Alla inlägg under maj 2011

Av Ann-Louise Ryrvik - 10 maj 2011 20:11


Fast det är väl så när livet rullar som kraftigast runt en IRL. Allt är i alla fall väl. Här kommer i alla fall en liten snabb uppdatering....  • På fredagen träffade jag SLU gruppen för grupparbete. Jag passade på att miljöträna Zack på "stan" i Skara. Det är lite kul när man är ute med valp. Alla tittar och ler. Mammor kommer med sina barn, tanter med sina små hundar... Ja, alla vill klappa och alla är så glada. Det mindre roliga är att om några månader kommer det att se helt annorlunda ut i samma setting. Då när jag kommer med min unge schäfer så kommer mammorna att ta sina barn och springa, tanterna kommer vända eller byta sida på vägen och alla kommer att se sura och irriterade ut över att man är ute med en "livsfarlig best" på stan. Vad ska det vara bra för... Den har säkert någon smittsam sjukdom också...plus att alla är allergiska. :-(

 


  • I helgen var det Skara och SLU och sista helgen på Hästens beteendebiologi. Vi hade redovisning av våra grupparbeten. Vi hade valt att kika lite på olika synbegränsningar. Både medvetet och omedvetet. Min del handlade om hur hästens huvudställning påverkar synen vid dressyrridning. Jag tittade på några forskningar och just detta med att hästen som går bakom lodplan inte ser framför sig. Kanske är det som McGreevy menar att hästen upplevs som lättriden (förstår det om man inte ser vart man är på väg) och lite provokativt att ryttare på dagens extrema tävlingshästar gör det för att kunna hantera dem.

  En bild ur vår kurslitteratur. McGreevy.

 

 

  • Med tanke på helgens begivenheter hade jag fått uppskov någon dag med att lämna in min krönika. Vi tog ett gäng bilder på söndagkväll och sedan lade jag sista handen på texten på söndagen. Temat denna gång var lastning. Vi får se hur det tas emot.

 

En utrangerad bild på Milou. 

 

 

  Puppis ville också ha karamell förstås.

 

 


  • På måndag blev det oväntat besök också. Helt plötsligt i mitt krönikeskrivande dök Inger Hillskog Roth upp. Jag trodde att det var på tisdag hon skulle komma. Typiskt mig. De hade haft en clinic i Boråstrakten och var nu på hemväg. Fonzie fick komma ut och beta i trädgården. Den gräsmattan har ändå varit hage i flera år så det var ju inga problem. Jag var lite spänd på hur mina hästar skulle ta det, men de var inte alls upprörda snarare nyfikna och mycket positivt inställda. Det såg nästan ut som om de ville att han skulle komma in till dem, Fonzie hade dock bara ögon för gräset...

Fonzie och ungkarlarna...
  • Zack växer och frodas. Han är nog dubbelt så stor som när vi hämtade honom. Han har växt om katterna i storlek :-). Vi har börjat klicka lite och introducerat apporten. Så duttig ;-). Puppis är Zacks stora idol och han följer honom som en skugga.


  


Idolen Puppis med hangaround.  


ANNONS
Av Ann-Louise Ryrvik - 5 maj 2011 23:00


Lille Zack växer och frodas. Pinkpölarna blir färre (men desto större istället ;-) ), han har nog blivit dubbelt så stor och öronen är helt huller om buller. Han börjar se mönster i tillvaron och vi har börjat klicka lite.


 


Musmattetramp, fingertarget, sitt, ligg och namnet. Han är bedårande. Det är som att träna hönor. Fast i stället för att kammen rör sig i staccato så gör öronen det =D. Han är snabbt med på noterna, lär sig snabbt och det underlättar ju att han är matgalen.


 


 

 


Puppis och Diva gillar honom och han har bara smält in i gänget. De har kul tillsammans. Bredvid "Arne" ser han dock fortfarande ganska liten ut...


 

ANNONS
Av Ann-Louise Ryrvik - 5 maj 2011 10:42


I korta drag

Antal hästar har skattats till 362 700

Antal hästar i Sverige år 2010 har skattats till 362 700. Referenstidpunkten är den 10:e juni år 2010. Hästantalet är tydligt beroende av befolkningens storlek. De län som har störst befolkningsmängd har också högst antal hästar. Antal hästar per 1 000 invånare är i genomsnitt 39 st för hela riket.

Antal platser med häst

Antalet platser med häst år 2010 har skattats till 77 800. Antalet hästar per plats är i genomsnitt 4,7.

Hästar i tätort och glesbygd

Undersökningen visar att 3/4 av alla hästar och ⅔ av alla platser med häst finns inom större tätorter eller i tätortsnära områden.

Antalet hästar har ökat med 10-20 %

Senast en liknande undersökning genomfördes var år 2004. Då skattades antalet hästar till 283 100 i Sverige. För den undersökning som genomförts nu har erfarenheter dragits av förra undersökningen, vilket medfört att det gjorts metodändringar som ökar kvaliteten i siffrorna. Med ledning av 2010 års undersökning kan vi se att 2004 års siffra var underskattad med 20 000-45 000 hästar. Det innebär att den verkliga ökningen av antalet hästar i Sverige uppskattas till 10-20 % mellan år 2004 och år 2010.


(Jordbruksverket) 

Av Ann-Louise Ryrvik - 5 maj 2011 09:53


Kollar på lite statistik med tanke på min krönika och ramlade då över denna på SKK. Det finns 728.972 hundar i Sverige. Siffrorna är från 2006 men är ändå hyfsat aktuella...


