Direktlänk till inlägg 11 september 2011

Tips sökes....

Av Ann-Louise Ryrvik - 11 september 2011 20:40


Nu när det finns så många kloka människor där ute i cyberrymden eller vad det heter, måste man ju passa på att dra nytta av det. Jag har två saker som jag skulle vilja ha tips på...


1, Boots. Eftersom alla hingstpojkar går tillsammans på lösdrift så kan jag ju inte brodda hästarna, vilket innebär att jag inte heller kan sko dem på vintern. Risken är ju att de halkar. Nu skulle jag dock ändå vilja kunna köra med Milou på grusvägarna i höst och vinter... Jag har ingen erfarenhet av boots. Är det någon som har tips på boots som sitter kvar och där det inte åker in grus i dem????


2, Hösilagebegränsning. Jag har ju mina pojkar på lösdrift och vill ha fri tillgång till hösilag, men jag skulle vilja begränsa ättakten lite. De behöver äta mycket, fast jag skulle bara vilja minska pyttelite. En aningens.

Har någon provat hönät? Vad har ni i så fall för erfarenhet av det det? Skulle inte vilja ha så jättetätt nät... Vill ju att de ska kunna äta hyfsat som vanligt men bara minska takten lite. Någon annan som har någon smart lösning????



    



 
 
Ingen bild

Elina

11 september 2011 21:45

Vi har nät till våra, stora nät som man har på rundbalar. Kommer inte ihåg maskstorleken, mer än att det är ganska smått.
Men vad hjälper det när hästen är ett så klokt djur;) Vi har i perioder kört dubbla nät och nån vidare svält har dom inte lidit av;) Vi har beställt från Tyskland, men vet att många varit nöjda med Gävle näts nät:)
Ang bootsen, det allra bästa är nog att prova sig fram, iom att det ju kan skilja en del i hovformer. Humle (och jag) har varit supernöjd med sina Easy Boot Bare, krävs lite teknik bara iom att dom ska sitta så tajt som möjligt:)
Jösses, blir ju nästan en halv roman detta, hade nog kunnat bubbla på i evigheter:O

Ann-Louise Ryrvik

11 september 2011 22:03


Aha. Jag vill ju gärna att de kan äta konstant i jämt flöde men inte glufsa.

Okey Easy Boots bare - ska kolla dem.

Tack för tipsen =D!!!!!

 
AK

AK

11 september 2011 22:02

Jag hade kikat på slow feeding om jag hade lösdrift :)
http://www.slowfeeding.com/svhem.htm

http://bacillen.wordpress.com

Ann-Louise Ryrvik

11 september 2011 22:07

Åh spännande! Ska kolla länken.
Tack!

 
Felicia Lundgren

Felicia Lundgren

11 september 2011 22:14

Hej Ann-Louise, vi kör också nät på våra balar - stora maskor - som jag beställer från Scancord - de syr i de mått du behöver (har olika maskstorlek oxå http://www.scancord.net/ ring dem - de brukar vara mkt hjälpsamma) Jättenöjd med mina nät. Fördröjer ättiden - men gör det inte allt för pilligt för dem. Sparar också en hel del mockning - då det inte blir så mycket spill kring foderborden.

Har kört mac boots på mina vid uteritter - har inte tappat en dojja - men de har två moment när man sätter fast dem - ska prova easy care trail nu (hemsida: http://www.easycareinc.com/)

Ha det gott!
Felicia

http://www.lillahastskolan.se

Ann-Louise Ryrvik

11 september 2011 22:35

Åh, supertack för tipsen. Det ska vi definitivt kolla in! Låter precis som det jag är ute efter. Man vill ju ställa in en hel bal men kanske minska det minska det värsta glufsandet =D.
Tack å tack!

 
Ingen bild

Elina

11 september 2011 22:34

haha nu är jag igång igen:o ;)
http://www.deine-tierwelt.de/kleinanzeigen/engmaschiges-heunetz-fuer-rundballen-mw-45cm-a74992611/ Tror att det är denna vi har.
Tyvärr lär dom ju sig väldigt fort hur man kan få i sig en hel del trots nät^^, men visst begränsar det en del! Tror vi förlängde balarnas livslängd med en dag med näten:)
Värd varenda krona, förutom några små lagningar har den hållt för sju hästar i över två år..

