Direktlänk till inlägg 9 november 2011

Milou testar joggingskor

Av Ann-Louise Ryrvik - 9 november 2011 07:28


Som jag skrev härromdan så hade jag shoppat boots till Milou på Hööks. De hade halva priset på Old Mac´s och därför passade jag på. Ett par nollor fick jag tag på i Kungens Kurva och ett par ettor (till bakhovarna) hittade jag i Kållered. Jag har aldrig haft boots på någon häst förut, men eftersom jag har hästarna som jag har dem så är det läge att testa.

För de icke-invigda så har jag ju fyra hästar. Tre hingstar och en valack som går tillsammans på lösdrift. Det innebär att det busas en hel del. Stegras, klättras på ryggar och så Loke som, efter han blev kastrerad, använder bakbenen som bomber och granater :-). Detta innebär är jag inte vågar brodda dem på vintern pga skaderisk. Att ha skor vintertid ute utan att vara broddade är också farligt. Då är det bättre grepp barfota. Detta innebär att ridning och körning är väldigt beroende av underlagets beskaffenhet tex småhalkigt = ingenting. Stenar på grusvägen = ingen körning. Boots verkar, om det nu funkar för oss, vara lösningen.


Igår var det dags att testa dem på Milou. Första insikten var - shit! Eller snarare "skit". Med tanke på att de fortfarande springer över ravinen med bäck och allt och över på andra sidan så är de ju lindrigt rena. Leriga upp under magen av  springandet där och sedan leriga på resten av kroppen efter att ha rullat och busat. Började med att försöka borsta, men gav upp och tog slangen istället. Spolade av det värsta och borstade av lite uppepå för bildernas skull ;-). MÅSTE BARA FÖRTYDLIGA I EFTERHAND; Jag spolade noga av där bootsen skulle sitta, men lite slappare på andra ställen typ högre upp på bakbenen. Det pliktskyldiga borstandet var på ryggen och på halsen. Tror att det lät som om jag spolade av benen och borstade dem lite slappt, där bootsen skulle sitta. Så var alltså inte fallet. För säkerhets skull, så att ni inte tror jag är helt galen =D.


Snälle, go´e Milou! Hur tålmodig och robust är han inte. Snällt håller han upp hovarna medans jag grejar, donar, plockar och bänder för att få på pjucken och sedan går han i dem utan några som helst protester eller synpunkter! Finns bara ett ord - han är den perfekta ponnyn!


 

Milou - snygg i sina skor.

 

 

Jag satte bara på frambootsen nu på premiärturen och sedan gick vi bara bort förbi brevlådorna och en bit på grusvägen mot Hagen. Passade på att styra honom lite också. Stå, gå, sväng och böj.

När vi skulle passera grannens ston så kom de gnäggande och tjoande. Duktige Milou. Han gjorde ett gnäggande till svar och gick som ingenting. Jag stannade honom precis bredvid tjejerna och han fick karamell, och så gick vi vidare. Han bara traskade på. Duttige killen!


Aningen suddigt i skymningen.    

Milous reaktion på brudarna. En vridning på halsen. (De står precis till höger.)

 


Testade bootsen i lite trav också.


 

Uppställning för fotografering :)

  

 

Min lille karamell   

Zack in the lead.


På det hela taget verkade det funka bra. Han gjorde några "träsko-nigningar" typ 4-5 st. Undrar om det beror på passform,ovana eller någon stor sten....

Ge gärna kommentarer om era bootserfarenheter.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Maria Y

9 november 2011 08:38

Vi har ju bara haft boots som "reservhjul" men old mac har funkat jättebra på alla underlag och i alla gångarter. Viktigt med rena fötter när man stoppar i dem, så dusch är nästan en förutsättning så här års.

Ann-Louise Ryrvik

9 november 2011 09:14

Ah. Det är ju också en bra användning.
Kan tro det. Svårt att borsta av och få bort allt grus och sand.
Ja de verkar bra i alla fall.

 
Ingen bild

Vivi, kennel Kamphavet

9 november 2011 09:48

Först vill jag tacka för din kommentar på vår hemsida. Det var överraskande och jätteroligt! Sedan till boots och barfotahästar. Vi har haft samtliga hästar oskodda i sju år. Det tog ett bra tag innan hovarna vande sig vid barfotagång, men då finns det ju ett antal utmärkta boots i handeln. Vi har hunnit skaffa oss en uppsättning färdigbroddade boots för vinterbruk och ett gäng med sommardojor. Vi kommer nog aldrig mer att sko våra hästar, men vi tävlar ju inte längre och behöver därför inte ha hästarna i samma träning som förr. Vår dotter har ridskola och alla hennes ponnier och hästar är oskodda sedan många år tillbaka. Till och med hennes fullblod som tidigare inte ens kunde ta sig hem om han tappade en sko på vägen. Vi har provat många boots, men för oss funkar Easy Boot Glove och Easy Boot Trail bäst. Och hovarna ska som sagt vara rena när man sätter på bootsen. Tack för en jätterolig kurs! Vi kanske ses igen, vem vet?

