Direktlänk till inlägg 16 oktober 2012

Mycket hästgodis blir det!!!!

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 oktober 2012 16:16


I går fick jag leverans av hästgodis. 60 kg prima hästgodis som Gubben tog med från Götet.

Som ni förstår så går det åt en och annan karamell här och det blir alldeles för dyrt att köpa "småpack" dvs 1 kg påsar ;-). De kostar ofta runt 50 kr och det blir lite saftigt.

Ofta ger jag morötter, äpplen, päron och annat men till "vardagsklick" och lugnare grejer tycker jag torrgodisarna funkar fint. En annan fördel är att torrgodisar alltid är färdigdelade, alltid lagom stora bitar, alltid fräscha och glömmer man dem i någon ficka så luktar det inte urkas efter någon dag.


Pellets är en variant och hade varit väldigt praktiskt att ge. För små godisar har dock nackdelen att vara svåra att portionera, hamnar i vecken mellan fingrarna och drälls på marken. Tror det går bättre om man bara vill ge så där ibland. Men om man vill vara riktigt snabb tycker jag det är svårt att få till det. Från hästryggen tycker jag också att det är lättare att ge något lite större. Det är säkert en smaksak och vana. Nu har jag inga bett, rider i kapson, på mina än som kan ställa till det.



Många av de hästgodisar vi finner i affärerna är väldigt stora och kompakta/tunga. De är stenhårda och omöjliga att dela om man så skulle vilja. En annan sak som kan ställa till det är att hästen tröttnar på smaken eller om smaken blir för skarp efter några karameller. Ett exempel på det är lakrits som mina kan tycka är väldigt gott, men efter några stycken så vill de inte ha fler. Samma med  vissa örtgodisar.

Jag har hittat ett fabrikat som funkar till mina. Det är Eldorados godis som säljs i lösvikt. (Jag köper dem i hela 10 kg lådor.) Fördelen med dem är att de är mer porösa och lätta. Det gör att de får en lätthanterlig storlek men mindre massa.

Bäst föredrar vi jordgubb/vanilj. Hittills har inte hästarna tröttnat på dem varken per pass om de än har fått mycket eller genom åren. Jag har nog använt dem i fem år eller mer..

I början var jag rädd för foderstrupsförstoppning av att ge torrgodisar i ganska högt tempo, men det har aldrig varit några problem med mina. Inte heller att de skulle blitt dåliga på annat sätt.




 Godisleverans 




    

Jordgubb och vaniljgodisarna

  



 

Godisar...  



  

Jordgubb/ vanilj



 




 

Äpple



   

Kokos



 

Såpass lätt att dela i mindre bitar. Tre bitar har blivit sju..




 


Morot/örter - dessa är jag inte lika glad i för de är större men jag har ibland som omväxling. Jag brukar ha dem när jag gör något som inte kräver hög frekvens. 

 



Avslutningsvis vill jag säga att jag har hittat ett godis som verkar ännu lite bättre, återkommer när jag har utvärderat och kollat vad priset blir i storpack. Där är bitarna plattare och också "upplåsta" och dom är ännu lite mindre m.a.o verkar de perfekta.

(Faktum var att denna leverans upplevde jag som lite fastare och mindre porös än den varit förut. )


Ni som har hittat bra godis - kommentera gärna så får vi lite mer tips på vad vi kan ge våra vänner!!!!

 
 
Ingen bild

Josefin

16 oktober 2012 17:48

Vad ger du för godiset i storpack och var köper du det?

Ann-Louise Ryrvik

16 oktober 2012 19:02

Strax under 30 kr/kg. Jag har köpt på My One.

 
Malin Johansson

Malin Johansson

17 oktober 2012 09:43

tack för tipset! det blir kladdigt när man delar upp äpple och morötter i fickorna!ser ut att vara bra storlek på dem oxå.

http://www.havrefallen.blogspot.com

Ann-Louise Ryrvik

17 oktober 2012 21:31

Ja. dessutom glömmer jag lite och så blir det riktigt äckligt ibland.... uuuurrkkk...