Jag tycker Baren är smidigast iom det inte är massa spännen och krimskrams (har även Edgen). Ska ha kommit nån ny variant som lät käck, kan vara Trailen:)

Ann-Louise Ryrvik

11 september 2011 22:37



Så kul att du är tillbaka igen!
Vilka bra tips. Här ska gotta sig i bra grejer =D
Tackar å bugar!

 
Ingen bild

Jeanette Kristiansson

11 september 2011 22:41

Jag hade såna där gummipluttar jag satte in när jag inte red i skorna sen bytte man bara ut gummiplutten och satte i brodden när hästen användes lite pill så klart men är ju alltid rent i broddhålet eftersom gummiplutten sitter där hela tiden sen bara tar man ut den och direkt i med brodden medans man håller hoven så det är en vanesak bara funkar bra tycker jag men beror ju på om det är halkigt i hagarna så du är rädd att de halkar där, hade ju inte hingstar så jag kunde ha broddarna kvar fram om jag ville och bytte bak bara tror också slowfeeding verkar passa det du söker eller lunchgrinden eller höautomat www.hästtema.se

Ann-Louise Ryrvik

11 september 2011 22:51

Nä, på vintern blir skor för halkiga för att jag ska våga ha dem på.
Annars är det nog superbra det...

Fast där blir väl tillgången i vågor. Mycket ibland och slut ibland. Det går inte för då tror jag det blir konkurrens. Tillgången måste nog vara jämn och ganska god fast inte helt "glufsgod". Tuggorna ska bli lite mindre. De behöver ganska mycket mat, fast aningen mindre än glufs glufs.
Ska kika in på sidan och kolla läget. Tack så jättemycket för tipsen! Bugar!

 
Kim

Kim

11 september 2011 23:25

Kan rekommendera dej att fråga Kicki
http://kaa.bloggplatsen.se/
Hon kan mycket om Boots.

Go kväll :)

http://varmt.bloggplatsen.se

Ann-Louise Ryrvik

12 september 2011 07:44

Ska kolla det. Tack för tipset och godmorgon =D!!!

 
Viveca

Viveca

12 september 2011 08:58

Är också ute efter boots och Kicki är som sagt duktig på detta. I mitt senaste inlägg finns lite bootslänkar. Själv hade jag gärna skaffat Easy boot Epic eller ev. bare. De sitter enbart på hoven vilket gör att det inte riskerar att skava som på de som går över kotan. Nu när jag mätt efter verkning på "de fina runda hovarna" som hovis kallar dem så inser jag tyvärr att hovformen inte går ihop med easybooten, så jag får tänka om;) Men kolla gärna på länkarna. Skulle också vilja ha lite slowfeeding här. Testade att ge fri tillgång i vintras men det blev en matorgie utan dess like...

http://perasperaadstra.bloggplatsen.se

Ann-Louise Ryrvik

12 september 2011 20:44

Tack för tipsen! Ska kolla detta.
Min äter ganska okey, fast jag skulle vilja plocka ned lite, lite... Mer motion skadar ju heller inte hrmm. Detta med matorgie verkar ge sig när de vänjer sig vid att det finns. Jag hade en shettis som kunde gå på fri tillgång.
Men som sagt lite mindre... Tack igen!