Ann-Louise Ryrvik

9 november 2011 11:09

Det var skoj att hitta till er fina sida och kolla på djuren.
Ja, jag förstår att minsta lilla korn kan ge en katastrof. Jäkligt lurigt. Det låter betryggande att det funkar så bra för er. Det blir nog vidareutveckling här också av boots bärande :-). Loke har dock hovar av granit, så han verkar inte bekommas av varken steniga grusvägar eller annat otyg.
Tack själva! Det hoppas jag verkligen :-)!

 
Ingen bild

Kajsa-Helene

9 november 2011 10:04

Jag har haft olika varianter av boots på Paludine. Har dock aldrig provat den modell du har.
Däremot Cavallo och nu Easyboot Glove.
Cavallon e klumpig men funkar i skritt men blir otympliga i trav & galopp. Så dom använder jag när de lugna prommisar. Fördelen me dom e att de är superlätta å ta på för man lixom fläker upp framsidan o vips så e hoven på plats. Nu när min har så superont i sulorna så har jag kunnat få plats med en tjock avlastande sula inuti Cavallon.
Easyboot glov'arna e som gummigaloscher o slurpar fast i hoven när man väl lyckats mojja dit dom. Lite pyssel, tryck, meck o bank innan dom kommer på plats. E jag inte ordentlig när jag sätter på dem kan hoven hamna i bakkant o då e risken stor att dom lossnar. Fördelen är just att dom sitter så tajt att de funkar i både trav & galopp o det känns inte som om de e träpjuck på. Jag som rider både på vägar, stigar i skogen o när de e vinter kan det variera mellan upptrampade vägar till snöpuls - då sitter dom på sådär o det har hänt att dom lossnat. Men dom sitter ju även fastspända runt karleden så där har dom hängt kvar o dängt fastän vi fortsatt å rida. Tack o lov lugn häst som fullkomligt struntar i det där som slänger runt benen.
Jag både gillar o inte gillar å ha boots. Just därför att det e meckigt innan jag kommer iväg på ridturen - göra rent hovarna från smuts (oftast duscha) o sen försöka trycka fast dom på en (ofta) blöt hov.
Men om jag måste välja mellan att ha järnsko eller barfota me boots ibland så väljar jag barfota o bootsen.
Om du ska brodda så välj inte broddar som du borrar rakt igenom hela gummisulan. Det misstaget har jag gjort. Dels så kan det skava i sulan på hästen men sen - om man vill ta bort dem - så blir det hål rakt igenom eller som det nu har hänt för mej... gängpaj o går inte å få bort alls. :( Välj det som kallas för dubb - om dom nu kan passa på dina vet jag inte. Kolla länken så ser du vad jag menar: http://easyboot.ebutiken.nu/easycarequickstud16st-p-150.html?cPath=77
Jag har nu kommit fram till att jag behöver ett bar odubbade till sommaren o ett par odubbade till vintern. Dyrt? Ja tyvärr...
Sen har jag sett en ny variant som jag e lite sugen på att testa:
http://butik-hovbalans.sbadmin.se/categories_listing.php?cPath=91_124
Ha det gott i boots-djungeln! :) /Kajsa-Helene

Ann-Louise Ryrvik

9 november 2011 11:01


Precis vad jag funderad om när jag läste om broddningen. Verkar ju helkans att köra genom hela sulan.
Tack för att du delgav din erfarenhet av boots och jag ska titta på länkarna.
Equine Fusion Jogg har jag också funderat på. Testar du dem kan du väl berätta!

 
AK

AK

9 november 2011 10:06

Kul att de verkar funka bra!
Milou är en pärla. Synd att vi inte bor närmre, lilla K hade blivit störtkär i honom!
Och förresten så hör jag till dem som tycker du ska fortsätta blogga som du gör. Främst för dig själv men också för oss att njuta av och skratta åt och inspireras av och beundra!
Onsdagskram!

http://bacillen.wordpress.com

Ann-Louise Ryrvik

9 november 2011 10:51

Tackar och bugar! Absolut.
Tack detsamma!

