Direktlänk till inlägg 5 juni 2011

Marc de Broissia och Lavendel Pinocchio

Av Ann-Louise Ryrvik - 5 juni 2011 21:45


Så var det då dags för dag två med Marc de Broissia. Tog lite bilder på de två första hästarna lippizaner hingsten Luxor och P.R.E. hingsten Lancero. Säger bara mmmmmmm.....


Luxor med matte. 



  


 


 


 


 


 



Och så lite bilder på Pernilla och hennes vackre, vackre Lancero....


 


 




 


 


 


 


 




Sen fick jag ju lov att ta någon bild på Zacks lekkompisar också...


       


Under dagen drog jag iväg en sväng för att göra lite ärenden. När jag ändå var söder om Stockholm passade jag på att skutta in på Zetas för att se om jag kunde få fatt på rosen Lavendel Pinocchio. Ivrig som ett barn på julafton rusade jag runt som en tätting... och hittade EN ros. EN enda stackare stod kvar och den fick bli min, tillsammans med lite annat smått och gott förstås.


 

Snodd bild på nätet. Sorry!


 

också snodd.... 


Nåväl, många undrar nog vad jag tyckte om kursen och Marc de Broissia. Och tja, jag vet inte faktiskt. Han var trevlig, sympatisk och det var ingenting som var konstigt. Å andra sidan var det väl inget som var nytt. Vilket i sig varken är bra eller dåligt. Fick nog egentligen ingen direkt uppfattning. Något jag saknade var teoripass, men det är väl typiskt mig...


 
 
Ingen bild

Maria Y

7 juni 2011 14:54

Jaha, så det blev inget smygfilmande av quartertävlingen i Skövde då ;-) Inga fackeltåg heller. Nu var där visserligen knappt några reiningekipage, så där var väldigt lugnt på framridningen. Till 98 %...

Jag saknar också alltid teoripass på häst-clinics. Vare sig man deltar som ryttare eller fotfolk skulle allt bli så mycket mer begripligt om tränaren gav sig tid att först förklara sin grundsyn och sina personliga fokusområden i ridningen.

Apropå kommentarer i "reiningskandalen" tycker jag det är intressant hur olika man ser på huvudpositionen utifrån vilken gren man håller på med. Där en ser en häst "hänger med huvudet" ser en annan avslappnad bärighet, det som någon uppfattar som "stolt och kraftfullt" bedöms av någon annan som spänt osv.
Det är inte alltid så lätt att förstå varandra över gränserna! När jag t.ex tittar på de sista hästbilderna i det här inlägget, kan jag tycka att det ser ut som hon håller hästen ganska hårt i munnen, med mina mått mätt. Den löddrar en del, vilket min aldrig gör.
Skimmeln ovanför har en nosgrimma som verkar klämma fast bettet i mungipan. Ser heller inte helt "snällt" ut, med min ögon. För man ser olika saker!
Därför är det också så bra att man tittar på varandra, och ställer "dumma" frågor med ett fräscht utifrånperspektiv som kan hjälpa till att väcka tankar och motverka hemmablindhet!

Ann-Louise Ryrvik

7 juni 2011 22:10

Nej, det blev inget korståg så det var tur att det gick bra ändå :-).

Ja, fast jag tycker nog att det är skillnad på "uppgivenhet" och "avslappnad bärighet". Bärighet för mig är när mer vikt hamnar på bakbenen vilket gör att framdelen "lättar". Bogarna kommer upp och man hamnar i uppförsbacke. Och att hästen palacerar sitt huvud i valfritt läge som beror på hur mycket den sätter sig bak.

För mig är skillnaden mellan "stolt och kraftfullt" och "spänt" att rörelserna blir mjukare. De spända är yvigare men stötigare... Jag tycker att det syns på hur flödet av rörelsen går genom kroppen. På en spänd häst är det benen som rör sig men ryggen är stel.

För mig är idealbilden hur en pigg, frisk, stark, ung hingst rör sig i hagen när den vill visa upp sig och sin kraft. Den hållning och de rörelser den gör i det läget är vad jag försöker få till trots att jag sitter på. Att min ridning ska störa och förstöra så lite som möjligt... Sen finns ju en tanke problematik med att tex en häst inte böjer sig som vi vill ha tex i en volt...

Nåväl, det är intressant detta med tycke och smak. Håller med om att ifrågasättas utifrån. Intressant att du tycker att sista hästen är hårt hållen. Mjukare ryttare får man annars leta efter. Har nog knappt sett någon som rider så mjukt och känsligt. Att hästen är löddrig runt munnen ser jag som ett tecken på att den är lösgjord, tuggar på bettet och rör sig genom ryggen. Det är skillnad på ett litet tuggskum och de hästar som är hyperflexade så att körtlarna kläms ihop och det rinner hejdlöst plus har så hårt åtdragna nosgrimmor så de inte kan svälja. Ett litet skum ser jag som positivt, mer tråkigt utan...
Jag personligen skulle vilja få fram pannan lite, men som sagt tycke och smak.

Här får gärna någon duktigare ryttare hjälpa mig och rätta mig om jag har fel.

Den första hästens bett var lite för smalt pratade Marc på och jag själv gillar ju rent generellt inte nosgrimmor som sitter åt, men i övrigt var det också mjukt ridet.

Jag tycker att det är stor skillnad på hästarnas attityd och uppsyn om man jämför med "reiningskandal"-hästarna!?!??

Vad tycker och tänker ni andra läsare???

 
anna o elvis

anna o elvis

10 juni 2011 20:15

Jag passar på att tacka för många trevliga inlägg genom att ge dig en award på min blogg! :)

http://meandelvis.wordpress.com

Ann-Louise Ryrvik

12 juni 2011 12:16

Nämen!!!! Å tack!!!Vad glad jag blir!!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6
7
8
9
10
11 12
13 14 15 16
17
18
19
20 21 22 23 24 25 26
27
28
29 30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Ovido - Quiz & Flashcards