Fråga mig

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

Anniette Melén

2 mars 2011 19:40

Hejsan! Tittar in här då och då för att beundra dina vackra bilder, och förstås underbara Loke, som var den egentliga orsaken till att jag hamnade här på din sida...:-) Måste nu bara få fråga vart du köpt den underbara svarta sammetsschabraket, på mässan ja, men av vilken firma? Vill så gärna ha ett sådant till min Frieser som jag har en Espaniolasadel till. Tacksam för svar /Nettan

Ann-Louise Ryrvik

2 mars 2011 21:23

Hej!

Jasså, ännu en Loke-fan :-). Ha ha den tjocke gullegrisen är poppis.
Nu har du tur, jag som normalt sett inte har någon koll på nåt.... Det kommer från http://www.stall-liljegarden.com/default.html
Jag har varit inne och kikat där på lite pryttlar förut.
Visst är det snyggt och det måste bli väldans snyggt på din Frieser!

Mvh
Ann-Louise

 
Ingen bild

Jasmin

1 mars 2011 18:54

okej :D kan du kontakta mig om du ändrar dig? min E-mail adress: ava_swe@hotmail.com skulle bli väldigt glad! kram //Jasmin :-)

Ann-Louise Ryrvik

1 mars 2011 20:41

Ja! Och tack för att du frågade! Kram!

 
Ingen bild

Jasmin

1 mars 2011 15:09

Hej! behöver du en medryttare till dina hästar? det är så att jag älskar hästar och vill umgås mer med de... :-)

Ann-Louise Ryrvik

1 mars 2011 18:51

Hej Jasmin!

Tack för frågan. Just nu har jag ingen som jag vågar låta någon annan sitta på, men man vet inte framöver.... Förut hade jag Junge som var en superdupersnäll häst med massor av energi och ett gigantiskt hjärta. Hade jag haft honom kvar hade det gått så bra. De jag har nu är ligister hela bunten :-)!
Du kan återkomma framöver, man vet aldrig =D!

 
Maria Johansson

Maria Johansson

23 februari 2011 10:45

Hej på dig!
Har läst din blogg med stort intresse i snart två år. Är djupt imponerad av din relation till hästarna och dina tankar kring hur hästarna interagerar med varandra och oss. Jag funderar mkt kring detta. Speciellt ditt sista inlägg kring motivationsstyrd ordning i flocken. I min flock ingår bl.a min 27-åriga D-ponny. Eftersom jag haft henne sedan hon var 3 har jag haft gott om tid att studera henne tillsammans med andra hästar. Under dessa år har hon bott på några olika ställen, tillsammans med olika hästar och olika stora flockar men det har ALLTID (med ett undantag, kommer till det...) varit så att hon har "styrt", vakat och tagit ansvar för flocken. Vill hon dricka, beta på ett särskilt ställe osv. får de andra flytta sig. Har hon sagt "nu springer vi", så gör de de osv. Jag har uppfattat det som att hon tagit ngn slags "flockledar"-roll men det kanske är fel? Ska också tillägga att detta har alltid gått väldigt lugnt till, aldrig att hon jagar iväg eller blir särskilt agressiv mot andra utan det räcker med en blick, kanske lite bakåtstrukna öron eller möjligen ett nafs så går de andra hästarna undan. Det är inte så att de är rädda, visar bara en stor vördnad och respekt eller hur man ska säga. Undantaget var när hon för ca 15 år sedan under ett år bodde tillsammans med ett annat sto (det var bara de två). Detta sto upplevde sig nog ÄNNU starkare och stabilare (eller vad man ska säga) än mitt. Den gången blev det precis lika odramatiskt: De hälsade, skrek lite på sto-vis och sedan accepterade mitt sto direkt "du bestämmer -och det är ok". De var hur tighta som helst under det året, men det var alltid mitt sto som gick undan om det krävdes av henne. Det året är också enda gången hon låtit bli att bajsa ovanpå om någon annan häst bajsar i hagen. Något som hon ALLTID gör och har gjort, både före och efter den gången.

