Direktlänk till inlägg 13 januari 2012

Lite om hundarna del V

Av Ann-Louise Ryrvik - 13 januari 2012 17:08


Och så var vi inne på Zack då.



Jag hade inge som helst planer på att skaffa en hund till. Jag hade Diva och Puppis och var nöjd med det. Världens goaste vovvar, även om det ingen tävling skulle bli. Jag har ju ändå lite annat och pyssla med med tanke på alla hästar.

Men så blev det inte....


Hörde föreläsning i Falköping av Jan Gyllensten om mentalitet. Han pratade bl.a i förbifarten om hans sambos slit vad gäller mentalitet och avel. Det lät bra och en dag när jag inte hade så mycket att göra så kollade jag in hans hemsida. Fick så se att det var många gamla bekanta namnn på kennelsidorna... Jag blev genast nyfiken. Medans jag kollade runt såg jag att en klubbkompis hade valp från dem. När jag kollade lite extra i stamtavlan där hittades Dittegårdens Oskov. Kiros pappa! Många av hundarna påminde om Kiro också och jag fick lite hjärtknip... Men nope. Jag ska ingen ha någon valp förrän om många år.


Några månader senare var jag med tre andra instruktörer i Skåne och hade lydnadsläger. Vi satt och tjötade på kvällarna och jag sa vid något tillfälle att "ny valp för mig blir det inte förrän om bortåt tio år!" -Så du ska inte ha någon ny att tävla med??!?? undrade någon. -Nehej då. Det ska jag INTE! Jag har fullt upp med två hundar och fyra hästar. Nope!


Men någonstans hade dock ett litet, litet frö såtts. Att prata om det hade vattnat grödan. Strax efter råkade jag googla runt lite. Hamnade hos Truxelis... och SEDÄR! Där hade det fötts en kull valpar med "perfekta" släktingar!!! Det pirrade i magen som om jag var kär. Ska jag? Kan jag? Inte nu, men kanske sen? Kan ju kolla om fler kullar är planerade längre fram med samma linjer. Jag ringde Bettan och ... ja, så var det då kört förstås =D.

Hur skulle jag lägga fram detta till stackars Gubben? Tre hundar igen? Jag hade själv tyckt det var för mycket. Ingen bra situation. Men som vanligt, så bejakar han alla mina stolletag med total självklarhet. -Klart du ska ha en valp ur den kullen! sa han. -Ett sådant tillfälle kan du ju inte missa!

Är han inte världens goaste?!?


Bilder fanns på små valpar, som så småningom blev större. Den ena var sötare än den andre, tills jag fick syn på någon helt udda. Det var den fulaste valp jag sett. Ha ha ha. Jag ropade på Johan. Kom ska du få se!! Vilken stackare ska få den då, skämtade jag. Det var den fulaste valp jag sett!!! Kolla de stirriga ögonen och de stora, upprättstående öronen!!!. Johan blev nästan arg på mig.  -Du får inte säga så!!! Tänkt om han hörde dig och blev ledsen. ALLA hundar är fina!


 

Tja, vad tycker ni? (Bilden snodd på Truxelis sida.)




Efter bara några veckor var det dags att åka upp till Umeå för att hämta Zack. Johan följde med mig upp för att kolla. Valparna var helt bedårande. De var trinda, rundögda med fina vippöron. Bland dessa små rultiga valparna fanns förstås också den med stirrig blick och upprättstående öron. Kolla där är han!! sa jag till Johan. Ha ha ha...




 




         



Vi tittade, och försökte välja men den som ideligen fångade vår blick var just denne. Han gjorde alla roliga saker. Han studerade oss hela tiden med fast och rättfram blick. Så fort något fräckt hände och man tittade till så var det denne. Så fort vi tittade på honom mötte han våra ögon med vaken, öppen och vass blick. 

Nähä, detta går inte! Johan, undrade jag. Ska vi ta den där stirriga valpen?!?? Han var direkt med på tåget. Så fick det bli och jag ångrar inte en sekund =D.