SCB STATISTIK Intressanta hunddata

Antalet hushåll med hund eller katt är 1.222.000 och det är 26 procent av de svenska hushållen.


Av dem har 552.000 (12,8 procent) hund – i genomsnitt 1,32 hundar per hushåll.

Och 726.000 (16,8 procent) av hushållen har i genomsnitt 1,73 katter och i ovanstående siffror räknar man de 3,6 procent av hushållen som har både hund och katt.


I hushåll där det finns barn, har man oftare katt än hund – 22,5 procent kattägare mot 19,3 procent hundägare. Har man barn har man dessutom fler katter och hundar än genomsnittet – 1,96 katter och 1,35 hundar.


Att 50 procent av hundarna i Stockholms, Göteborgs och Malmös förortskommuner är av blandras till skillnad mot i princip alla andra orter där andelen rashundar är sju av tio hundar. Totalt sett har 65 procent av Sveriges hundar stamtavla utfärdad av SKK. Denna andel har varit konstant de senaste tio åren.


Att de flesta hundarna finns i glesbygdskommunerna (174 hundar/1.000 invånare).


Att storstäderna (27 st) har minst antal hundar (67 hundar/1.000 invånare).


Att Västerbotten och Norrbotten har flest hundar (19,4 procent av hushållen).


Att Halland och Västra Götaland har minst antal hundar (10,8 procent av hushållen). Av Ann-Louise Ryrvik - 4 maj 2011 00:36


Hoppsan Kerstin, vilken dag. Som jag skrev igår, så är det mycket nu. En kanongrej var att Världens Bästa Hovslagare var här och verkade hästar. Förra gången fick jag ta in vikarier, vilka också var bra, men ingen är som min hovis. Hästarna skötte sig väl som förväntat men den som stack ut var Fnasket och inte som man skulle tro för att leva djävul eller att vara omöjlig, utan att stå som ett ljus. Kors i taket och tjena alena! Dessutom var han ensam ute denna gång också. Förut har det varit Junge eller Milou som hållit honom "i handen". Nu kom han ut själv. Såg glad ut att se hovis (!!!) och skötte sig sedan eminent. Tänk vad lugn, tålamod och mycket karameller gör ;-).


  

  

I övrigt var det väl lite SLU grejer som jag var tvungen att ta tag i  och sedan en massa kisstorkande och springande ut och in med valp. Lille Zacken är så bedårande och man börjar se lite mer vem han är. Han är gladlynt, öppen och verkar ha bra näsa. Han är smart. Han är relativt självständig om han är motiverad till det. Envis. Han håller saker långt in i munnen, biter över rejält. Han är galen i mat. Han är tidernas värsta juckare!!! Han har mycket play-bows för sig och uppfodrandeskall... Lite irriterande påstridig ibland tycker de andra hundarna, men samtidigt har han självbevarelsedrift och känner efter HUR irriterande han kan vara. Självbevarelsedriften gäller också höjder verkar det som.


  En bild från förra veckan.

 

  Tripp, trapp, trull.... eller tvärt om.

 

Sötnos!   Sötnos igen!

 

 

 

  

   

  Valptänder är vassa tur att det finns tillflyktsorter ;-)

 

Av Ann-Louise Ryrvik - 3 maj 2011 00:56


Måste bara lägga in en bildserie på Fnasket och Milou som leker. De är för söta tycker jag. Tantridhästen och barnponnyn...


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Snipp, snapp, snut ,så var bildserien slut....

Av Ann-Louise Ryrvik - 2 maj 2011 00:30


Nu har det varit en smekmånadsvecka drygt med valpen och jag har stoppat huvudet i sanden vad gäller bloggande och annat. Dags att vakna upp ur dvalan och börja ta tag i hästar, hundar, arbete och livet. Men oj vad mycket som har ansamlats denna vecka. Det är manusstopp, SLU-uppsats, hästträning, arbete, hovslagare och annat smått och gott som ska göras. Ångest, ångest är min arvedel,min strupes sår, mitt hjärtas skri i världen.... eller vad var det Per Lagerkvist skrev!?

Nåväl det är bara att kavla upp ärmarna och ta fart.


Några bilder från slappveckan...


  Körsbärsträdet, päronträdet och äppleträden... nu är det på gång...

 

     En dag var riktigt varm och skön. Gubben och Johan fick idén att ta fram babypoolen - som är köpt som hundpool - och fylla upp den med vatten. Zack fick testa att bada... Först i lite lågt vatten och sedan lite mer.

 

  Puppis och Zack kampar lite.

 

 

Zack den lille plutten blåser vattenbubblor...

 

  Bebben badar...

 

  Någon som verkligen älskar vatten är Diva.

 

  Hon och Johan plaskade på i den lilla baljan...

 

  Vattenslang är super

 

så även vattenplask...

 

  Sedan är det skönt att rulla runt i gräset...

 

   Mysvalpis

 

En dag var Ulrika och Anette här och kollade på valp och hästar. Jättetrevligt. Ulrika tog ett sån´t roligt kort när Milou den lille busen passade på att "smätta byxa". Flera av hästarna gillar att ta tag i linningen på ridbrallorna, dra ut dem och släppa ... Det smätter bra i baken =D. Jag har såna skoridbyxor från hööks som är helt elastiska normalt sett. Nu hade jag mamma-brallor som hade samma funktion men lite mer. De är så duktiga och tar så försiktigt med tänderna precis bara i tyget och drar...


    

Ulrikas goa bild....

 


Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!

Följ bloggen

Följ Häst och hund med Blogkeen
Följ Häst och hund med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se