 
Angelica

Angelica

9 november 2011 10:13

Jag har kört med Equine Fusion i sommar, tyckte de funkade super. de e lite mera joggingskolika med mjuk sula. Går dock ej att brodda så de e väl inget vinter alternativ. Men som sommarsko e de jättebra å har inga hårda delar som kan skava mot hästen!

http://tonusblogg.blogspot.com

Ann-Louise Ryrvik

9 november 2011 10:50

Det kanske blir uppgraderingen sedan om det hela faller väl ut. :-)

 
Ingen bild

Lena

9 november 2011 10:32

Mina erfarenheter av boots är så gamla att de är väl inte up-to-date (70-talet) men delar absolut Maria Y's åsikt om duschen. Även några få små gruskorn på fel ställe kan ge hemska skador. Annars funkade det ok. Dock ska man väl tänka på att utvecklingen gått framåt med stormsteg och de boots som finns idag säkerligen är hundra gånger bättre än de vi hade =)

Ann-Louise Ryrvik

9 november 2011 10:49

Ja. Det är nog jäkla lurigt. Sen är det nog inte bra att de är fuktiga under heller. Lite krångligt när man inte har stall. Något att prata med "gubben" om ;-) he he

 
Apona

Apona

9 november 2011 12:38

Vet typ inget om boots, så jag läser med intresse :-). Skulle dock gärna också vilja vara fluga och höra gången i argumentationen: hästarnas fötter blir så blöta, så bästa lösningen blir att bygga stall ;-). Så nyfiken om jag kan lära mig ännu nåt på det planet ;-)!!

http://www.kallblodsangel.se

Ann-Louise Ryrvik

9 november 2011 13:43

ha ha ja alla argument för att hetsa gubben. Det skulle vara ett par boxar inne att ha för att ställa in en stund "på tork" och för att öva att stå i box då och då. Kan ju vara praktiskt om man ska på någon kurs. De gånger jag varit iväg med någon har de varit tålmodiga, men ändå.

 
Ingen bild

Maria Y

9 november 2011 15:22

Inte stall alltså, utan "Övningsanläggning" ;)

Ann-Louise Ryrvik

9 november 2011 19:16

Yes!!! Jag är så nöjd med lösdrift så jag skulle inte byta med allt smör i Småland, men träningsanläggning - ja tack =D. Gärna med ridhus också.

 
ylle

ylle

9 november 2011 16:42

Är inte Hööks Mac Boots väldigt tunga o klumpiga? De var det i alla fall förr i tiden..
Jag använde Swiss Boots (finns väl inte längre, svåra att få på men utomordentlig passform om de var rätt) och Easy-Boots (klunsiga men bra att ha broddade om det var isgata i hagen) och senast Cavallo, som jag tyckte passade utmärkt för mina små behov. Ingen busridning här. Lätta och även superlätta att få på och av.

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

Ann-Louise Ryrvik

9 november 2011 19:14

Ja, jag antar det... Fast det är de första och enda boots jag hållit i faktiskt. De är nog lite klumpiga, men till ett så billigt pris tänkte jag att det var okey nu i början så får vi se sedan.

Nä någon busridning är det inte här heller numer. Annat var det förr :-).

 
Kim

Kim

9 november 2011 19:00

Får kram-behov när jag ser Milou :)

Har ingen boots erfarenhet, så läser gärna och lär.
Vet inte om det skulle fungera här lavastenen är så vass.

kram

http://varmt.bloggplatsen.se

Ann-Louise Ryrvik

9 november 2011 19:12

Eller hur!!! Han är så sööööt.

Ingen aning heller, men vi får väl lära som sagt var.

Kram!

 
Ingen bild

Maria Y

9 november 2011 20:20

Var på clinic på ett ställe där de hade byggt stall/ridhus/lösdrift/bostad/kurslokal i en enda (STOR) byggnad. Mysigt, tidsbesparande o praktiskt på alla sätt o vis.

Ann-Louise Ryrvik

9 november 2011 21:22

Ha ha låter som byorginalet i barndomsorten Ekshärad, en konstnärssjäl, som hade hästarna i ett rum inne. De hade TV, blommor och gardiner. Why not! Snart är man där fniss.

Låter ju jäkligt praktiskt.

 
Apona

Apona

11 november 2011 14:18

Jamen träningsgarage!! Såg du artikeln om fölgarage i senaste Ridsport? Dela utrymmet med "Gubben", ack så praktiskt! Ridhuset kan ju ligga på "baksidan" ;-)...

http://www.kallblodsangel.se

Ann-Louise Ryrvik

11 november 2011 19:00

Har inte hunnit läsa den än, ska kolla i kväll. Låter suvve ;-).

 
Jana and her boys

Jana and her boys

15 november 2011 09:19

What a lovely pony . I love grey horses.
Last year at this time my Tigris died at the age of 26. She was a small grey arabian mare and the best horse for my lifetime. I think there will be no better horse anytime.

http://www.jana.cc

Ann-Louise Ryrvik

15 november 2011 09:52

Thnx! Yes he´s cute. (Dartmoorstallion)
We miss them.... Wish they were still with us forever. They stay in our memories.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!

Följ bloggen

Följ Häst och hund med Blogkeen
Följ Häst och hund med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se