Allra mest fascinerande var att studera henne förra våren. Då gick hon tillsammans med våra två valacker när jag fick hem hennes 9-åriga dotter igen som varit utlånad under några år. Först gick mor och dotter tillsammans och det var verkligen ett kärt återseende. Efter några veckor släppte vi ihop dem med valackerna och då visade 9-åringen stor brist på "social kompetens" ;) Hon tog kontakt med herrarna med bakåtstrukna öron, blottade tänder och viftande framben. Helt klart med inställningen "bita först och fråga se´n"... Den gamla studerade detta på avstånd under någon timme sedan var det precis som hon ville markera "nu räcker det". Hon började gå emellan 9-åringen och pojkarna. Som vanligt utan några större känsloyttringar, men med ett tydligt kroppsspråk: "rör inte mina killar". Det hela slutade med att det yngre stoet blev totalt utfruset ur flocken under några dagar, innan hon förstod hur hon skulle uppföra sig -då var hon välkommen i gemenskapen igen. Fascinerande!

Ujujuj, det blev en hel uppsats detta... Det jag undrar är så klart hur du tänker kring detta? På något sätt har jag nog alltid sett min häst som en slags "förebild" för vilket förhållande jag skulle vilja ha med andra hästar. Jag har ju trott att hon varit en odiskutabel ledare som alla respekterar och aldrig ifrågasätter, ett ledarskap hon "förtjänat" genom att vara den hon är, inte som hon "skrämt" eller hotat sig till. Men det är kanske helt fel tänkt? Däremot har jag upplevt att tillsammans med just henne fungerar det inte så. Jag brukar skoja om att allra bäst fungerar det när vi båda inbillar oss att det är vi som bestämmer och tar beslut. Då är alla nöjda och glada och vi når fantastiska resultat. Det har verkligen alltid varit så att det går inte att säga till henne "gör så", utan man får be fint "skulle du möjligen kunna tänka dig..." :) Oftast säger hon då "ok" och allt är frid och fröjd. Skulle hon någon gång säga "nej tack" då får man helt enkelt avleda eller "lura" henne för att kunna göra det jag tänkt. Det har funnits tillfällen då jag försökt "banka vett" (förlåt!!!) i henne, men det har utan undantag enbart lett till att hon slår tillbaka och tydligt markerar att "så behandlar du INTE mig". Utan att förmänskliga henne för mycket känns det m.a.o som en dam med stor integritet.

Hoppas du har ork och lust att delge mig dina tankar, hade varit jätteintressant.

Mvh
Maria Johansson

http://www.bellechess

Ann-Louise Ryrvik

23 februari 2011 18:29

Å tack för ditt intressanta inlägg!!! Där var jättemycket intressant att grunna kring.
Jag har inga svar och vet egentligen inget, men jag har mycket funderingar =D.

Jag tror nog att det finns "flockledare", någon klok som de andra väljer att följa, just för att den hästen är trygg. Fast jag är inte säker på att det alltid är samma. Skulle någon annan ta initiativ skulle säkert den också hänga på.

(Ett litet eget exempel. Cazal och Milou rantade alltid efter Loke. Så på ett nyår var det rejält med raketer. Loke blev orolig och drog iväg bort mot gärdena. Varken Cazal eller Milou följde med honom, de ville käka hö. Han sprang tillbaka och försökte en gång till. Drog iväg, men inte heller nu fick han sällskap. Han fick vackert ranta tillbaka och stanna med de andra för det var väl otäckare att vara ensam än att sticka därifrån.)

Sen tror jag inte att ledarskap är samma som "rangordning" eller "undvikandeordning". Den tror jag beror främst på motivation. För rang/undvikande kan ju egentligen bara vara intressant om det finnas en begränsad resurs ev. för lite av något och det är sällan det händer i hästars värd om det inte är så att vi konstlat stoppar dem i trånga hagar (då är det utrymme) eller med begränsat grovfoder (först får mest) eller en vattentunna och många törstiga hästar (törstigast dricker först)....
Bland mina ser jag att det är klart motivationsstyrt. Det VERKAR vid en hastig anblick som att Milou är den som de flesta flyttar sig undan. Han är ganska burdus och gåpåig och de andra bryr sig inte. Är någon av de andra mer motiverade då står de kvar. Det är inte ofta det händer men det är tydligt. Han gör heller inget åt saken, utan väntar då helt lugnt på sin tur.Kanske är ditt sto just en väldigt trygg individ som samtidigt är lite gåpåig när hon vill ha något och de andra vill inte bråka med henne för hon är schysst, bra och tuff. Kanske en allt i ett =D!