 
Malin

Malin

17 oktober 2012 10:49

Alltså ibland är jag så puckad! satt å tänkte "men varför köper hon inte hundgodis, typ frollic eller leversnittar!!!!!!" Det är inte så dyrt och lagom stora....
Sen kom jag på att hästar inte är köttätare..........

http://olydigahundar.blogspot.com

Ann-Louise Ryrvik

17 oktober 2012 21:30

ha ha ja det är lite dumt. Det händer allt att det slinker med någon när det hamnat fel godis i fel fick. Då blir de gött sura... Hundarna bryr sig mindre. De tar gärna en hästgodis eller två också :-)

 
Maria Y

Maria Y

17 oktober 2012 10:56

Egentligen är Lincoln Horsebix som de säljer på Hööks helt optimala i storlek, konsistens och smaklighet (Boogie gillar pepparmint bäst). Men kilopriset blir ca 128 kr.

Har testat Hööks ny sort Happy Day nyligen, för 49 kr kilot. verkade lovande för stavarna var smala o lätta att bryta i mindre delar. Men nåt tok var det för Boogie och jag blev helt osynkade i belöningsrörelsen och bitarna ramlade mellan fingrarna ner i backen ung varannan gång. Mysko!

Förut tänkte jag blött godis som morot o äpple skulle vara bättre när man gör saker i lite högre tempo, t ex galopp. Men jag har nu fått lära mig av jänkarna att det är större risk för dem att sätta i halsen än med pellets o "bakat" godis. Kör faktiskt gärna sockerbitar (av minsta sort) när vi gör sådant, både av säkerhetskäl men också för att mer ansträngning gynnas av bättre belöning :)

http://cowgirlup.bloggagratis.se

Ann-Louise Ryrvik

17 oktober 2012 21:28

tack å bock för mer tips på bra karameller. Blir väl dyrt förstås, men som extra om om växling.
Ja det ska vara don efter prestation! :-)

 
Ingen bild

Caroline Cansved

22 oktober 2012 20:49

Ja, jag tycker också 50:-är dyrt eftersom det går massa godis vid träning. Men jag har hästar som inte alltid är motiverade av morot (absolut stopp efter ett par bitar), päron, kanske håller äpple lite längre men...jag måste byta mellan litet, stort och smak. Men ska kolla på myone och se om de har något som passar grabbarna! Tack för tipsen!

Ann-Louise Ryrvik

12 november 2012 21:14

Mina äter dem i alla fall mycket och glatt. Tålt godisarna har de också.

Det är väl att prova sig fram. Sen tar det lite tid att vänja in dem på vissa saker dvs något nytt är konstigt.

 
Nina

Nina

17 november 2012 13:23

Jag har alltid fickorna fulla med äpplen och morötter. Min lilla C är väldigt kräsen. Men dessa godisar verkar ju finnas i hur många smaker och storlekar som helst. Har provat alla möjliga godisar men han spottar bara ut dem :/ Kanske ska leta upp dessa godisar, kanske han kan tänka sig att äta dem.

http://www.dorado.bloggplatsen.se

Ann-Louise Ryrvik

18 november 2012 10:51

Det är nog olika.
Man får ge det några försök. Det är som med små barn. Allt nytt är konstigt och de måste få smaka in sig.
Sen upplever jag att ju mer smaker de är vana ju mindre problematiskt är dett. Mina käkar allt jag sticker fram med, men det klart att det finns preferenser om vad som är godast.

 
Ewa

Ewa

23 november 2012 19:00

Hej!
Jag ger lobs från St Hippoyt. Bitarna är lagom stora för stor belöning och delar man dem i två så är det lagon för mindre belöning ;)
Jag vet de som t.o.m delar dem i tre med en sax. Hästarna fullkomligt ÄLSKAR dem!!! Köpte en 25 kg säck sist....

http://www.naturligdressyr.bloggplatsen.se

Ann-Louise Ryrvik

23 november 2012 21:11

Aha. Det ska jag kolla in! Tack för tipset!!

 
Ingen bild

Thina

29 november 2012 09:13

Hej!
Det som upplevs alldeles extra gott här hemma är lakritsgodisar..... förut hittade jag dom endast på ett utländskt märke som nästan inte gick att få tag på men nu har Granngården lakrits smak.... dom bara älskar det! :-)

Ann-Louise Ryrvik

29 november 2012 17:14

Aha kan tänka mig det. Orkar de äta nån mängd av dem? Jag upplever när jag har haft tex örter eller lakrits till mina att de glupskt äter en del (för vanliga människor är det antagligen jättemånga) och sedan blir de "mätta" på dem. De blir mätta för stunden, en annan dag är de på igen :-).
Bra godis att extraförsärka med!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Ovido - Quiz & Flashcards