Ys mening, jag har haft collies, så jag upplevt fördomarna. Inte kul!
Klart lättare att ha schäfer, speciellt om den är av "bruksschäfervariant"

 
katsura

katsura

2 maj 2010 17:55

Intressant inlägg med tillhörande kommentarer. Den som behandlar männoskor efter utseendet avslöjar bara sig själv och sin ytlighet.

http://katsura.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12 13 14 15
16
17 18
19 20
21
22
23 24 25
26
27
28
29 30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!

Följ bloggen

Följ Häst och hund med Blogkeen
Följ Häst och hund med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se