 
Ingen bild

Lena

12 september 2011 09:15

Verkar som det kommer att lösa sig med alla bra tips som strömmat in här! Men finns det ingen sådan ätanordning för medelålder kvinnor??? Vill ha!!!
Kramen

Ann-Louise Ryrvik

12 september 2011 20:39

Ha ha ha! Jag vill också ha en sån anordning. Man skulle ha övervakare fniss fniss

 
Hanna

Hanna

12 september 2011 09:45

Jag kan också rekommendera hönäten för rundbal, våra hästar fungerar kanon på dessa och det är minimalt med jobb och minimalt med höspill. Vi har köpt våra på Caisas Shop http://www.sundhast.se/

Jag råkar ju då ha köpt ett par Easyboot Trail :D och jag har bara gott att säga om dem! De är väldigt lätta att sätta på och jag har inte upplevt att det kommer in något besvärande grus i dem. Det man kan tänka på är att även lägga i ett par sulor, gärna tovade ull från http://silvershopen.ebutiken.nu/index.php/cPath/75_67_64 för att hästen ska slippa gå på "hårt" underlag hela tiden som det ändå blir i boots. Bootsen var billiga också för den delen :) Det man ska tänka på är att bootsen passar en lite rundare hov, men det ser du när du mäter hovarna och kollar i måtttabellen. Bootsen finns till ett litet billigare pris hos http://butik-hovbalans.sbadmin.se/categories_listing.php?cPath=91_120 och tjejen som säljer dem är oerhört snabb i leveransen och väldigt trevlig att prata med.

Lycka till i funderingarna!

http://irmelin.bloggagratis.se

Ann-Louise Ryrvik

12 september 2011 20:38

Oj, va snällt. Här var det en guldgruva av länkar och erfarenhet. Suveränt.
Tack så mycket!!!

 
Ingen bild

Frida

12 september 2011 13:45

Hej!

Själv har jag använt boaboots och varit super nöjd. Lätta att ta på och av. Suttit perfekt.
2 negativa saker som jag tycker är att de kan vara lite klumpigare än andra boots och att jag har tappat locken till låsanordningen 2 ggr.
Synd att vår pållar inte har samma storlek annars kunde du lånat. Men vill du se dom irl är det bara att höra av sig.

Ann-Louise Ryrvik

12 september 2011 20:35

Tack för tipset. Bra att de är lätta att ta på och av. Blir det bökigt drar jag mig.
He he Milou är ju mini. Tack så mycket!

 
amanda

amanda

12 september 2011 14:37

hello! fin anorlunda blogg du har!!fastna direkt för din design http://salukis.myshowroom.se/veckans-stjarna/ !har startat en tävlig om att bli veckans stjärna på min blogg! (SOM VECKANS BLOGG))har du värdens bästa blogg?anmäl dig då!:) puss och lycka till!

http://salukis.myssowroom.se

Ann-Louise Ryrvik

12 september 2011 20:32

Tack vad glad jag blir att du gillar den!!! =D
Får kolla in detta.

 
Karin

Karin

12 september 2011 18:32

Jag har använt både easy boot epics och bare. Gillar bare mycket mer, speciellt eftersom de sitter kvar på hoven till skillnad från epic som flög av och där då neoprenen gick sönder till slut så de flög av helt och hållet (några tiotals meter in i skogen flög de, från vägen, när man for fram i galopp). Sköter man broddarna på dom kan det nog funka, så man skruvar ur dom då och då och byter när de har slitits en del. Mina rostade fast så att jag inte kunde byta när det behövdes. Det paret jag har av bare har jag inte broddat.
Lena Wallheim gav annars tipset att man kan ha människobroddar även på häst. Det är de där hälbroddarna i lite hårdare plast som finns att köpa på apoteket som man kan använda. Dock inte till de största hovarna.. Men det kanske går att använda andra sorters människobroddar på andra sätt. De där hälbroddarna sätter man iaf tvärtom på hästen så att man använder tån på hoven som "häl" och spänner sen fast runt ballarna. Jag köpte två i vintras och det funkar riktigt bra om man får dom att sitta ordentligt runt ballarna. De broddarna går ju även att använda i hagen om det krisar, då de är såpass små så de inte direkt orsakar skada. Nackdelen är väl att broddarna slits ner ganska snabbt, men man kanske kan byta ut även de broddarna?

