Direktlänk till inlägg 4 juli 2013

Hur hittar man en sadel som passar både häst och ryttare?.... eller Upp som en sol och ned som en pannkaka del 3

Av Ann-Louise Ryrvik - 4 juli 2013 18:36


Gaaahhhhhh.... så svårt detta med sadlar är!!!! Engelsk, iberisk, bomlös, läderbom, ultraflexbom eller vanlig bomsadel....Ställbar bom eller fast bom. Valen är många. Den ska passa ryttaren, men den ska definitivt lika mycket passa hästen.


Jag har gått ett tag och grunnat på att skicka ned min Deuber & Partner Classica till tillverkaren och göra om den till ställbar bom. Kanske även min Bent Branderup Ecuyer.... Egentligen har de varit till salu, men när jag börjat titta på andra sadlar och jämföra måste jag säga att kvaliten på mina gamla sadlar är mycket högre än senare årgångar av dessa. Ingen av dem passar tyvärr gon av hästarna jag har idag, men Classican är inte helt katastrofal på Loke. Båda sadlarna har ulraflexbom och att få dem ändrade till ställbar bom kanske hade varit ett alternativ. Nu har jag dock hört att "mekanismen" bygger på lite fram just på ultraflexbommarna, vilket gör dem lite mer obekväma för ryttaren. (Säger ryktet)


Den sadel jag rider i nu är en Chezz Iberico. Den är egentligen inte mer än en styv läderbit och passar till både Loke och Salle. Idag tänkte jag dock testa Classican på Loke. Han har ju gått ned lite i vikt så kanske den skulle funka. Mest var det dock för att känna av den själv. Var den så skön att jag skulle kosta på den 3500-4000 ?....

Nåväl jag sadlade och det såg inte alltför illa ut och sen hoppade jag upp. (Eller klev på om man ska vara noggrann ;-) Här hoppas inget upp längre ha ha ha)


I vilket fall. Första reaktionen var aaaaahhh. Så ljuvlig den var att sitta i. Det är som att glida ned i en famn. Den är uppbyggd så det var som himmelriket att inte behöva skreva så. Mmmmm.... Sekunderna senare så inser jag att 1, Loke inte alls trivdes med den. Han kändes visserligen inte så spänd, men körde fram halsen och sänkte ryggen. 2, Jag kunde inte förmedla något till honom. Han gick rakt fram typ. Normalt sett försöker han följa mitt säte, men nu stövlade han bara på. 3, knästöden och den djupa sitsen kändes nu som ett hinder. Jag satt där jag satt och kände det som om jag just satt. FAST! Bent sa vid något tillfälle något i stil med att "knästöd är djälvulens påfund" (fritt översatt och tolkat av mig) och jag tror jag kan hålla med. Det var precis som så det kändes.


Ganska snabbt hoppade jag av, sadlade av och hämtade Chezzen. Loke blev som en ny häst. Kommunikationen fungerade igen. Att sitta i Chezzen måhända inte är så bekvämt, men jag känner mig fri och kommunikationen verkar fungerar bättre. M.a.o. så är det väl den jag får rida i då!??!


 

Bent Branderup Ecuyer, D&P Classica och Chezz Iberico


O, I kunniga människor - vad har ni för erfarenheter av sadlar? Hur tänker ni? Hur ser ni på bom kontra bomlöst? Hur gentemot rutinerad/ortinerad ryttare. Tror ni att jag kan få upp samma kommuniation i en ultraflexbom som jag upplever jag har i den bomlösa?. Har ni någon erfarenhet av ställbara sadlar? Skulle ni skicka ned en sadel och få den isärplockad och ändrad?  Hur ser ni på engelsk/iberisk ? Jag har en sväng funderat på att köpa en Schleese, men nu tvekar jag på det om jag nu kanske inte vill ha en bomsadel eller engelsk....

Ja, jag ska ta ut en sadelutprovare (läs Jeanette på Rustorp) snart igen. Men det kan vara spännande att höra era erfarenheter och tankar. =D 
ANNONS
 
Viveca

Viveca

4 juli 2013 20:41

Sadlar är en djungel. Jag har Thorowgoodsadlar med utbytbara koppjärn till båda hästarna. Det är toppen att kunna ändra bomvidd själv när hästarna lägger på sig eller musklar sig.De har även avtagbara, flyttbara knästöd. De är inte så uppbyggda så jag tycker man kommer nära hästen trots bommen. Jag har även en spansk bomlös från Masterback. Den är väldigt lik din chezz. Jag skaffade den när jag var ganska ringrostig och upplevde att Vilda gillade den och vi kommunicerade bra med den. Men i gengäld ger den inget stöd alls och det kändes vingligt och osäkert vid galopp i skogen. Hon har dessutom haft perioder då hon stannat och jag varit tvungen att hoppa av och leda. Då kan det vara svårt att hitta ett lämpligt uppsittningsställe i skogen.

Därför har den vilat en del. Jag har dock svårt att få bomsadeln att ligga perfekt när hon lägger på sig och förmodligen behöver hon en kortare sadel. Därför rider jag nu med den bomlösa igen och märker att den Centrerade Ridningen gjort nytta.

Balansen är en helt annan nu och nu uppskattar jag istället att sadeln inte påverkar hur jag sitter utan tillåter frihet. Men jag vill gärna kunna växla mellan bom och utan.

Det känns snällare mot hästens rygg med hopp i skogen med bom. Även om vi bara tar småskutt. Jag tror även att medryttaren uppskattar en engelsk sadel mer. Behöver nog också ta ut en sadelutprovare.

http://perasperaadastra.bloggplatsen.se

Ann-Louise Ryrvik

4 juli 2013 21:42

Känner igen mig. Inte lätt att komma upp var som helst i skogen. Sadeln glider bara som en smörklick i en het stekpanna :-) och hoppa upp är inte aktuellt när man är föråldrad =D haha

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louise Ryrvik - 21 januari 2015 16:47


  Nu är första "spadtaget" taget och de gamla husen är i förvandling... Snacka om renoveringsobjekt!   ...

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 19:45


  Kompis the Cat! <3

Av Ann-Louise Ryrvik - 17 januari 2015 08:38


     

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 januari 2015 21:23

  Denna vecka har det varit etapp 2 på instruktörsutbildningen i Nose Work. Jättekul.  Det var kul att träffa alla igen och se deras utveckling och höra deras berättelser om sina testelever och deras framgångar. Sedan förra träffen har vi fått tr...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!

Följ bloggen

Följ Häst och hund med Blogkeen
Följ Häst och hund med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se