Alla inlägg under oktober 2010

Av Ann-Louise Ryrvik - 20 oktober 2010 22:30


Fick nyss glädjande besked från Strömsholm. Veterinären bad om ursäkt att han ringde så sent, men han sa att det varit mycket och att de brukade vänta med att ringa till de som mådde bäst. =D Först jätteglad, sedan klack det till. Kanske ringer de ännu senare till de som är piggast...!???!


Nä, så var det inte. Puppis mådde bra sa han. Han åt, var lugn och kunde resa sig själv. Skönt. Det innebär hemgång redan i morgon, om inget tillstöter under morgonen. Vi ska höras i morgon fm.


Jag lånar ju Diva av Johan nu när jag är hundlös. I dag testade jag klossen med henne. Vi har väl kört ca 15 min fördelat på några pass. Hon är inte så tokig Diva.

Från noll kloss, och noll träning över huvudtaget, till att gå runt klossen med bakbenen och även bjuda själv. Kul!

I morgon ska jag se om jag kan få henne ända in och kanske t.o.m ta bort klossen. Kanske snabbt med två dar, men det gick ju med Puppis. Det beror också på vad jag hinner innan jag åker och hämtar Puppis.


Det värsta är att nu blir jag sugen att greja med Diva också.... Hmmm...


Gubben är för go... Jag undrade lite försiktigt hur det kom sig att Diva rultat på sig trots att jag drar ner maten till näst intill ingenting. Lite skamset erkände gubben "Det har nog blivit en hel del ur kylskåpet och vid matbordet..." Och tillade med ett glatt och stolt leende;  "Hon är ju såååå duktig på att tigga!!!!"     


En annan anledning till att Diva ser lite konstig ut på bilderna är att hon ûberfäller. Det hänger stor tussar och sjok kring henne... Ska borsta i morgon, men det tar liksom aldrig slut. Skulle kunna räcka till minst ett par hundar till...


Bildserie; Klossen


         

Vad?                                Hakan på som igår?         Eller kanske putta????



         

Okey! Godis!                   Tassen på!?!                   Ska jag krafsa?



         

Eller slå till på sidan?       Kolla blicken!!!!!              Står på.



                   

Meeeen så trött jag blir!   Står på...                   Stadig.....



        

Å så snask..           Börjar trampa runt...       och får godis.



     

Och här trampar vi på ganska bra...       



  




Alla vill vara med när det klickas.... Kris och Panik - de goda bröderna är allmänt sociala och håller samtidigt koll efter förlupna godisbitar. Kompis är nog ute och jagar för han brukar vara först på plats.

Av Ann-Louise Ryrvik - 19 oktober 2010 20:53


Jag fick låna Diva av snälla Johan. Diva är ju hans hund, men nu när jag är hundlös temporärt, så var det kul att experimenterta med. Fast hon inte är klickertränad så provar hon direkt. Tanken var att hon skulle lägga hakan på stolen och det tog bara en minut. Gubben fick ta några bilder. Det är väl inget särskilt med dem, men jag tycker hon har så go´ attityd.

Så det fick bli lite annat också. Apportering m.m . I morgon är det dags för klossen. Ska bli spännande. 



  



  



  



  



  




  

  

Av Ann-Louise Ryrvik - 19 oktober 2010 08:55

...känns fruktansvärt. Även om man vet att han tas omhand på ett bra sätt så gör det ändå ont.



Igår bar det av mot Västerås och Strömsholm i arla morgonstund... Först svängde jag förbi bästa uppfödaren Lena Martinson som bjöd på macka, kaffe och en massa tjôt. Vi är nog lika snackglada bägge två =D.