Spännande detta med hur hon "fostrade" sin dotter! Har sett detta på Cazal som skyddade och passade Fnasket mot Loke. Han höll ett vakande öga på dem hela tiden och blev det lite hårdare tag kom han som skjuten ur en kanon! Så ett begrepp att hålla sams i lägret finns nog =D.

Bajseriet var ju jätteintressant. Detta ska studeras mer noggrannt. Har inte alls upplevt det så här, men här ska kollas =D!!!! Ha ha ha vilken hobby man har fniss fniss

Låter som en alldeles underbar häst du har!!!

 
Ingen bild

Eva Britt Andreasson

21 februari 2011 16:37

Hej!
Såg din foderhäck och undrar var du har fått tag i den. Jag är ute efter ngt liknande att ha hösilaget i ute i hagen.
MVH Eva Britt
eghdcs@hotmail.com

Ann-Louise Ryrvik

21 februari 2011 17:11

Hej Eva Britt!

Jag har beställt den från Kellfri (http://www.kellfri.se)
FHBT Foderhäck 2x2m täckta bogstöd

Så här står det om den; FHBT är framtagen i samråd med veterinärer och stuterier, för att uppnå bästa säkerhet för din eller dina hästar. Bogstöden är täckta så att hästar inte kan sticka in ben eller fastna på annat sätt. Alla fyra sidorna är öppningsbara vilket gör det lätt att placera hö eller ensilagebalar i foderhäcken. Fodret ligger väl skyddat under taket och är på så vis alltid fräscht och fint när hästarna skall äta. För att hindra hästarna från att kunna skada sig mot takets kanter är det försett med en skyddsbåge av runt rör. Vid konstruktionen av FHBT foderhäck har det tagits största möjliga hänsyn till säkerhet och funktion. För att foderhäcken skall vara enkel att förflytta är den på undersidan försedd med fästen för pallgafflar. Foderhäcken har tre rejäla fotbågar. Varmgalvaniserad.(Samtliga foderhäckar med tak levereras omonterade.)

Kostar 9995 exkl. moms.

Jag tycker att den har fungerat super.

 
Tindra igen

Tindra igen

14 februari 2011 17:56

Hejsan!! Synd att ni inte kunnat leka. det har inte vi heller kunnat gjort nu! :( men har gjort massa annat. Junge och arsla längtar nog med ut

Kram tindra

http://www.herrtop.blogspot.com

Ann-Louise Ryrvik

14 februari 2011 19:32

Blir snart bättre får vi hoppas =D!!!!
Hälsa till Junge och hans dama plus hela familjen =D!

kram!

 
Ingen bild

Jasmin

13 februari 2011 19:10

hahah :D okej synd :'(

Ann-Louise Ryrvik

13 februari 2011 22:33

=D

 
Ingen bild

Jasmin

13 februari 2011 13:48

Hej igen undrar bara om du har privat lektioner i ridning :D

Ann-Louise Ryrvik

13 februari 2011 15:53

Nej, jag är inte tillräckligt kunnig i det, tyvärr. Försöker lära mig själv än så länge ha ha.

 
Ingen bild

Ulrika och Neo

8 februari 2011 19:54

Hej! Har problem med min hund som är väldigt rädd för främmande människor och hundar. Vad kostar privattimmarna hos dig?

Ann-Louise Ryrvik

8 februari 2011 19:58

Hej Ulrika!

Kan du inte maila mig på; ann-louise.ryrvik@affirmativ-traning.se !?

 
sally

sally

6 februari 2011 09:43

Vad har du för kamera?
/ www.lukasochjag.blogg.se

http://www.lukasochjag.blogg.se

Ann-Louise Ryrvik

6 februari 2011 09:49

De flesta utav dessa är nog tagna med en Cannon (och en sliten sådan - därför känns de bleka tror jag) men nu har jag en Nikon D90...

Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2015
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!

Följ bloggen

Följ Häst och hund med Blogkeen
Följ Häst och hund med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se