Senaste inläggen

Av Ann-Louise Ryrvik - 27 november 2012 19:34


I dag må det ha varit den dystraste dagen ever. Gråare än gråast. Regnat helt sanslöst och mörkt klockan fyra.

Precis kommit igång med jobb i morse då ringde det från förskolan. Erik hade feber. Han fick hämtas bums.

Jag hämtade ut min bil som varit lääääänge på reparation och den var sämre än någonsin. Inte vad man hoppats på. Får in med den i morgon igen...

Erik fick ju förstås vara med och hämta bilen. Det var inte stor idé att åka hem och vända innan vi skulle hämta Johan så vi väntade på stan. Gjorde ett ärende på banken och sedan stannade vi vid en mack och köpte korv och bröd till Erik. Jag tog en korv med mos eftersom jag missat frukosten. Tyckte att moset smakade konstigt. Riktigt surt, men tänkte att jag inbillade mig. Nä, smakade illa... vill inte ha mer. Var dock så hungrig så det åkte med en del mos ändå med korven. Läste lite i en tidning... När jag skulle gå och slänga mosbrickan såg jag att hälften var äten, kanske hade jag inbillat mig... Smakade lite igen -Men fyyyyy har jag ätit detta! Har rapat äckelmos i några timmar nu och oroar mig för att jag ska bli sjuk... Nu har jag väl en plåtmage så man hoppas ju att det ska gå bra. Åkte sen och kollade om mina hästgodisar kommit - nä!

Fick så småningom plockat upp Johan och åka hem. Sen har det varit att ligga bredvid en krasslig Erik hela em och kvällen. Nu sover han dock mer ordentligt, så nu passar jag på att gå upp en stund. Magen är orolig :-(.

Vintern är på ingång. Ska bli kallt på fredag. I morgon måste vi upp med snöpinnarna innan det bli tjäle och vi får slita trippelt.... Vill inte ha vinter!!!!!


För att muntra upp kommer lite lekbilder från härromdagen. Tjoflöjt!


 Puppis och Zack de två parhästarna 




Goda vänner är de, men i bland fräser Puppis till mot Zack; Nu räcker det Slyngel! Nu räcker det!

Puppis har en ängels tålamod och han skrämmer inte Zack. Zack är på igen direkt. Skäller i Puppis öron, biter honom i halsen, tacklar...





Normal schäferlek ;-). Zack börjar springa för att få igång Diva. Diva jagar efter. Försöker komma ikapp honom. Gör hon det biter hon tag i ett bakben och vräker omkull honom, sen manglar hon ner honom med hela kroppen samtidigt som hon biter honom i halsen. Zack spjälnar emot, och lyckas trixa sig ur greppet. Tar fart och så är jakten igång igen. Hamnar Diva för lågt efter så skäller hon i frustration. Puppis vill inte bli inblandad. Han har ju ont i sin rygg och höft. Kommer de dock nära så kan han göra en kort utfall efter Zack. Jaha å så är det mest hela tiden när vi är på promenad. Zack springer, Diva jagar och Puppis håller på med någon pinne...




 



            

 








       

Sitt i grupp




       

Tre hundar och en pinne. Syns inte men de håller i samma pinne alla tre...



   




Av Ann-Louise Ryrvik - 25 november 2012 20:43


I morse tittade jag ut och såg pojkarna stå på rad och köa vid grinden. Mycket underligt. Kikade för att se vad det var de kollade på. Först funderade jag om det kunde vara grannens hästar som var på besök igen, men då hade de inte stått så stilla. Härromdagen stod ett sto med föl här utanför. Nervkittlande.

Nej, det kändes som om hästarna väntade på mig... Gick ut på baksidan och kollade. Aha! Hästtransporten! Hästtransporten stod kvar framme sen igår. Vi kom hem såpass sent och jag orkade inte ställa av den där den brukar stå. Hästarna stod helt enkelt och köade till den. Snacka om att den är positivt associerad.



I morse




Här kommer lite andra paparazzibilder på pojkarna. De är tagna för några dagar sedan... 



Underhållning - bonden plogar!





 






   










 

Fnasket.


  

Från ovan... 



Jag lägger in en bild på min trilla här också, ifall att någon är på jakt efter en. Den är till salu. Fin, orginalmålad, förvarad innomhus. Renoverad bl.a omstoppad och renoverat skydd för kuskbocken.  