Sedan var det dags för Strömsholm. Jag tog drygt en timmes promenad med Puppis på området. Han skulle ju vara välrastad. Det är ju fantastiskt fint på Strömsholm. Fint, välansat och lyxigt, men jag är fortfarande beklämd över deras små rastfållor, i dryg boxstorlek. Det finns absolut INGET att göra förutom att stå och glo. För att de inte ska sysselsätta sig med det enda som eventuellt gått att göra - gnaga på trästaketet - har man satt eltråd på.... Jag har verkligen svårt för detta. Förstår i och för sig att man inte kan ha jättehagar åt alla hästar, men man kunde väl ha stoppat in någon gren att gnaga på, lite halm eller i alla fall NÅGOT att göra. Burfåglar, kaniner och t.o.m köttdjur har ju mer berikning. Vilka hästbeteenden får en häst under dessa förhållanden utföra? Äta 16 timmar per dygn? Nope. Umgås med hästkompisar (leka, putsa, hänga)? Nope. Rulla sig? Kanske (om de inte fastnar).

Jag tror en dag ser ut som så. STÅ i en box, STÅ i en större "box" ute. GÅ i en skrittmaskin, RÖRA sig i av människa bestämd form i runda slängar en timme. STÅ resten av dan... Äta lite hö och mycket kraftfoder.

Kanske är det fördomar. Jag vet inte, så jag ska väl egentligen inte yttra mig. Men tankarna snurrar...


Förresten, ni som kan hoppning,... Om en häst vägrar på ett hinder blir de bättre att hoppa om man rycker dem, helarmsryck, i mun, spöar dem och skriker? Klart att de blir väl antagligen räddare för att stanna än för att hoppa något som endera är för högt, skrämmande eller att man kommer in fel.

Det känns helgalet för mig. Såg en häst som skulle hoppa ett rätt uppstående. Det var högt. Den hade hoppat flera gånger fint. Sen vet jag inte om de höjde. Jag var ju ute och rastade hund och inte för att titta på hoppning. Men sedan ser jag att de tar ny fart mot hindret, och (vad jag kan utläsa) tycker hästen att det är otäckt, omöjligt och vägrar. Den blev då rejält ryckt i munnen ( i alla fall i min värld - där man aldrig ska rycka hästar i mun, speciellt inte om de är rädda) och andra åthävor. Å andra sidan hoppade han nästa gång.

Kanske är det dessa metoder som krävs för hoppning på hög nivå... -Oavsett vad du anser så ska du hoppa häst!!!! Hur osäker du är, hur hemskt det verkar, hur fel du än kommer in på hindret - HOPPA! Och går det så går det.


Fast då kommer frågan, som dyker upp iderligen tycker jag... Beteenden till vilket pris? Var går gränsen? Finns det någon gräns? Kan vi enas om någon gräns eller är det upp till var och en? Men om det blir misshandel då? Är det då också upp till var och en? Eller om någon tycker att vi inte ska få hålla husdjur över huvudtaget - ska gränsen gå där?


Ja, jag vet då inte. Skriv gärna lite tankar om hur ni tänker! Det hade varit kul att höra.


I vilket fall, efter vår promenad med diverse funderingar, så var det dags att dra sig mot djursjukhusets reception. Vi satte oss en stund utanför och tittade på hundar som passerade. Fasen va´duktig han har blivit lille Puppis. Inte ett skall. Inte en raggning. Träningsupplägget har haft resultat. Istället för att korrigera hans utfall som han gjorde som slyngling, så har vi kört ombetingning. Det har tagit tid, men å andra sidan så la han sig ned nu, med huvudet på golvet, när vi kom in i väntrummet som var FULLT av hundar. Hans uppsyn var nyfiken men avslappnad! Det var hundar överallt och många passerade oss på en meters avstånd. Det bra-iga var att de hundar som fanns där var väldigt välartade och ordentliga och då kunde Puppis klara det fint också.


När det var vår tur så skötte han sig också fantastiskt. Åhhh, sa veterinären, en schäfer som inte gnäller! Tålmodig, tyst, avslappnad och allmänt trevlig var han. Det sattes kanyl, togs blodprov och sedan var det dags för oss att skiljas åt. Snyft! Fasen vad löjlig man är. Men vi brukar ju inte vara ifrån varandra, och jag blir lite orolig att han ska vara ledsen och känna sig ensam och övergiven... Snacka om att förmänskliga. Han har det säkert skittrevligt med en massa goa skötare som tar hand om honom, spännande miljöer och  intressanta hundar runt omkring. Han hinner nog inte sakna mig... snyft..