Angående ständig begränsad tillgång så har jag provat både hölådor med galler där hästarna äter ovanifrån (måste utformas på ett väldigt specifikt sätt för att hästarna inte ska överlista) och nät. Har man storbal och vill ställa ut den som den är så är nog nät enklast. Nätet behöver dock vara tillräckligt bastant/tjockt för att inte en smart häst ska massakrera det ;) Det begränsar ju glufs-hastigheten något iaf...

http://www.horseawareness.se

Ann-Louise Ryrvik

12 september 2011 20:30

Tack Karin !!! Supertack. Vilka bra idéer och tankar. Det hade varit praktiskt med nät.
Nu har jag ännu mer att grunnar över! Tackar och bugar!!!

 
Ingen bild

agneta

12 september 2011 19:16

som mer hund - än hästmänniska undrar jag ändå om det inte går att blanda halm i höet?

Ann-Louise Ryrvik

12 september 2011 20:22

Absolut. Men opraktiskt. De äter såpass mycket på vimtern att det blir väldigt mycket jobb. De äter en stor rundbal hösilage på fyra dag och den volymen i lös form i höpåsar.... uj.
Hade man haft maskiner och kunnat blanda maskinellt hade det varit bra.

 
Karin

Karin

13 september 2011 00:07

Du hittar rätt billiga nät hos Dalpraktiken; http://www.dalpraktiken.se/rep.htm De gröna som de har är i väldigt kraftig kvalitet och som jag tror håller även för vassa tänder ;) Var inte rädd för att ha riktigt små rutor, hästarna lär sig att äta rätt snabbt även ur dessa... (även om de kan behöva lite tillvänjning för att lära sig). Men man märker rätt tydligt att de inte är lika motiverade på höst och vår när det finns annat roligt i hagen, och då kan man behöva fodra löst (utan begränsning) för att de ska få i sig sitt proteinbehov. Men det där märker man ju och får anpassa. När vi hade lådor med galler uppåt blev vi lätt schizo då vi ena stunden tyckte att de inte åt tillräckligt och nästa stund tyckte de inte alls blev begränsade i glufsandet av dom och vi då försökte anpassa genom storlek på hål i galler.. men mycket berodde på hur man la/ställde höet (småbal) i lådorna och hur höet såg ut. Jag kan därför tänka mig att även i näten kan det funka väldigt olika beroende på vad för typ av hö eller ensilage man har (hur det är skuret/klippt, hur blött det är, vilka gräs/örter det innehåller etc), även om det inte är riktigt lika tydligt som med galler.
Vi tänkte i vinter ha flera små nät (3, 5 och 8 kg) och fylla dessa och slänga ut på marken/i snön på olika ställen i hagen. Får se hur det funkar :)

http://www.horseawareness.se

Ann-Louise Ryrvik

13 september 2011 08:27

De måste jag definitivt kolla in!

Hösilagetstruktur m.m måste definitivt påverka hur mycket/hur lite de får tag i. Så det är väl bara att prova sig fram och kanske ha fler...

Det är bara till att experimentera =D.

Tack igen Karin!!!!

 
Viveca

Viveca

13 september 2011 09:39

Måste bara kommentera Karins kommentar: Hade en del tankar om man inte kunde använda typ "människobroddar" eller tillverka sådana själv av gummimatta och lösa sådana broddar. Kul att någon har testat. Liksom Ann-Louise är jag ute efter bara själva broddningen. Min lilla barfotadam går som en klocka helt barfota, men fick för lite motion i vintras när det var för halt. Skall kolla detta tips! Tack!

http://perasperaadstra.bloggplatsen.se

Ann-Louise Ryrvik

13 september 2011 21:05

:-)

 
Ingen bild

Linnéa

14 september 2011 22:40

Jag knyter egna nät, då får jag dem i precis den storlek jag vill ha dem och maskorna. Stickning är inget för mig haha! Boots har jag inte så bra koll på, min grabb går barfota året runt på alla underlag utan bekymmer.
Mvh Linnéa

Ann-Louise Ryrvik

15 september 2011 08:04

Ojsam låter avancerat... Hmm jag är nog för ohändig för det tror jag.
Ja, ofta går det bra men just vid körning och backar....

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Ovido - Quiz & Flashcards