 

Av Ann-Louise Ryrvik - 19 november 2012 16:32


Och så kommer det en bildbomb till. En från dagens promenad. Följ med på en bildmässig promenad om ni vill och orkar, eller stanna hemma och gör något annat =D ha ha







 





   





 





 





   





 




















 













   




 















 





   


















 




   






   















 




   










   



Tack för sällskapet :-) 

Av Ann-Louise Ryrvik - 19 november 2012 00:51


Det är inte många helger kvar innan kusin Emelie reser tillbaka till Nya Zeeland och därför ville hon och Johan åka på Jul på Liseberg denna helgen. Jag, Emelie, Johan och Erik stack iväg en sväng.


Fantastiskt väder. Precis i min smak. Måste ha varit en 9 grader varmt och fint väder. Kanske t.o.m. mer Det var nästan lite vårkänsla :-). En lustig liten sak var att man hade sprayat lite träd och vissa partier med konstsnö. Där känndes det kallare! Så hjärnan kan spela ett spratt. Vitt och vinterlikt kring sig - kallt. Kom man ut och såg det gröna gräset var det varmt igen :-).


Barnen har ju guldpass så de åkte det lilla som gick att åka. Jukebox, slänggungan och lite annat smått. Sen åkte vi alla bl.a. det stora hjulet. Annars var det mest till att käka. Mmm mycket och gott. Varm Valhronachoklad med grädde, glögg och pepparkakor, souvas m.m (m.m. står för mycket mer ;P). Det är väl bäst att ladda upp för den kalla årstiden, så man är som en gris på jul ;-) ha ha.




Brrrr....här va´re kallt. I allafall mentalt.


  











   


Kaninresan i vintertappning. Erik tyckte de var Whoooo!






!

 









    

Mmm lite julstämning börjar infinna sig.






















   









  







  















 






 

Fin utsikt är det alltid...




   

Erik åkte andra vändan i Sagoslottet. Denna gång slapp mammi följa med. Emelie och Johan fixade det själva.




Av Ann-Louise Ryrvik - 12 november 2012 21:45


I dag har det varit strålande höstväder! Soligt, varmt och skönt. Perfekt. Passade på att ta med kameran ut, när det för ovanlighetens skull varken regnade eller var grått och mörkt.

Därav togs flera hundra bilder och här kommer några av dem. Är nog lite sjuk i huvet, för jag kan liksom inte få nog av hundar (och hästar) som leker. Blir liksom så glad av det. Vilken tur då att jag har de hundar jag har. Där är det i stort sett aldrig lugnt och stilla utan fullt ös.....


Jag orkar inte lägga dem i någon ordning, så de får komma som de kommer...












 












  .





 





 





 





 





 










 





 





 





 












 





 






 





 





 






 





 





 






 





 








 



 












 






 





 






   













 






   




 

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 oktober 2012 16:16


I går fick jag leverans av hästgodis. 60 kg prima hästgodis som Gubben tog med från Götet.

Som ni förstår så går det åt en och annan karamell här och det blir alldeles för dyrt att köpa "småpack" dvs 1 kg påsar ;-). De kostar ofta runt 50 kr och det blir lite saftigt.

Ofta ger jag morötter, äpplen, päron och annat men till "vardagsklick" och lugnare grejer tycker jag torrgodisarna funkar fint. En annan fördel är att torrgodisar alltid är färdigdelade, alltid lagom stora bitar, alltid fräscha och glömmer man dem i någon ficka så luktar det inte urkas efter någon dag.


Pellets är en variant och hade varit väldigt praktiskt att ge. För små godisar har dock nackdelen att vara svåra att portionera, hamnar i vecken mellan fingrarna och drälls på marken. Tror det går bättre om man bara vill ge så där ibland. Men om man vill vara riktigt snabb tycker jag det är svårt att få till det. Från hästryggen tycker jag också att det är lättare att ge något lite större. Det är säkert en smaksak och vana. Nu har jag inga bett, rider i kapson, på mina än som kan ställa till det.



Många av de hästgodisar vi finner i affärerna är väldigt stora och kompakta/tunga. De är stenhårda och omöjliga att dela om man så skulle vilja. En annan sak som kan ställa till det är att hästen tröttnar på smaken eller om smaken blir för skarp efter några karameller. Ett exempel på det är lakrits som mina kan tycka är väldigt gott, men efter några stycken så vill de inte ha fler. Samma med  vissa örtgodisar.

Jag har hittat ett fabrikat som funkar till mina. Det är Eldorados godis som säljs i lösvikt. (Jag köper dem i hela 10 kg lådor.) Fördelen med dem är att de är mer porösa och lätta. Det gör att de får en lätthanterlig storlek men mindre massa.

Bäst föredrar vi jordgubb/vanilj. Hittills har inte hästarna tröttnat på dem varken per pass om de än har fått mycket eller genom åren. Jag har nog använt dem i fem år eller mer..