Vi saknar dock honom. Huset är helt tomt och tyst.

Puppis - vi saknar dig!!!!!


Hela huset känns energilöst. Tänk vad en pigg, yster själ kan föra in i ett hus. De flesta skulle nog tycka att det är skönt när det är lugnt, men jag saknar det.

Nu är det ju inte så att Puppis härjar runt inne. Men man kan känna energin. Fasen vad flummig jag låter nu då... Moha ha ha.


Tur att Puppis och Johan har varandra att trösta sig med.


Annars är det bra dystert.




  

Fast det är klart.... finns det ett kylskåp så går det ändå ganska bra =D.     

Av Ann-Louise Ryrvik - 15 oktober 2010 07:10

Ahhh, mina vackra hingstar...... Sagohästar!   







        




  



 



 



 




 




   





Av Ann-Louise Ryrvik - 14 oktober 2010 12:41


Gjorde dessa också. Tyckte de var lite roliga. Jag gillar egentligen inte frukt och sånt i bröd, fast dessa gick bra.

Det stod inget vad man skulle göra med fikonen, men jag körde dem i en stavmixer. Blev lite små-seg- klumpigt men jag försökte röra upp dem i vattnet. Det blev lite anhopningar i degen sen men det märktes inte i brödet.


Fikonfrallor ur Enkla bröd av Martin Johansson

8 - 10  frallor      


Jäst (färsk)               3 krm

kallt vatten               3 dl

siktat dinkelmjöl        6,5 dl

torkade fikon            6 st (ca 100 g)

pumpakränor             0,5 dl

salt                         1 - 1,5 tsk

pumpakärnor till utbakning


På kvällen; Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna.

Rör tills allt blandas ordentligt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.


På morgonen; Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten. Sätt en oöm plåt längst ned i ugnen. (Plåtarna och ugnen ska alltså värmas upp ordentligt!)

Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och dra ut degen till en kvadrat. Vik ihop degen en gång, pensla med vatten och strö på pumpakärnor.

Låt jäsa ca 40 minuter.


Bakning; Skär 8 - 10 bitar av degen och lägg på ett bakplåtspapper.

Låt bakplåtspappret glida in i ugnen på den heta plåten via en skärbräda eller en bricka.

Lägg några isbitar på den nedersta plåten.

Sänk värmen till 250 grader och låt bröden stå 15 - 20 minuter.

Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.



Lycka till!

Av Ann-Louise Ryrvik - 14 oktober 2010 07:17


Ni har frågat om recepten på dessa plättlätta bröd.


Jag köpte boken Enklare bröd av Martin Johansson när jag var på köpcentret för ett tag sedan. Jag fick syn på boken i bokhandeln och det sammanföll med att jag var hungrig eller vad jag nu var. Det är ju liksom inte riktigt "jag". Jag köpte den.


 Efter någon vecka provade jag. Min gamla bak-historik är dyster. Kaststjärnor, platta, hårda, omöjliga att äta..... Samtidigt gillar jag inte köpbröd heller. Strax innan hade det varit Skördedag i vårt område, och då hade vi köpt några hembakade bröd. Det var så jäkla gott!!!!


Nåväl, jag tog sats, kavlade upp ärmarna och gav mig in i mjölets och jästens värld. Först ut var ett durumbröd. Och det gick snabbt! Och det blev gott! Och det gick att äta även näe det kallnat!

Fantastiskt!


 Här kommer receptet.  Ni må betänka att det kanske inte är så märkvärdigt för någon som kan baka, men för mig var det fantastiskt. Ett vanligt "bonnbröd".