 




 



 




  



    




Zack var precis den hund jag letade efter och han påminner mycket om min gamle Kiro i sättet. Smart, hoppig och biter mig alltid så det blöder när vi tränar. Fingrarna liksom bara råkar komma i kläm. Precis så var Kiro också. Har bra näsa, fast Kiro var nog ännu mer skickad. (Kommer ihåg när Kiro spårade mig på asfalt när han var 8v. Gubben sålde flygplan och hundarna sprang runt medans vi gick in i en hangar. Genom dörrarna kunde jag sedan se Kiro på långt håll börja leta efter oss och spårade jättefint med näsan i asfalten. Följde varje sväng och kom sedan fram till oss.)

Zack, precis som Kiro (och ingen annan schäfer heller gissar jag), är långt ifrån så snabb som Puppis men betydligt smartare. Jag tror det kan vara bra ändå. Zack tänker till och analyserar lite innan han agerar. Det gjorde Kiro också. Det är väldigt praktiskt.


Eftersom det nu var länge sedan man tävlade, så är jag tämligen sugen. Med Essie och Puppis, har jag tränat mycket och varit extremt noggrann. Perfekt var det enda rätta och inget var gott nog. När det började bli så bra att det gick att börja tävla så kom sjukdomar i vägen. Nu tänkte jag nog göra lite annorlunda. Jag ska nog nöja mig med lite mer slak lina och komma ut och tävla. Även om det inte är färdigtränat (blir det aldrig) och även om det inte är "tillräckligt bra". Kanske det blir en lydnadsetta frampå vårkanten och en appell likaså... Vi får se vad vi hinner.


Ps. Måste bara tillägga att idag tycker jag att Zack är världens vackraste vovve :-) !!)



  




 
ANNONS
 
Ingen bild

Lena

13 januari 2012 18:00

Nej, nej, nej! För hundrade gången, han är inte (och har inte varit) ful!!!
Han är ju en pudding:-)
Lyssna på Johan, han är klok som en pudel...
Kramen

Ann-Louise Ryrvik

13 januari 2012 18:10

Ha ha han blev i alla fall fin. Nu är han riktigt snygg tycker jag =D

kram kram

 
Apona

Apona

13 januari 2012 18:12

Och Inka, missade jag henne..?
Tack för underhållande och intressant läsning!!

http://www.kallblodsangel.se

Ann-Louise Ryrvik

13 januari 2012 18:18

Shit. Inka! Hon kommer lite efter nu då :-).

 
Ingen bild

sarah

13 januari 2012 19:21

Zack är o var alldeles ljuvligt söt!!!

Ann-Louise Ryrvik

13 januari 2012 20:25

Jope. Fulsöt först och snygg nu... =D

 
Ingen bild

Sabina

14 januari 2012 11:21

Han såg rolig och tuff ut med så stora upprättstående öron, förstår att ni inte kunde låta bli att välja honom :)
Har du alltid varit inne på schäfer? Aldrig funderat på någon av de andra populära tävlingsraserna, bordercollie eller kelpie t.ex?
Jag har själv haft otur med sjukdomar med schäfer, och mycket stress (antagligen därav) och är nog lite rädd för att välja schäfer igen.. Men så ligger ju rasen mig varmt om hjärtat ändå

Ann-Louise Ryrvik

14 januari 2012 17:51



Absolut sedan barnsben. Det har eg. bara varit schäfer. Pappa hade haft schäfer och talade alltid så varmt om sin bästa vän Roy, så jag vet inte om det var han som påverkat mig.

Visst har tanken föresvävat min någon gång att byta ras, fast jag gillar för mycket temperamentet hos schäfer. Det är mer robust, stadigt och jäklar anamma.

Gillar att det inte är så mycket rädslor och att de har en praktisk kropp och hårlag.

För mig är kompisskapet och smidig vardag viktigare än tävling.

Sjukdomar är ett aber, fast det är väl snart lika illa med vilken ras man än väljer i guess (utan att ha någon statestik på det).

Om jag var TVUNGEN att byta ras så skulle det bli rottis tror jag... En bra en i så fall ;-).

 
Kim

Kim

15 januari 2012 11:40

Jag hade definitivt fallit den där blicken, jag dras alltid till det lilla annorlunda.
Han var ju sååå söt också, och nu är han så snygg!
Han gjorde ett bra val när han valde er ;)

kram

http://varmt.bloggplatsen.se

Ann-Louise Ryrvik

16 januari 2012 12:57


Tack kära du. Jo nu är han en liten snygging =D

kram kram!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!

Följ bloggen

Följ Häst och hund med Blogkeen
Följ Häst och hund med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se