I början var jag rädd för foderstrupsförstoppning av att ge torrgodisar i ganska högt tempo, men det har aldrig varit några problem med mina. Inte heller att de skulle blitt dåliga på annat sätt.




 Godisleverans 




    

Jordgubb och vaniljgodisarna

  



 

Godisar...  



  

Jordgubb/ vanilj



 




 

Äpple



   

Kokos



 

Såpass lätt att dela i mindre bitar. Tre bitar har blivit sju..




 


Morot/örter - dessa är jag inte lika glad i för de är större men jag har ibland som omväxling. Jag brukar ha dem när jag gör något som inte kräver hög frekvens. 

 



Avslutningsvis vill jag säga att jag har hittat ett godis som verkar ännu lite bättre, återkommer när jag har utvärderat och kollat vad priset blir i storpack. Där är bitarna plattare och också "upplåsta" och dom är ännu lite mindre m.a.o verkar de perfekta.

(Faktum var att denna leverans upplevde jag som lite fastare och mindre porös än den varit förut. )


Ni som har hittat bra godis - kommentera gärna så får vi lite mer tips på vad vi kan ge våra vänner!!!!

Av Ann-Louise Ryrvik - 16 oktober 2012 10:04


Börjar bli lite bekymrad...

Att klickerträna sina hästar har blivit mer och mer populärt, vilket jag naturligtvis tycker är väldigt kul eftersom det är ett trevligt sätt att jobba med sin häst. Man erbjuder sin häst en stor del i sin träning. Man kommunicerar med hjärna och tanke mer än bara med kropp.


Varför bekymrad? En anledning är att jag ibland undrar över om man håller huvudet kallt och kalkylerar över risker och funderar över sannolikheter... Nackdelen och fördelen med klickerträning är ju att man får en individ som aktivt är med i träningen. Traditionell träning har utgått ifrån passiv häst tills kommando/signal/tryck anger att den ska göra något. Klickerträningen som bygger på hästens engagemang och delakighet gör ju att hästarna blir mer vakna, rörligare och utåtriktade. Med det följer naturligtvis en ökande risk "att komma ivägen".


Hästen blir inte "dum" eller "tar över" av klickerträning, bara vaknare och med det följer ju ett krav att man själv är med hela tiden och ser vad som händer. Förutser vad som kan ske och undvika att stå på fel plats vid fel tillfälle. Att analysera sin träning.


Jag har grunnat lite på detta, och kastar här ut lite lösa tankar. Kommentera gärna om hur ni tycker och tänker!

1, Hästen är så otroligt lättlärd. Ett klick/bra + belöning räcker oftast för att ett hästen ska förstå. ETT! Och då kan det vara en yttepyttig muskelrörelse! De kommer ihåg länge och har lättare att generalisera än hundar, som jag upplever det. Detta kan vara både en fördel och en nackdel. Som van tränare så går allt ju mycket fort och smidigt. När spelet är igång så är det hur tydligt som helst och konflikfritt. Medan som lite ovanare tränare kan det ställa till det. Man har på något sätt ingått en deal med hästen om vad som gäller. Hästen som är klok, följer reglerna och eftersom den då också lär sig snabbt så får det konsekvenser. Det är lätt att få något annat (kanske ett otrevligare) beteende än man hade tänkt. Risken är kanske också lite större att man som ovan bryter träningsdealen lite oregelbundet och därigenom får en häst som blir frustrerad. Hästen har sett ett mönster och sedan bryter tränaren detta.


En annan grunning är om det ställer till det att blanda att jobba med korrigeringar och belöningar. Om man vanligtvis jobbar mycket med tryck-ökat tryck tex driver hästen runt, den ska backa för repviftande o.s.v och sedan andra stunder så får den karameller för att vara aktiv och ta initiativ. Jag tror detta skapar en oordning för hästen och en stress. Jag vet dock inte, eftersom jag själv inte jobbar så.


Hur funkar då "traditionell träning" (nu är jag fördomsfull! ursäkta) ? Jag tror den träningen är lite gråsuddig. Tränaren har kanske inte världens kontroll på inlärning utan det blir lite comme ci, comme ça.  Lite inkonsekvent.  Hästen stänger av lite och så småningom hamnar den i en liten avstängd mittfåra av det som blev oftast förstärkt mitt i de grå svängningarna. (Nu kommer jag få smisk för min generalisering, men det var skoj att göra det ändå för jag orkar inte uttrycka mig mer korrekt)


Oj, oj det var mycket luddigt och ovetenskapligt detta, men nu fick det bubbla lite för att hålla liv i bloggandan =D. Förstärk mitt bloggbeteende genom att kommentera, eller släck ut genom att ignorera =D ha ha






Några tips om man är ny; Börja träna på en specifik "lekplats". Där kan hästen bjuda frivilliga beteenden och du kan experimentera med din timing, din kriteriesättning och belöningar. Vill man ha hänglsen och livrem så sätt på dig tex en specifik väst eller hatt som anger att det är dags att erbjuda beteenden. När du känner att du har kontroll på din träning kan du ta ut den i andra miljöer.