Durumbröd ur Enkla bröd av Martin Johansson

1 bröd        Väntetid; 10-12 timmar


Jäst (färsk)              3 krm

kallt vatten              3 dl

durumvetemjöl       1,5 dl

vetemjöl                 5 dl

salt                     1 - 1,5 tsk


På kvällen; Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan mjöl och salt.

Rör tills allt blandas ordentligt. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt stå i rumstemperatur 8-10 timmar.


På morgonen; Sätt ugnen på 250 grader med en plåt i mitten. Sätt en oöm plåt längst ned i ugnen.

Strö sedan rikligt med durumvetemjöl på en bakduk och skrapa degen ur bunken. (Jag gjorde det på ett bakbord istället)

Dra ut degen till en kvadrat och vik nedre delen upp och övre delen ned så skarven möts på mitten.

Vänd degen så skarven hamnar nedåt. Vik handduken löst över. Låt jäsa 40 minuter.


Bakning; Vänd över degen på en bit bakplåtspapper så att skarven hamnar uppåt.

Låt bakplåtspappret glida in i ugnen på den heta plåten via en skärbräda eller bricka.

Lägg några isbitar på den nedersta plåten.

Vädra efter 15 minuter och sedan ca var femte minut tills det stått inne 30-35 minuter.

Du kan sänka temperaturen till 200 eller 225 grader om du tycker att brödet börjar få väl mycket färg. Tag ut brödet och låt svalna på ett galler.


Lycka till!

Av Ann-Louise Ryrvik - 14 oktober 2010 00:07

Fnasket, den lille lusen (lusitano) smaskar sitt kraftfoder bland höstlöven. Jag konstaterade att hans huvud var perfekt skapt för en liten kalvhink. Satt som en "smäck"...ha ha ha



  



  



  


  

Av Ann-Louise Ryrvik - 13 oktober 2010 10:19


Morgon och frukost. Kaffe, morgon-tv och nybakat bröd... präktigt!

Ja, jag har bakat igen! Ofattbart. Och det gick bra denna gång också. Fasen vad smidigt dessa recept var. Man rör ihop smeten, degen eller vad det heter. Låter den stå 8-10 timmar. Öser ut degen och lägger den som en limpa eller som bitar. Jäser lite till. Lägger det på plåten i ugnen och voilá - man har bakat. (Och inga kaststjärnor blev det heller!!!!) Sammanlagd arbetstid kanske 10 minuter. Och inget direkt passande. Små satser.

Perfekt för mig!


Två sorter blev det denna gång. Solrosbullar och fikonfrallor med pumpafrön. I bakgrunden tomatmarmelad med ingefära som jag fått av svärmor. MUMS!

  


Även idag är det fint väder. Inte så soligt som igår, men det går bra. Ska svänga mig till Göteborg och handla lite, innan jag ska greja med hästarna. Höstfixa lite extra och kanske leka lite med dem.


Igår började jag att leka med Loke. Vi hade det så skönt i paddocken att vi var där i drygt TVÅ timmar. Sjukt. Först klickade vi lite, sedan gosade vi lite, sen klickade vi lite till, sen lekte vi, sen hängde vi, sen longerade vi lite och sist lite öppna och sluta på långsidorna. Hoppas ingen jägare satt på pass i närheten och såg mig. Grannarna måste tro att jag är galen. Eller tro och tro.... ;-) .

Sen blev det inget gjort med någon annan. Fick besök av Marie. Hon tittade förbi på fika, men det visade sig att hennes bil hade fått en skada när hon bytt däck. Det var bara vända för henne och in till verkstad och jag fick skjutsa hem henne.... Det fick bli fika och tjöt på Långebo istället.


  

En hårig Lokerumpa i höstsolen.... Han är som en mink i pälsen.

 

    

Sötmulen! Han lägger ner hakan fint, men det är svårt när man ska ta kort själv... Det fick duga med ett halvhögt huvud... 

 

 

Diva.

  

 

Ha en underbar dag!!!!

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Skapa flashcards