Direktlänk till inlägg 26 april 2012

Saker jag inte förstår

Av Ann-Louise Ryrvik - 26 april 2012 07:26

Nu har jag varit så snäll ett tag så nu måste jag nog sticka ut hakan och ha lite åsikter...Tygmattor på golvet i bilar. Hur tänkte man här? Hur många kör från ett garage till ett annat utan att klafsa ned sig på jord och lera. Inte jag i alla fall. Här har införskaffats rejäla gummimattor av modell ho till bilarna.


Skor inomhus – ligger i samma område. Varför ha skor inomhus? Okey jag förstår tofflor om man fryser. Jag förstå att man har med speciella inneskor om man ska vara uppklädd på kalas. Men annars – ofattbart. Vari ligger nyttan? Okey i vårat hus håller man ju sockarna rena från hundhår och lera förstås ;-) ha, ha. Men i övrigt.

Ett tillägg; Jag tänkte mer när man kliver in hos någon annan, inte hur man gör hemma hos sig :-). Gubben har ont i en häl och måste ibland ha skor inomhus hemma, men då har han inneskor. Att bara trampa in hos andra tycker jag är nonchalant.


Har man tappat förståelsen för djur som djur – Hundar är hundar. De kan skälla, gräva, yla, jaga, hoppa och ja t.o.m bitas. Detta verkar komma som en överraskning ibland. Otaliga är de som förfasar sig över hemska hundar som sprungit fram till egen hund med ragg, svansen rakt upp och kanske skällt. Hundar ser sådana ut. Att ha ragg betyder inte att man automatisk är mordisk. Intensiteten i det hunden gör är hög. Hundar kan springa fram till andra hundar. Hundar kan t.o.m bli osams och bita andra hundar. Sådant gör hundar. De är inga kuddar eller plyschdjur. Det är ett levande djur. Ett rovdjur. Ett flockdjur. Jag säger inte att det är bra att främmande hundar springer fram till andra, utan det är naturligtvis något som man ska försöka hindra. Inte heller att de biter någon. Men sådant KAN hända och att kalla dem ”as”, ”hunddjäveln” och ”idioter” gör mig beklämd. De är hundar.


En större hund är heller inte automatiskt ”elakare” än en liten hund, men där görs också skillnad. Stor hund som springer fram vill döda, liten hund som springer fram vill leka. En liten hund som springer fram och morrar är gullig, en stor hund som gör likadant är en mördarhund. Håller man på med hundar brukar man känna till detta. Jag förstår att ”tant Agda 97 år” kan bli rädd när hon går med sin lilla älskling och tycka att det är chockerande, men hundfolk borde räkna med det…


Lika konstigt som när jag var på en hästklinik och hörde en vårdare/sköterska informerade en annan om en häst att ”den hästen kan sparka när man håller på med såret” med förvåning och aningens upprördhet och klander i rösten. Klart att en häst kan sparka. Det är ju en häst!!! En häst i en främmande miljö med okända människor samtidigt som dessa gräver runt i ett sår… Själv skulle jag snarare vara förvånad och tacksam varje gång den INTE sparkade åt mig.


Någonting har alltså hänt. Förr om man blev biten av någon hund fick man skylla sig själv. Hemma sa man om jag hade blivit biten eller klöst – Jaha, å vad hade du gjort då?!? Om jag blev sparkad eller avkastad av någon häst, så var det samma. – Ska du rida runt på ”kamparna” får du skylla dig själv. Du irriterade dem väl.

Det blev bulor och blånader både här och där, och det var bara att kravla sig upp, bita ihop om smärtan och på det igen. Kommer ihåg märren som sparkade mig så jag flög från ena ändan av stallet till den andra. Jag fick en lårkaka-Allan och kunde väl inte gå ordentligt på flera veckor. Aldrig. ALDRIG lastade jag hästarna. I ställe konstaterade jag att – jaha, den gillade inte att jag gick där eller gjorde så. Okey då får jag väl göra på något annat sätt då. Hade det varit idag hade väl hästen blivit avlivad.


Man märker det också på många ”djurvänner”. Ofta är de ”djurvänner” så länge allt är frid och fröjd, men kommer de i kläm så är det inte så bevänt med det. Då tar både intresset och djurvän-heten slut. 


 Jag tror att vi har tappat kontakten med vad djur är. De är inte små gulliga disneyfigurer utan levande, tänkande och kännande varelser. De har åsikter och de har intressen (förhoppningsvis om vi inte har tagit bort det). Sedan är det upp till oss att försöka minimera riskerna för att något ska hända.Fasen jag trodde jag hade värsta långa listan, men jag kom änna av mig. Kanske fortsättning följer ;-).
  

 
ANNONS
 
Maria Y

Maria Y

26 april 2012 08:52

Sitter o funderar på om ens "hundfolk" verkligen är hundfolk numera? Vad jag menar är att en hel del, väldigt aktiva hundmänniskor, är det med sitt livs första eller kanske andra hund. Tack vare välutvecklade utbildningssystem, både inom SBK o privata alternativ samt att folk verkligen satsar på hund som aktivt intresse, så är karriärsvägen från valpkursdeltagare till tävlingsekipage och instruktör i tid ganska kort. Man kan ha massor med meriter och faktiskt ändå bara levt med hund en förhållandevis kort tid av sitt liv.

http://cowgirlup.bloggagratis.se

Ann-Louise Ryrvik

26 april 2012 08:58

Huvudet på spiken Maria! That´s it!!!! Vi andra vi fick slita, göra fel, bli bitna, misslyckas, lyckas, tänka själv o.s.v Det i kombination med att det fortfarande fanns "arbetsdjur" - jakthundar, körhästar o.s.v Det fanns en viktig vördnad för djurets arbete och det var primärt - inte att den gjorde en fin fjärr och var söt...