Börja med lugna, tydliga beteenden. Var försiktig med viktiga beteenden och undvik beteenden som sker i hög hastighet för är man ovan är det svårt att hinna med.

Ha struktur på din träning, ordning på din kropp.

Kalkylera över risker. Kolla hur hästen ser ut att uppbleva situationen. Vilka är de små signalerna på frustration?







 

  

    Jag har sett på filmer och hört om att många börjat tidigt med stegring. Det har sett mer eller mindre livsfaligt ut. Jag tycker att man absolut ska vara noggrann med att öva på andra beteende först så att man känner att man har kontroll på sin träning. Att man kan träna utan att skapa för stor frustration och att man kan få fram det man vill. Om man sedan vill jobba med just detta beteende så bygg det inte ur stress, spring och spön. Man får då också med en uppjagad känsla hos hästen. Som jag ser det är det tryggast och säkrast att bygga ur lugn, koncentration, ren shejping och tillit. (Sen måste man ändå vara beredd på att olyckor kan hända. Det är djur. Stora djur. Explosiva djur. Och den mest förutsägbara kan göra något oförutsägbart. Var inte rädd - men var uppmärksam!

Av Ann-Louise Ryrvik - 15 oktober 2012 13:11


Jobbar, men det är ju lunch å då passar jag på att kasta in ett litet inlägg :-). 


Ja ni som brukar kika in här på min sida eller känner mig på annat sätt, vet att jag har mina hästar på lösdrift. Att hålla hästar så har blivit mer och mer vanligt. När jag skulle bygga eget hemma (haft hästar inackorderade förut) för en sju år sen eller så, då var det inte lika vanligt. Jag avfärdades som en idiot och fick veta att hästar älskar att komma in i sin mysiga box och värma sig om kvällarna och att "vi tycker inte om att man släpper ut hästar vind för våg som man inte bryr sig om". Ja, ja vad säger man... var och en blir salig på sin tro och allt är bra om det sköts, precis som inget är bra om det missköts.



Det jag tycker är en stor fördel, är att hästen själv får välja i lite större grad. Den väljer när den äter, leker, sover, betar, gnager på träd o.s.v Det är kul att se hur hästarna lever sina liv om de just får välja. Mest tankeväckande är deras stall och betesvanor. Nu när det är höst och det regnar och blåser ja då är de borta och betar, trots att de nu har hösilage i höhäcken också. Nu är de sällan hemma. På sommaren däremot då är de inne i stallet hela den ljusa tiden. Hela! Om det inte regnar rejält. På kvällarna kan man se hur de börjar göra försök att gå bort på gärdena men så kommer de hem i hundra knyck igen på ett pärlband. Väntar någon timme och gör nya försök, tills de blir kvar. Jag kan bara tolka det så att det är värre att utstå flugor och ohyra än att stilla sin hunger. Då är ohyran ett stort irritationsmoment med tanke på hur hungriga hästar alltid är.


En annan intressan grej tycker jag är att det verkar inte duga med skugga á la skogsdungar el ravin. Där står de inte och tar skydd utan de går helt hem till stallet. Hade det uppfattats av dem som tillräckligt insektsskydd hade de nog stannat där och plockat grässtrån och tuggat på löv än att gå in i lösdriftstallet...

(Jag upplever att det traditionellt har varit tvärt om - regn och blåsigt då får hästen stå inne för den fryser. Soligt och fint, hästen får gå i hagen. Sommartid släpps hästarna gärna ut i stora hagar utan möjlighet att ta skydd för insekterna. Fast det varierar nog.)


 

Hingstpojkarna är nästan som siamesiska trillingar, medans Loke håller sig närmare stallet. Ibland busas det rejält ute på gärdena och då vill han hinna sätta sig i säkerhet. Han tycker att det är lite jobbigt sedan han blivit kastrerad med hingstlekarna, men i övrigt är alla goda vänner. Så vid stallet och på "hemmaplan" där de inte får upp så hög fart, där är han med dem.





 

Lusefnasket härjar i bakgrunden och Milou och Cazal chillar..





Presentation

Fotoutmaningen 2015

 

Kategorier

Fråga mig

88 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2015
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästboken!!!


Ovido - Quiz & Flashcards