 
Ann-Britt

Ann-Britt

26 april 2012 09:46

Såg du Cesar Millan i veckan? Där var det ju just en liten söt hund som satte igång bråken och så fick den stora mördarschäfern skulden (av ägarna). Cesar såg direkt vem som var problemet. Lite intressant tyckte jag.
Att gå in med skor är ju sett som belevat nu för tiden. Tar man av sig skorna anses man som lantis. Inte så kul när folk promenerar in på ovanvåningen efter att ha varit i rdhus och stall. Det går kanske av i varma länder där man har klinkergolv, men mindre kul hos oss med trägolv.

http://www.gustavsborgpre.bloggplatsen.se

Ann-Louise Ryrvik

26 april 2012 10:42

ja, fast jag inte är någon big fan av Caesar men han har sina ljuspunkter :-)

Ja, det är väl just det jag är "lantis". Hur skulle det se ut om jag gick in och klafsade runt i stövlar eller Lundhagekängor hemma hos folk. Fast även om de inte är så leriga skor så har de ändå varit ute. Respekt är att fråga först. Jäkla "finemansfasoner"

 
Malin Johansson

Malin Johansson

26 april 2012 09:47

Där slog du huvet på spiken,hoppas det det finns mera som läser detta! Man kan bara förundras vad en del håller på med som har djur.
små hundar kan vara lika aggresiva som en stor hund etc. djur är inga männskliga varelser! Men många tror ju detta! Brukar säga till min dotter att vara bestämd med sin 6åriga foderhäst! men mamma säger hon bara då! vad händer? honny står inte still i boxen om hon inte är uppbunden! knappt då heller, men kommer jag in, ja då vet hon att jag markerar direkt utan nått pjosk! och Frida står där, så kan man ju inte göra ( jag slår inte hästen) men tar i grimman så fort hon gör något hon inte ska vid det tillfället! ja du vet ju själv! En del ska bara inte ha några djur eller så ska de gå en kurs först!
Djur är djur och inget annat, men de är det bästa som finns!

http://www.havrefallen.blogspot.com

Ann-Louise Ryrvik

26 april 2012 10:40

Ja djur är underbara :-)

 
Ingen bild

Agnetha

26 april 2012 10:26

Word, Ann-Louise!

Ann-Louise Ryrvik

26 april 2012 10:38

:-)

 
Jessika

Jessika

26 april 2012 10:40

Fantastiskt! Du har fått ner i stort sett samma funderingar som jag har kring detta med djurs beteenden och människors glömska om att djur är djur!

Håller även med Maria - har man bara en "lätt" hund, ett bra samarbete och tid och pengar kan det gå fort att bli instruktör även om man är förstagångsägare. Hur ska dessa personer som då är instruktörer kunna hjälpa någon som kommer med en busig boxer eller en galen riesenschanuzer som jag själv har?!

http://jeskih.blogspot.se

Ann-Louise Ryrvik

26 april 2012 10:47


Intressant!

Ja, och om du har en lugn, tyst och försiktig hund som inte vågar lämna sidan, är det svårt att förstå att handra hundar kan ha mer guts men inte är "onda" för det...

 
Ingen bild

Charlotte

26 april 2012 12:26

Tack för ord i rättan tid!
Men vilken tid det tog innan jag förstod att lastade inte var lastade(som in i en transport)=D Tala om att ha alla .... hemma.

Ann-Louise Ryrvik

26 april 2012 12:28

=D

 
Ingen bild

ylle

26 april 2012 20:32

Urk - självklart skall bilar ha gummimattor på golvet!
Och lika självklart tar man AV sig skorna när man går in i folks hus! Måste också erkänna att jag inte är speciellt förtjust i "stadsfolk" som kommer med "inneskor" i form av skyhöga urtunna klackar som gör djupa hål i furugolvet.... Jag är sån lantis så jag visste inte ens att det är OK att gå in med skor nuförtiden, tvärtom retar jag mig ideligen på de engelska husprogrammens folk som stövlar in från regniga trädgårdar iförda skodon till främlingarns fina vita heltäckande golvmattor...

Och dina tankar om folk och djur är ju heltigenom sunda! Man MÅSTE ju hålla i minnet att djur inte är människor, och alltså beter sig som djur och inte som människor!!!

Ann-Louise Ryrvik

26 april 2012 20:51

Ja är det inte lite knasigt??? Om man betänker i övrigt en överhygienisk värld med handsprit, anti-bakteriellspray och gud vet vad. För att inte säga hur vämjeligt det är med dessa smutsiga djur i sitt stagade hus. Och så går man in med skor!! Då borde man väl ha stampat jordgolv.
Ja ja whatever... Jag är gammaldags urbonne bara att inse..
=D Tack och lov för det! Är det något däggdjur jag är aningens skeptisk till är det väl människor... människor och apor... :-)

 
Lena

Lena

26 april 2012 20:33

Älskar hur du alltid lyckas slå huvudet på spiken! Snart dags för fika igen? Kram

http://klingemaden.bloggagratis.se

Ann-Louise Ryrvik

26 april 2012 20:46

Tackar å bockar, fast jag undrar allt... Ibland springer kanske tangenterna snabbare än vad hjärnan gör.... :-P
Absolut!

 
Ingen bild

agneta

27 april 2012 13:26

har ine många den inställningen till barn oxå? att de inte tillåts vara barn?

Ann-Louise Ryrvik

27 april 2012 21:49

Jodå. Så är det nog också. Just i allt det stagade fina, perfekta hemmen. Inget utrymme kanske för klet och kladd och sånt....

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!

Följ bloggen

Följ Häst och hund med Blogkeen
Följ Häst och hund med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se